Каракачанов: Разбилият се самолет е бил на 50 м височина, много под допустимото

Армията и военните не могат да бъдат изтривалка за некадърните ни политици, допълни той
14 сеп 2024 17:25, Анисия Иванова
97
Каракачанов: Разбилият се самолет е бил на 50 м височина, много под допустимото
Снимка: БГНЕС

Доколкото ми е известно самолетът, разбил се в "Граф Игнатиево", е бил на 50 метра височина, много под допустимата долна граница от 300 метра, а според мен това ще излезе причината за инцидента. Много хора са снимали полета, тъй като е бил генерална репетиция преди авиошоуто. Дори при една неволна малка грешка на полет с близо 500 км/ч и изпълняване на лупинг, всичко става за части от секундата. Това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" по Нова тв бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Още по темата

"Самолетите трябва да се поддържат, модернизация на ВВС е извършвана за последно преди 5-6 години - докато аз бях министри. Летателната им годност трябва да се възстановява на всеки 2 години, да се премонтират двигатели и електроника. Ако последните 3 години никой не се е грижил за тях, са останали само 4 учебно-бойни самолети L-39 ZA, които летят от общо 12. Във времето, когато аз ремонтирах половината от машините, това струваше около 14 млн. лева. Армията и военните не могат да бъдат изтривалка за некадърните ни политици", коментира той.

По думите му чрез натиск и лобиране в парламента, той е успявал да осигурява средства за ремонт на военната авиация.

"Всичките ни самолети летяха по време на моето управление. Въпросът е да вършиш работа като министър, не само да ходиш на командировски в чужбина. Не са виновни войниците, десетилетия наред политиците смятаха, че армията е за паради или направо ненужна. Единият загинал - майор Димитров, има над 1800 часа във въздуха, а другият - старши лейтенант Дункин, също е опитен, макар по-млад. И двамата бяха много добри пилоти, но много често самочувствието, че си много добър, води до фатални последици", смята Каракачанов.

Относно посещанието на северномакедонския президент Гордана Силяновска той отбеляза, че страната ѝ продължава да не смята, че влизането им ЕС зависи от България.

"Не желаят да ни впишат в Конституцията си, но и водят провокативна и агресивна политика спрямо нас. В България вече има нова политическа имиграция от РС Македония", посочи лидерът на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от Общество
Долна Митрополия скърби за загиналите си пилоти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен,к.67 Преди Радев има ли шеф на авиобаза, командващ ВВС, премиер? Защо умишлено намесвате президента? Той беше втори пилот на F-16, а шефът на авиобаза Долна Митрополия, командващият ВВС решиха да покажат на бригадния генерал от ВВС на САЩ какво БГ пилотите могат с учебен самолет L 39ZA. Показаха, джанъм - двама опитни пилоти и един военен самолет по-малко.С нальот 20-30 часа, а за редовите летци - 10-15 часа при необходим минимум 80 часа,сложни фигури от висшия пилотаж не се правят
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До До 71 Това е коментар на специалист, а не бърборино като В.Велева, която със женско лекомислие, характерно за пишман журналисти и с умисъл да уязви президента с двете си ръце сипваше катрана врящия Котел. Велева много добре знае,че пилотите са подчинени ръководителите на авиобази, те - на шефа на ВВС, а той - на премиера, не на президента. Но тя умишлено забрави това, а з пореден път окаля в медията си Радев. Гадно и в съзвучие с Пеевски
83
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 2 дни
Няма нужда да се качваш на самолет, за да видиш че политиците в България са кофти. Сигурно има и свестни, но катранът в кацата с меда преобладава. И сигурно се краде яко, затова сме на това дередже. Още на границата се чувства мизерията. А това на Дунав мост 2, на частния паркинг, дето уж някакъв македонски шофьор му е собственик без подкрепа от някой с шапка с широка периферия няма как да се случи. Впрочем от къде е взел братко пари да направи паркинг и кой му е дал разрешителните?! КТБ, ББР
82
0
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 2 дни
Форсаж за издигане, критичен ъгъл на атака на крилото и отвесно падане - това се вижда от клип на една телевизия.
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Какво шоу , какви 5 лева ?Шоу ,но да бъде всичко безопасно !?Не сме във война , а губим пилоти и самолети ...
80
1
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 3 дни
А дали и защо е било нужно да са двама?!?! Демонстрация, ок - решено е. Военният човек казва "слушам" и действа..... Но шоуто, демонстрацията, фигурите и т.н. не е ли могло да са с един човек в кабината?!? Не съм авиатор, не съм ВВС ар, не съм специалист.....Рискована и опасна работа е, защо тогава риска го поемат двама? Ако някой разбира , да пише.
79
3
 
5
 
! Отговори
Шарлатанин преди 3 дни
Шкембака гоуем специалист по пилотиране стана.
78
4
 
6
 
! Отговори
Лъки преди 3 дни
При мен всичко работеше,ремонтираше се,летеше! При теб най-вече се стреляше,до напикаване!Аман от "патриоти"!
77
2
 
8
 
! Отговори
Шкембе войвода преди 3 дни
Тоз иска да е войвода, а ако го кАчим на коня и коня ще клекне.
76
3
 
8
 
! Отговори
Нели преди 3 дни
И тоя ,,разбирач" от всичко не може да стои мирно ,ако не се направи на,, велик" Аре изчезвай
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Хората по концерти по ресторанти , опери, , говорителки с бели ризи. Що за народ сте.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не искам оставки , трябва народен съд.
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Имало ли е военно оборудване ? Ако да защо ? Такава информация имаше по Тв.
72
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Това е поредния урок за българския народ но той не си взема поука. Защо беше необходимо шоу за НАТО ? Защото посолството иска това. Срам и позор. Също като в турското робство само че по зле. Кръвен данък за бог да прости.
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
От видеото се вижда, че малко преди да се разбие в Земята, излиза светлина от корпуса на самолета като при експлозия. Самолета се издигна доста нависоко и след това полетя като пирон към Земята. Изобщо не беше на 50 метра над Земята.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Армията и военните не могат да бъдат изтривалка за некадърните ни политици, допълни той".... Ко каза, ко? Един некадърен политик оневинява точно тия които са виновни?
69
5
 
9
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 3 дни
От най-високата точка на маневрата до удара в земята са седем секунди. При близо 500км./ч., какви 50 метра бе, Каракачанов?
68
7
 
13
 
! Отговори
Христо С. преди 3 дни
Шкембе-войводата голям експерт излезе, освен да продава паспорти на макетата и да разпродава собствеността на МО с друго няма да бъда запомнен. Е, беше и патерица на Бойка и има пръст в създаването на недоразумението Копейкин, който му носеше чантата.
67
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Г-н Радев наскоро нали каза, че нямаме достатъчно достатъчно пилоти? Беше по повод пожарите и закупуването на самолети за гасене на пожари доколкото си спомням. Е, вече са с двама по-малко. А колко години подготовка и труд.... Жалко за хората. Не трябва да превръщат бойните пилоти в циркаджии,които правят пируети и лупинги в небето. На кого е нужно това шоу? На някой, който има болни амбиции да лети, за да трупа рейтинг като президент???
66
2
 
2
 
! Отговори
искали са да правят преди 3 дни
камбана