Радев наложи вето за пращането на бронирана техника за Украйна

Върна в НС Закона за ратифициране на Споразумението
Обновена: 4 дек 2023 18:49 | 4 дек 2023 10:19, Александър Попов
617
Радев наложи вето за пращането на бронирана техника за Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони. „Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява президентът.

„Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“ е позицията на държавния глава.

В мотивите си Радев заявява, че със Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., България се лишава от военна техника с наличното към нея въоръжение и резервни части. Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България съм длъжен да обърна внимание за възможните негативни последици от това решение и да предоставя възможност за ново обсъждане.

Видно от мотивите, придружаващи закона, както и от предшестващото го Решение на Народното събрание от 21.07.2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, техниката, която България се задължава безвъзмездно да отдаде следва да е „с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи“. Считам, че това обстоятелство не е достатъчно добре обследвано от народните представители.

От дискусиите при приемането на законопроекта в Народното събрание е видно, че голяма част от тях не са били запознати с конкретния списък на предоставяната техника към момента на гласуването, което ги поставя в невъзможност да преценят дали тя действително е с отпаднала необходимост. Във водещата парламентарна комисия по отбрана само един неин член е взел участие в обсъждането, а от дебатите в пленарната зала става ясно, че едва няколко народни представители са се запознали с Приложение № 1 към Споразумението. Провеждането на двете гласувания в рамките на един ден допълнително ограничи възможността на депутатите да се информират за точните параметри на Споразумението, преди да го ратифицират.

Така не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи. Тяхното изпълнение е поставено под въпрос без наличието на бронирана техника, а с такава, след изпълнение на споразумението, министерството няма да разполага. Лишаването на Министерството на вътрешните работи от способности не е съпътствано с каквито и да било постъпки за придобиване на нова бронирана техника. Не е известно дали такова е планирано и за кога. В проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 г. не са предвидени средства за придобиване на необходимото за изпълнение на военновременните задачи на МВР оборудване, заявява Радев.

Още повече, че и в момента Главна дирекция „Гранична полиция“ не разполага с достатъчно количество от нужната й високопроходима техника. Понастоящем този дефицит се компенсира с транспортна техника от Българската армия. Предоставяната с това Споразумение на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва при защитата на българската граница – въпрос от съществена важност, както за вътрешната сигурност, така и за изпълнението на външнополитическия приоритет на страната за пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство. Такава техника е особено необходима на фона на лошото състояние на прилежащите към възпиращото съоръжение пътища, които са истинско изпитание за разполагаемата в момента техника.

Важно е да се отбележи, че предоставяната техника е особено подходяща за ползване във високопланинските погранични райони и при тежки зимни условия. Това е особено необходимо за изпълнението на мисията на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, призвана да оказва помощ на населението при бедствия и аварии, вкл. в трудно достъпни зони. Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Климатичните промени предполагат, че случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват, което налага укрепването, а не отслабването им.

Предвид изложените мотиви и убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет, упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., заявява още Радев.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРОФЕСОР ВИТАНОВ ПРЕЗИДЕНТ !!!!!
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евросъюзът без следващо ограбване на Русия физически не може да оцелее. Сега има потенциал да преживее още няколко години, все още са богати, но ако Русия нe бъде унищожена и разграбена ЕС е мъртвец икономически. ЕС загуби трилиони и може да си позволи да загуби още трилиони, ще издържи още поне година две, даже и три ако зимите са топли, но след това е свършен.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да ги дадат за отбрана на прексъстения град в Украйна Ню Йорк - фронта е до първите му къщи хахахаха
95
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
И е много грозно да подаряваш неща с "отпаднала необходимост" ако наистина си заинтересован искрено от победата във войната. Аз съм убеден, че гербилите и лично Боко, работят подмолно за Путин. България има за даване съвсем годни образци оръжия, които наистина са и в излишък. И това са 120 мм САУ Гвоздика. И освен това има стотици бракувани такива, които може да ремонтираме за наша сметка и да отидат на фронта.
94
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Причината за войната в Украйна е отказа на САЩ да приеме предложението на Путин от декември 2021г за изтегляне на военните структури на НАТО до границите от 1997. Има такава традиция при Путин - второто предложение е по-лошо от първото, но по-добро от третото.
93
2
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 9 месеца
ей ся отиват нашите БТРите и спасяват Украйна от лошите руснаци, а лошият Радев не позволява .... абе вие вЕрвате ли го тва?
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Депортирайте Партията на Плъховете на Източния фронт и в Израел! Като искат еврофашизъм, дайте им еврофашизъм на тези гадни еврейски плъхове! Юден раус!
91
17
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 9 месеца
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПРЕДОСТАВЯ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА НЕЗАВИСИМО ОТ ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА РАДЕВ И ДРУГИТЕ РУСКИ АГЕНТИ.
90
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Към Русия се присъединиха нови 4 области - територии с полезни изкопаеми за 12.4 трилиона долара според Washington Post. 60% от въглищните залежи, 20% от газовите и 40% от залежите на метали. А освен това в Украйна има едни от най-големит залежи от титанова и железна руда, а също така въглища. В съвкупност те се изчисляват на десетки трилиони долари. САЩ остават с пръст в устата, а вече похарчиха над 100 милиарда за Украйна. ЕС загуби над 1 трилион от кризата в Украйна.
89
2
 
15
 
! Отговори
xo преди 9 месеца
БРАВО! Поне един човек да е адекватен тия там
88
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става с контранастъплението?
87
17
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Леле колко ми е кеф като видя фатамака да дриска от безсилие срещу ЗАПАДА хахаахаха
86
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоест пРезидента ни се притеснава, че руснаците ще ни нападнат затова е по-добре да си държим техниката и да се пазим от тях. Прав е, аз също очаквам че русия ще ни окупира отново. Преди искаха да ни правят комунисти, а сега - част от блатната империя.
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фактически днес в изолация се оказа западът, който не можа да привлече никой на своя страна.
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правилно решение. Иначе колко човека щяха да си заминат по бойните полета заедно с нея за броени часове. Видя се какво струва и прехвалената подарена техника и докъде се стигна с нея.
83
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо даваме сто и купуваме 200? Не е ли по-евтино просто да ги оборудваме с модерни нападателни и отбранителни оръжия? Те утре и 200 те могат да поискат да ги дадем някъде...
82
1
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 месеца
До ГнусОт къде разбра какви са? Возили ли се на БТР?Ходил ли си в Казарма? Знаеш ли какво е МТЛБ?Знаеш ли какво и ШЛЕМОФОН?Как прецени че са на развалина или така ти каза колегата с тротинетката на жътите павета?И за Желязо да са, пари е!Пари на Българските граждани.В случая просяка дарява на Богаташа..защото така му казал шефа....Никакви дарения.Да плащат.Имат Американски долари, не утре като стане авария да ми ходят офроуд клубове да помагат на пенсионерите.СРАМ И ПОЗОР
81
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Споко, войната в Украйна не е загубена, всичко си е окейка. И на децата е ясно, че Русия не може да съществува при така политическа система и такъв незападен режим и при това да се ползва с подкрепа на населението. Такова животно няма. Руснаците са угнетени и само чакат удобен момент да свалят Путин и да посрещнат западните ценности развявайки знамена в цветовете на дъгата. Просто трябва да ги натиснем още малко, и Русия ще рухне, вече е рухнала.
80
7
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 9 месеца
АКО ПУТИН БЕШЕ РУСКИ ЦАР БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ОЩЕ ДА Е ПОД ТУРСКО РОБСТВО.
79
9
 
5
 
! Отговори
Kиев за 3 дни преди 9 месеца
КАК ВЪРВИ СПЕЦОБОСРАЦИЯТА НА ПУТИН, СПЕЦОБОСРАЦИЯТА КАК Е ?