Откриха монашеската килия на св. Теодосий Търновски

Църквата от 14 век е край село Самоводене
18 сеп 2024 13:36, Петър Бойчев
10
Откриха монашеската килия на св. Теодосий Търновски
Снимка БНР

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски, която е била издигната с ктиторството на цар Иван Александър. Останките от каменната църква от 14 век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене и историците предполагат, че това е най-голямото за годината разкритие, което пренаписва историята, особено за местоположението на Търновската Света гора.

За 35 дена теренна работа археолозите от Регионалния исторически музей във Велико Търново професор Хитко Вачев и Илиян Петракиев разкриха исихаската обител на Теодосий Търновски, в която той се оттегля като отшелник през втората половина на 14 век.

Свързвайки резултатите от археологическите проучвания с данните от „Житието на Св. Теодосий Търновски“, написано от самия Вселенски патриарх Калист, е установено, че разкритата църква е католиконът (основен храм) на манастира, чийто игумен е Теодосий Търновски, разказа професор Вачев: „И лично царят участва в строежа на църквата и пише: „И като носеше пясък на три пъпреща разстояние, той участва в градежа на църквата“.

Според средновековната мярка това са 555 метра от реката. Точно на това място археолозите разкриват красивата и багото украсена църква със стенописи, лъжица за причастие и голям бронзов кръст, който е висял от тавата на храма.

"Тук някъде е гробът на един български светец", коментира професор Вачев, предполагайки, че до храма е погребан последователят на Свети Теодосий Търновски, свети Роман Търновски, който управлява манастира три години и е починал от туберкулоза.

Археолозите казват, че този манастир дава нова насока в историческата наука с промяна на положението на Търновската Света гора. Има и хипотеза, че в близост, в една от подземните бази на Държавния резерв, е и самата пещера на Теодосий Търновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Общество
От догодина всеки втори пенсионер ще е беден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
любител археолог преди 22 часа
Най-вероятно са останки от древно-римска постройка, на други снимки се вижда характерната римска зидария. Псевдо-научни хипотези всеки може да си съчини!
7
5
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 22 часа
Сигурно са открили личното надписано дървено дилд... така де, разпятие на мравославника еретик и схизматик :).
6
4
 
2
 
! Отговори
абе преди 23 часа
сигурно си е надраскал името по камъните, като нашия амсалак в колизеума...
5
5
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 ден
Приказки под шипковия храст. Застанали двама до някакви камъни (разкопки) и рекли: Тук ще бъде моята гемия...опс, България, досущ като хан Аспарух :)))
4
0
 
4
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 ден
какво пречи Търновската книжовна школа да си е била на хълма Света гора в Търново, а там да си е имало друг манастир. На Трапезица има открити по време на соца 40 църкви и манастири, така че на отделните хълмове е имало много църкви. Момина крепост не е проучвана, Света гора също.
3
2
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 ден
Исихите, тва е индийският мистицизъм на българското православие с една дума карашък между източният азиатски мистицизъм и идейността на християнството за достигане на Таворската светлина и т.н. с една дума, това е православие, което си поставя една конректна, но едноврменно с това мистична цел подобни източните медитативни практики, затва са подигравани, че са пъпогледачи, пъпоумници и т.н. Инак, остава да се чака само Спасението чрез Второто пришествие. Исихазма по принцип е недолюбван от ГПЦ;)
2
1
 
2
 
! Отговори
Теодосий Търновски преди 1 ден
А не пише ли, че е бил в Кефаларската обител. Сиреч в средновековния манастир, който е бил над съвременния Килифаревски, до Килифарево. Разкопаван под ръководството на Янка Николова.
1
5
 
9
 
! Отговори
Зорница преди 1 ден
Измислици-премислици.

Спонсорирани публикации