Висока смъртност, миграция... Демографски предизвикателства пред икономиката ни

Над 1 милион българи в трудоспособна възраст работят в чужбина
25 окт 2024 18:43, Анисия Иванова
56
Висока смъртност, миграция... Демографски предизвикателства пред икономиката ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съветът за икономически анализи е изготвил доклад на тема „Демографски предизвикателства пред българската икономика“. В него се посочват големите демографски проблеми на страната, като високата смъртност и ниската продължителност на живота са ключови показатели. Най-тежки са последиците върху населението в трудоспособна възраст, като според анализа след 2010 г. БВП на България расте с 0,9 процентни пункта по-малко на годишна база заради свиването на населението. Това се равнява на 25 милиарда лева неосъществено производство от 2010 г. насам, коментира доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, член на Съвета за икономически анализи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът разкри, че ако картината се запази до 2035 г. негативните ефекти ще са сходни, но след това възможността на икономиката да расте ще бъде изключително ограничена заради ускореното застаряване на населението. Това показва неотложността да се предприемат политики в тази насока. За предприемането на мерки обаче трябва стабилно правителство, но в момента нуждата от дългосрочна ангажираност по темата се сблъсква с кратките политически цикли.

"Ако някое правителство с краткосрочен хоризонт все пак вземе решение да инвестира в подобни мерки, то няма гаранции, че те ще бъдат продължени от следващите правителства. Нещо повече, правителството, което вземе това дръзко решение, ще натрупа негативи, а резултатите изобщо няма да са видими бързо, а може и да липсват, ако политиката бъде прекратена след това. Този проблем е много по-голям от финансирането на тези политики.“

Според доклада раждаемостта в страната страда от проблеми от близо 80 г. За това е ключово да се предприемат мерки и за насърчаването ѝ. Първо идва нуждата от промяна в социалните нагласи, тъй като в Европа нормата е семействата да имат 1 или 2 деца. Събеседникът разкри, че тук голямо влияние имат социалните мрежи и медиите. След това идва и ролята на икономическите мерки като наличие на повече детски градини и ясли. Може да бъде променена жилищната политика, за да се предлагат по-големи жилища на пазара, които не възпират отглеждането на повече деца, както и специално ипотечно кредитиране.

Други мерки, които могат да се вземат в борбата с демографската криза, са насочени към здравеопазването и повишаването на достъпността му, и подобряването на качеството. Предлагането на добра грижа за възрастните хора би стимулирало и раждаемостта, защото в момента задачата за обгрижването им се пада на роднините им в трудоспособна възраст, които трудно ще включат и отглеждане на дете в ежедневието си.

Управлението на миграционните процеси не е в ръцете на държавата от десетилетия. Въпреки че се виждат положителни тенденции в последните години за българи, които се връщат в страната, то този проблем още е значителен. Икономическите причини са водещи за напускането на хора от България, за това е нужно регионално развитие и предоставяне на условия в различните краища на страната.

"По различни оценки има над 1 милион българи в трудоспособна възраст, които работят в чужбина. Може да се фокусираме върху по-квалифицираните кадри и тези работници, които имат квалификация, която е дефицитна на нашия пазар на труда. В този случай може да вкараме и жилищна политика и да поемем данъците в първите години, при завръщане или реализиране в България. Със сигурност трябва да стимулираме и раждаемостта, но фокусът трябва да бъде – стимулиране на раждаемостта на икономически активните, на работещите хора и по възможност на по-високо квалифицираните и образовани, както и завръщането на такива хора е много важно.“

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от Снимка на деня
В деня за размисъл: Слънчево, градусите до 23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Нищо ново под камбаните. Търговците в храма не са вчерашни и добре знаят как от хилядолетия с дрънкане на молитви и камбани, най - успешно се "лови риба в мътна вода".
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
А кой е виновен за миграцията?Политиците!И пак ни готвят затягане на коланите,затова ще има още миграция.А за смъртта от болести и мръсен въздух дори не говорим,но и там сме на първо място.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
Вчера аз - Българина ходя по улицата на София и гледам няколко деца си приказват на някакъв чужд за мен език. Питам ги: От къде сте и на какъв език говорите? А те радостни всичките в хор отговарят: - Ние говорим на Чист Български секретен Език!
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
Ами че България през последните 30 години е неглижирала и прогонила в чужбина точно най- качествените си и интелигентни хора. Тук останаха само селяни с комунистически убеждения и малцинствата, които вече станаха мнозинство. Това е геноцид на предходните правителства, но нито едно от тях не е осъдено!
45
2
 
7
 
! Отговори
нн преди 54 минути
Българинът не е работна ръка, а горд наследник на хора като цар Борис, Самуил и други. Било руснаци, било европейци да имат това в предвид. Западът ни продаде на руснаците след 2СВ, факт. Преди това сме били чудесна европейска държава с чудесни заплати (вероятно не всички). Тогава са се раждали деца.
44
1
 
3
 
! Отговори
материята преди 1 час
ще обгърне хората както колите обгръщат хората и ще трябва да робуваме на материята
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ми те най - голямото количество "Чужденци" по българската земя са именно развъдените по времето на Бай Тошо "Цингурелченца" - те си плямпат чужд на българите език и за нас са чужденци!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Комуниста с ТКЗСтата, те бяха създадени с отнемането на земята от имотни селяни. Моите пра-родители бяха ограбени със стотици декари земя 3та и 4та категория, плодородна и на хубаво място. След този грабеж са ходили да се молят за храна и са загубили малко дете от недохранване и хубавия ви социализъм. Бедни и грабливи комунягииии. Това сте. Ако имате нещо е, защото сте го краднали от тези, които са си го изработили. В кръвта ви е. Сега вас ще ви крадат братчедите, дето прибрахте и развъдихте
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Въпросът е: как така при бай Тошо над 9 милиона, при демокрацията под 6 милиона. А колко от тях са българи, в големите градове е фраш с всякакви чужденци.:))
40
3
 
0
 
! Отговори
180хил.евро преди 1 час
Спешно продавам чисти 68кв.м. двустаен апартамент. Нужда от лек ремонт (стара дограма, криви каси на две врати, стар паркет в спалнята). Само сериозни запитвания. Вече трима гледаха днес и най-вероятно утре ще в продаден.
39
3
 
3
 
! Отговори
ЕвроАтлатизъмът преди 1 час
Изисква Жертви!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Вярно ли че, по нов закон грима свидетели, че някой друг се е грижел за имота ви и този друг ще получи нотариален акт за вашия имот, и то абсолютно законно.:))
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На всяка раждащаЦиганка трябва да и се спре производство на яйцеклетки. ВсекиЕдинЦиганин трябва да бъде кастриран. Толкоз! Българите да си останеме некстрирани и колкото се рамножаваме, рамножаваме... Тая Българска земя, колкото и малка да е останалка е притежание на българите и тя земята си спомня, че е била Райска Земя, и как сме я отглеждали за да бъде продуктивна! Само че как да си върнем днес изкупените ТКЗС и Курортите по Черноморието от Московските Вандали?
36
3
 
7
 
! Отговори
Работещ самонает преди 1 час
До този с пенсионираните родители на 42 и 44 години, и 2та безплатни апартамента от армията. Моят баща почина на 64 години. Тъкмо се пенсионира и до там. А майййка ми на 65 години. Те са плащали и за пенсиите и за апартаментите на твоите родители да си клатят краката 40+ години и не, не търсим социализъма. Аз се изнесох от България преди 22 години с 1500 евро в джоба. Сега имам 15 имота в 3 държави, всички изплатени. И нямам намерение да издържам теб и родителката ти. Пара ззити сте!!!
35
4
 
8
 
! Отговори
Един преди 1 час
ИТ специалист съм с 8000лв заплата и мога да издържам 2 семейства. И ергенски данък да ми сложите няма как да ме накарате насила да ви правя 2-3 роба в тази ***. Единственият вариант в някоя сгодна готина мадама да ме излъже нещо, но те и на жените не им се правят деца , кифлее им се. Така че България да се приготви да си внася хора от Азия и Африка, друг вариант няма, след като българите не раждат. Пусто тук няма да остане, не се притеснявайте ;)
34
3
 
3
 
! Отговори
Глобалист преди 1 час
Всичко е вярно, населението на Земята трябва да се контролира и ние сме съвременници на този исторически период
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Естественото РАЗМНОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРИНА бе спряно с УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛА и ИЗЗЕМВАНЕ НА ЗЕМИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ КОВБОЙ, КОИТО ПРАВЕХА БЪЛГАРСКА РОДА. В края на всяко село имаше и по едноЦингурелско семейство. Но сина наЦингурелата Маруца, Баи Тощо разви до неуснаваеми висотиЦингурелските раждания. Сега веке Българи или има, или няма? Няма веке кой да работи и да плаща да се развъждат деца на майки раждащи на 12 годинки, както бе по времето на Соца!
32
1
 
8
 
! Отговори
Фитнес преди 1 час
Раждаемостта не трябва да се насърчава. Нека всеки сам да си реши дали е способен да бъде родител и да плати за всичко от джоба си, а не да чака помощи. Като искаш домашен любимец за котешка храна и тоалетна, сам си ги плащаш, същото трябва да бъде и с децата. Иначе е подозрително че искат да те хванат на въдицата да им създадеш роб на икономиката. Защо, Като може просто да се свие. И да се има предвид че децата може да имат специални потребности и нужда от целодневна грижа. Риск с чуждо здраве.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Закривай
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Брикс създава нова електронна валута и приложение за разплащане между членовете. Така ще се изолира долара. В света има толкова долари без покритие, че изолирането дори на 1/4 от "зелените хартиики" ще доведе до невиждана хипер инфлация. Ударът по икономиките на фащ и западна геiропа ще е съкрушителен.

Спонсорирани публикации