Над 10 000 души в Хаити са вътрешно разселени през последната седмица

Ръководството поиска силите да бъдат официална мироопазваща мисия
25 окт 2024 19:48, Гергана Попова
2
Над 10 000 души в Хаити са  вътрешно разселени през последната седмица
Снимка: БГНЕС/ EPA

Повече от 10 000 души в Хаити са били вътрешно разселени през последната седмица, тъй като въоръжени банди, действащи в и около столицата Порт-о-Пренс, засилват атаките срещу райони, които все още не контролират , според оценки на Агенцията на ООН за миграцият, пише Ройтерс.

Още по темата
Агенцията каза в началото на септември, че повече от 700 000 души са били вътрешно разселени в карибската нация, почти двойно повече от шест месеца по-рано.

Агенцията посочва още, че през последната седмица банди са засилили атаките срещу редица градове извън столицата, където голяма част от града и неговите предградия са под контрола на различни въоръжени групи с насилие, обединени в общ съюз, известен като Viv Ansanm.

Конфликтът подхранва глада на ниво на глад сред части от населението, тъй като банди превземат земеделски земи и блокират транспортни пътища, докато хората, принудени да напуснат домовете си - често за да приемат семейства или импровизирани лагери - вече не могат да разчитат на постоянен доход, за да си позволят храна.

Въпреки че ООН упълномощи международни сили да помогнат на полицията в Хаити да си върне контрола от бандите, мисията беше оскъдна с ресурси и даде оскъдни резултати. Ръководството на Хаити поиска силите да бъдат превърнати в официална мироопазваща мисия, за да се укрепят ресурсите, инициатива, която беше блокирана миналия месец от Китай и Русия.

Бандите, които преди това се насочваха към националната полиция, гражданските групи за самоотбрана и държавната инфраструктура, също започнаха да се прицелват в чужди превозни средства.

Американското посолство в Хаити каза пред Ройтерс, че в понеделник две от бронираните му превозни средства са били обект на престрелка.

Маркиран хеликоптер на ООН с 18 души на борда също е бил обстрелян в четвъртък, докато летял над Порт-о-Пренс, се казва в изявление на Световната програма по прехраната на ООН до Ройтерс.
Няма пострадали и хеликоптерът се е приземил безопасно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ООНХаитибанди
Още от САЩ
Нещата, които Доналд Тръмп трябва да знае за Адолф Хитлер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
БЛМ бе другари. Нека да се самоуправляват, както намерят за добре. Над 5 %от хайтянците вече са в САЩ останалите търсят начин да се преместят. :-)