15 дни преди първия учебен ден: Колко тежи в пари ученическата раница?

Какво показват сметките?
31 авг 2024 16:10, Красимир Ангелов
73

С всяко ново началото на учебната година раниците на първокласниците стават все по - тежки, а пособията все по-скъпи. За това сигнализират родители. А въпреки че до 12 клас учебните вече са безплатни, децата се нуждаят от много допълнителни пособия.

Собственик на книжарница във Враца започва да пълни с нужните пособия раница, която празна е с цена от 89 лева. С тетрадки, химикали, линии раницата става все по-пълна и тежка, а сметката набъбва над 200 лева.

"5 кг стана. Сметката е 270,60 лв. Разбира се, ако вече има някакви глезотийки, отива и по-нагоре, но това е стандарта. А виждате, че работим на прилични цени", коментира финансовата тежест на ученическата раница Иван Иванов.

Според него през последните две години цените за учебните помагала са балансирани и не са поскъпвали драстично. Наблюдението му е, че родителите не пестят пари в подготовката за новата учебна година.

"Вълнувам се, очаквам да ми е интересно в училище. Раницата много тежи", сподели бъдещата първокласничка Вероника.

В същото време все повече семейства все по-трудно успяват да осигурят всичко необходимо за началото на учебната година. Мая Методиева от сдружението "Прави добро! Бъди добър!" раздава учебни помагала и раници на над 400 врачански семейства.

"До момента имаме раздадени 31 раници в Малорад, раздаването продължава до 15 септември", сподели Мая Методиева.

Проучване на Новините ON AIR в Северозапада показа, че стандартната раница и нови дрехи за първия учебен ден излизат на едно семейство около 1000 лева.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от Общество
Кинезитерапевт: Стойката се формира от тонуса на мускулите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 седмици
Третото изречение ли ? Този , който обезличава другите и ги оставя без лице със сигурност ще срещне човекът без лице и каквато и да му каже е безсмислено!
44
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 седмици
Нали знаете поговорката: Докато лъжата е обиколила целия свят вече, истината още си връзва обувките! И когато истината бъде разкрита и си върже обувките САЩ биват напляскани като глезени лигльовци! И сега третото изречение, ама след малко!
43
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 седмици
Унищожаването на автентичните културни традиции и автори поддържащи самоуправлението и термина " home rule" и автентичност също да бъдат тормозено и по възможност убивани. Митко Пайнера е пример за такава субкултура подмяна!
42
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 седмици
Унищожаването на творчеството, изкуството и артистизма на грамадно ниво и мащаб е един от основните приоритети на проектът Слейпнир - чрез силно засилване на религиозното влияние, толериране и субсидиране на СУ културно явления в изкуството, нормативни уредби, който да оказват тежък натиск именно върху тези сфери при завоюваните васали!
41
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 седмици
Според мита за Рагнарок - Съдбата на боговете - Один и Слейпнир биват убити от невидимия вълк единак Фенрир - затова едни хора много внимават за ярки индивидуалности и артисти , който могат да разбъркат перфектното им планче и решили да играят на морски шах по оцеляване с тия хора и home rule дето имат по наследство и приемственост в собствените си държави!
40
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 седмици
И от там идва наименованието на свръх секретна правителствена програма на САЩ скрита от цивилното им население и от администрациите на Клинтън, Обама, Байдън .... Проектът Слейпнир! Тя включва Източна Европа, СССР.... Коня който намерили е много по-лошо от Троянския кон на Одисей!
39
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 седмици
По време на студената война обаче и администрациите на Никсън, Рейгън и другите двама с маските от "Критична точка" в Ленгли, Вирджиния щаб квартирата на ЦРУ и Пентагона постоянно има срещи как да бъде победен и унищожен СССР и САЩ да бъдат превърнати в световен хегемон. Обаче съветите са твърде силни и на едно от тези съвещания един от анализаторите изготвящи доктрини и стратегии казва на другите: Ще ни трябва друг кон! Тоест с досегашният начин няма да стане! И от там наименованието ....
38
0
 
1
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
То няма нищо чудно, едвам се връзват двата края на някой места и сега раходи още.Как ще пуснеш дете със скъсани дрехи и скъсана раница, нали ще му се подиграват другите?
37
0
 
2
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
Бедна държава и народ, нямам друми. Хората се чудят как една раница да напълнят. С на политиците заплатите и тея милион за избори. ПРОТЕСТ!
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Онзи ден накупих много от нещата за 30 лв .Раницата и нея за 30 лв и малко дрехи и е готово дето . За сега ще кара с тази раница .
35
0
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Спортно училище започват винаги на 1 септември
34
0
 
2
 
! Отговори
до островъ преди 2 седмици
"""А в Исландия...""" ------- Туй не ти е Исландията, ве, тук съ дивите Балкани!!! ПС. Научи съ кога и къде съ джаркат запитайките, даскале!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
A как е в Норвегия, а как е в Норвегия?
32
3
 
4
 
! Отговори
острова преди 2 седмици
А в Исландия училищата са безплатни,целодневни,раници няма защото всички пособия са в класната стая.Ако ученика е от отдалечен район,има хотелска част.Всеки си избира какво желае да учи.Хигиената на стаите е от учениците-те почистват.Така в сграда с 600ученика има само един прислужник.Училището е задължително и абсолютно безплатно.Учебния процес е на английски.Думички преписване и подсказване-са неразбрани.Кога ще ги настигнем-не знам.Според мен,никога.
31
0
 
3
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 седмици
5 тетрадки, 3 моливъ, 2 гумички и 1 химикал! Ай, стигъ толкуз!!!
30
0
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 2 седмици
Да да на мен ще купя обувки за 300 лв на детето от битака защото ще му омалеят ,- а аз все едно ще умирам с тия обувки ...вие сте егоисти и децата ви ще станат зависливи и злобни защото ще гледат и милеят винаги за вещите на другите защото те ще са лишени или ограничени с нещата от битака ....
29
2
 
5
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
Да си обличам детето от битака ..... боже какви коментари да му смачкам самочувствието първо аз в къщи после и в училище да го довършат..Нали видях едно момиче по обикновено как го изхвърлиха съученици в кофата едвам го извадих... децата ни растат в други времена и ние трябва да приемем това защото не си ли ,,модерен" си отритнат ... повечето деца сега са много жестоки!
28
1
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 2 седмици
Минималната заплата в Германия е 12.41 евро на час. За един ден ги изкарваш тия пари. Какви глупости говориш и защо лъжеш хората?
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А днес даваха в Германия излизало около 500 евра, демек долу горе същото като пари, ама при нас 3-4 пъти по скъпо защото заплатите 3-4 пъти по малки.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има битаци, има китайски магазини, има и дрехи на кило. За 100-200 лева го обличаш. От какъв зор ще му купуваш нови скъпи дрехи като след 1 година са му умалели и ги хвърляш.