Достатъчни ли са 2616 лв. за издръжка на тричленно семейство?

Близо 2/3 от българите не получават минималния доход
25 окт 2024 13:34, Анисия Иванова
44

Общо 2616 лв. е издръжката на живот за тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години.

"Тези пари са достатъчни за един достоен стандарт на живот, в който човек може да си позволи да издържа себе си, но и да издържа зависим член на своето семейство. Не е абсолютният минимум. Стремим се да уловим една сума, която позволява съществуването на един трудещ се", каза научният секретар в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Росица Макелова в студиото на "България сутрин".

Основните фактори, които влияят върху увеличаването на издръжката на живота, са повишаването на цените на основните суровини, енергийните източници и горивата. Въпреки това, се наблюдава и увеличаване на средната работна заплата, което до известна степен компенсира повишаването на разходите.

"Имаме спад в световен мащаб на цените на петрола, нa цените на газа, с това се намалява и цената на електроенергията, а пък тази на петрола води до намаляване на цената на горивата", отбеляза Макелова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът сподели, че при сравнение на цените на хранителните продукти в България с други европейски страни, включително Румъния и Хърватия, се установява, че цените у нас са близки до тези в други западно- и източноевропейски страни.

Въпреки това, когато се сравни колко пъти минималната работна заплата в България може да закупи потребителска кошница спрямо други страни, се вижда, че в България тя може да купи значително по-малко.

"Ако погледнем и сравним колко от работещите получават доход до заплата за издръжка, ще се окаже, че почти 2/3 от българите са с доход по-нисък от този, който смятаме за заплата за издръжка", каза Макелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ценииздръжкаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Фондът за безопасност на движението по пътищата не се ползва по предназначение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 36 : Сега си счетоводител, след години ще си главен счетоводител и ще взимаш повече. После може и одитор да станеш и да дереш кожи. Всичко с времето си - не можеш да искаш всичко веднага. А и твоята професия можеш да си я упражняваш като работиш сам за себе си. Защо не оставиш комфорта на 8 часовият работен ден и да си намериш клиенти?
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
достатъчни или не - това не е наш проблем. В капитализма на всеки се заплаща според приноса а не според нуждите му. Като има по-големи нужди, отколкото принос - или да си увеличи приноса, или да си намали нуждите. Всеки се разпростира според чергата си.
40
2
 
2
 
! Отговори
Мен преди 2 часа
Може и да са достатъчни,но какво правим когато и двамата родители са на минималната или заплата до 1500 лева бруто,разликата кой я покрива или си остават под санитарния минимум за живот на месец на тричленно семвйство,ами тези които само единия родител работи и изостава с 1000 1500 лева до този минимум?Тука идва държавата в нормалните държави и покрива сметките докато стигнеш този минимум.Но тук е българотъпустан и всеки гледа да преее другия и да не му пука за него.ЗАКРИВАЙ ТЕРИТОРИЯТА НЕСТРУВА
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 35.При нас толкова ги изкупуваха тези, че не успяхме да вземем достатъчно за да покрием всичко. 45% взимахме когато има иначе.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 34, не ти се хвалим. Ти се обръщаш към нас, не ние към теб. Дискутираме начин на живот, който такива като теб могат само да си мечтаят. Пожелавам ти някой ден да намериш твоят начин на живот и да ти изчезне злобата. До тогава гледай да не се ухапеш, че с тези два отровни зъба... ще е фатално!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Анонимен 34, важното е, че не сме сееляяндури като теб :)
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Аз работя като счетоводител и получавам 2 хиляди лева чисто. Като си платя наема, разходите и храната, чисто за мене ми остават 800 лв. Като си купя дрехи, отида някъде на забавление- свършиха. Като студент работех в Билла, продавач-консултант, взимах 1000 лв. чисти.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Анонимен 33, и при нас така. Планирам да купя платнище, което намалява слънчевото греене. Някъде с едно 50% би било добре. Иначе гори, да. Дори поливането не помага. Нищо де, ще му намерим лесното! Успех!
34
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Който си е селянин по произход и дух все си го влече към селото, към колците, доматите, чушките и краставиците. Няма лошо, трябва и селяни да има! Но да спрат да ни се хвалят колко е добре в селата. То ако е така в цял свят хората щяха да си живуркат в селата!
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Анонимен 27, Браво, нас слънцето малко ни поизгоря тази година, но пак имаше достатъчно. Качествени истински продове и зеленчъци!
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До 31, и ние попаднахме в много добра общност. Съседите имаха много краставици. Дават ни. Другите имат много домати, дават! Аз имам тази година огромно количество райски ябълки... раздавам! Разменяме си семена. Правим си обяди/вечери на улицата. Зимата се събираме по къщята и седим на раздумка до ранни зори. Не ми трябва нито град, нито блокове. На село ми е най-добре! работя отдалечено! И евтино, и вкусно, и здравословно! Въздухът чист! Храната чиста!Чиста проба качествен живот!Успех и на вас!
31
5
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 5 часа
Мед ми капе от сърцето! И ние сме на село с 2 дечица, вярно на 25мин от София, вярно че имаме сума ти имоти в София, но си стоим тук, че даже тук и на градина ходят. С огромна изненада видях колко млади новодомци има в селцата около града. И все готини, работливи, кадърни. Някои работят дистанционно, други- пътуват до града, трети развиват бизнес на място. Специално купих и съседен парцел и аз да експериментирам със зеленчуци и плодове. 2 оранжерии сложихме- домати, чушки, краставици итн
30
0
 
6
 
! Отговори
Отговор : преди 5 часа
Що се праЙте на шашАви,платени ми$$ирки???
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
тук всеки си води негов разговор. Всеки да изпъкне с нещо. Първият фантазьор с пренебрежително му отношение към "бачкаторите" е редовен в коментарите, а иначе въобще не е здраво стъпил на земята. За учителите ако гледате нетната заплата много/вкл. и такива с опит/ взимат под 2000 лв, ако гледате брутната тя е над 2000 може би в повечето случаи. Трети пък как си готвели,имали градинки, био и т.н. Това което на мен ми липсва в тези сметки е разхода за жилище - наем или ипотека.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Достатъчно за роби. Да задоволяват основните си нужди. Нито остава за развитие, нито за култура.
27
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
До 19, като добавим и факта, че има градинка... Преди година се преместихме в къща извън голям град. От тази пролет експериментирам с различни плодове и зеленчуци в градината. До две години ще имам пълен цикъл производство. Планирам и една оранжерия да си направя. След дълъг работен ден нямам търпение да се заровя в пръстта и да си се грижа за градината. Преживяването е наистина уникално. Преди седмица откъснах последните ягоди! Ама ягоди да ти кажа..Няма такива в магазина! Успех на работливите!
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Една качествена ученическа раница за първи клас е 160 лв шишенце качествено е 35 лв и още и още и още
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
А забравих да напиша зъболекар лекарства хигиена
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
До 14Слагай си го сам (пълният член). Брутна заплата е без значение защото това което се разполага като финансов актив след удръжки данъци и тн е реалната стойност на сумата. Ти нали обясняваше за скъпите ти автомобили и лизингът. Когато отидеш да си купуваш автомобил ти за производствената ли цена плащаш или за търговската ? Та същата глупост е и с брутната заплата. Подигравките с правенето на несъществени грешки подобно не глупав папагал не говори никак добре за интелектуалното ви ниво.
23
3
 
5
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 6 часа
Вижте ся, аз съм ви каал, как стават работите. Бюджет за 4 години с 2-3 увеличение на заплатите, превеждат се, тия пари и чак тогава излизам да гласувам, инак, мой само да ви гледам за сеир по нета и телевизията. Ама, мангасарът щел да гласува, вместо мен. Ами, той си гласува, мен тва, въобще ме не брига, аз съм по практичен и от Тошко Йорданов - кинтите, майка! Колкото съм духовен, толкова мога да бъда и адски практичен;)))