Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО

Тя не се е променила от досегашните
28 юни 2024 14:34, Александър Попов
390
Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО
Снимка: БГНЕС

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

- България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.

- Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

- Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.

- Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.  България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.

- Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

- До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

- България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
2
 
5
 
! Отговори
Уникално преди 1 седмица
Самоунищожението на масата.
235
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо е секретно щом казвате точките? Има гриф СТРОГО СЕКРЕТНО. Влезте в сайта на МС и ще видите, позицията е качена като файл, но пишат, че е секретна. Не знам, може би искат хакерите да я изтеглят.
234
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България никога не е европейска държава и никога няма да бъде. Завинаги ще си остане буферна зона и периферия на някоя велика сила. Навремето сме били периферия на Османската империя, после на Германия, после пак на Русия, сега сме буферна зона на ЕС и прислужници на САЩ. сега се очертава след разпадането на ЕС отново да стане периферия на Турция.
233
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само да не настъпи "Момента" когато ще ни подгонят и ще започнат да ни ловят по улиците като укропите, за да ни изпратят напълно "доброволно" разбира се, в Ук.
232
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мобилизация .Цялото население годно да стреля , пред жълтите павета .
231
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Позицията на народа видяхме на 9 юни!
230
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи заминават първо русофобите , а ние останалите ще се грижим за жените им
229
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България НЕ Е УSRAINA
228
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мобилизация. Цялото население на България, годно да стреля, на фронта в Украйна.
227
2
 
8
 
! Отговори
сравнението преди 1 седмица
Малко история!Цар Борис трети след гласуване на присъединяването на България към тристранния пакт-хайде приехте го ама чак пък и възгласи ура!ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ КАТО ФАРС А ПРИЕЛИТЕ ТОВА АНТИЧОВЕШКО РЕШЕНИЕ СИ ЗНАЯТ АМА СИ МИСЛЯТ,ЧЕ ЩЕ ИМ СЕ РАЗМИНЕ-НЕ ПРЕДАТЕЛИ НЯМА!
226
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България има две позиции. Едната е на МС, другата е на народа.
225
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ги разбирате тези работи, бе! Много експерти се навъдиха. Не знаят колко кв.м е България, знаят позицията. Това е секретно, бе! Десет месеца я мъдрят. Тука я разкриха за 20 реда.
224
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пари за пенсии и заплати няма , за пътища и задрвеопазване пак няма , обаче за Украйна све има , повдига ми се от тия .Да вземаш от собствения си народ !
223
2
 
11
 
! Отговори
до 218 преди 1 седмица
Ти пикльо,който си играл само с дървена пушка или с такава от ,,Джъмбо"не давай акъл.Стане ли война все още ще се криеш под полата на мама и зад гърба на тати.
222
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Позицията ни трябва да е за закриване на руския културен институт поради налични агенти на КГБ вредни за народа ни!
221
3
 
16
 
! Отговори
??? преди 1 седмица
Кой български политик мисли да подписва този пасквил??? Искам името му, партията която представлява, родителите му и бизнеса му? Не бъди анонимен подписвачо! Излез довечера по БНТ и кажи какво и кога ще подписваш и кой те е упълномощил - аз НЕ съм! Не ме представляваш, както вероятно не представляваш 90% от народа! А няма как с 10% да представляваш всички- оставка бо..ук н..еден!
220
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не подкрепям нито Русия нито САЩ. Но ще го кажем така, както си му е реда: Колкото право САЩ/НАТО имат да разполагат военни/бази/ПВО/военни единици по целия свят по същата логика на "справедливостта" имат право и Руснаците. Едните го правят по хитър начин чрез съюз НАТО провокиран да обслужва интересите, което е равнозначно на Русия, може да кажем вече и БРИКС. Кой е по по-най? Кой има право и кой не? Всички имат право значи по пътя на "справедливостта". Искайте мир, глад, смърт и мъки ли искате
219
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото кръглия метър!
218
3
 
13
 
! Отговори
Кудкудяк преди 1 седмица
Абе, ако сега във Вашингтон вземе, съвсем непредвидимо и изненадващо, да обсъди изпращане на войски на НАТО в Украйна, каква точно ще ви е позицията? То е ясно, че никой няма да каже на българските пигмeи ако такова нещо се предвижда да се обсъжда, ама не трябва ли да сме готови с позиция в този случай? Или ние знаем, че ще се обсъжда и ще се правим на изненадани? Що президента си направи отвод?
217
0
 
8
 
! Отговори
до 203 преди 1 седмица
Може да е случайник,но я погледнете с какъв хъс е кръстосат л пръсти за да изглежда ,тежко". Вижте новият председател на Народното събрание с 1,5 години трудов стаж.