Кацаров за вендинг машините: Не е ангажимент на държавата

Някои опасения на фармацевтите са основателни
18 сеп 2024 16:38, Инна Ангелова
16
Кацаров за вендинг машините: Не е ангажимент на държавата
Снимка: БГНЕС

Поставянето на вендинг машините за лекарства не трябва да е ангажимент на държавата, а резултат на свободна стопанска инициатива. Мнението е на д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Център за защита на правата в здравеопазването.

Той беше категоричен, че някои от опасенията на фармацевтите "имат своите основания и трябва да бъдат взети предвид, когато се обсъжда законопроектът, но това е техническият прогрес, който не можем да спрем, а и не трябва да спираме.

Пред БНР Кацаров сподели, че поставянето на вендинг машини за лекарства със сигурност ще създаде удобство за хората.

"Има роботизирани машини, които могат да отпуснат лекарства, включително и по лекарско предписание, можеш чрез тях да осъществиш онлайн връзка с фармацевт в момента на купуване на лекарство, те могат да установят по безспорен начин дали това си ти, който купува лекарството, могат да обслужват и електронни рецепти. Това са стъпки на техническия прогрес".

Няма абсолютен аргумент да бъде забранено поставянето на такъв тип машини, подчерта той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: машиниаптекилекарства
Още от Общество
1971 г.: Пак на 13 септември, пак на "Графа", загива пилот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Във вединга няма да има ветеринарни лекарства за овце не се притеснявай. Всичко ще е по масло и мед. Няма начин. Даже те ще са без пари като по лафките.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Сега аптекарите се правят на важни, а по време на ковида народът се тъпчеше с лекарства за животни! Откъде се взеха тези лекарства?
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
По време на Ковид пандемията когато лекарите лекуваха по телефона фармацевтите останаха на поста си и помогнаха и спасиха живота на много хора. Обаче сега мафията иска да внесе вединг машини и дори роботи с които да замени същите тези аптекари които безрезервно работиха по време на Ковида. Мафията си има партии и говорители.
8
2
 
2
 
! Отговори
И как точно преди 21 часа
В обезлюдените села старите хора ще използват Вендинг автомати за лекарства и ще правят онлайн срещи с лекар да им отпусне рецепта. Едно е че някой иска да се нагуши и да лапне поръчка за доставка на такива машини
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
По надолу трролове защищават безумието. Защо не направите като в Камбоджа да избиете всички образовани хора. После си купувайте лекарства от автоматите които са избили аптекарите.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Отвратително недостойно непочтено интервю. Колкото по злобно и противно се говореше толкова и репортерката вместо да спре продължаваше и продължаваше за да стане нейния репортаж и тя да има заплата нищо че очевидно фармацевтите може да останат без работа и без заплата. Водещия се опита да внесе уточнение но репортажа продължаваше като навита латерна. Аз се разплаках. Вопиющо несправедливо интервю. Потрес.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Ами никакво улеснение няма да е, защото всички знаем какво ще се случи. Аспиринът под колко търговски марки ще се зарежда? Има големи разлики в цените нали? А чий аспирин в крайна сметка ще бъде наличен? Най-скъпия, естествено! А парацетамолът под колко наименования ще се среща? А цените там как са? Чий парацетамол ще бъде зареждан предимно? Говорите за населени места, в които хората нямат пари в излишък нали?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Няма нужда да се спира подобна инициатива за лекарства БЕЗ рецепта! Улеснение за хората е! Не знаеш дали посред нощ няма да имаш нужда поне от един аналгин! Не се издържа на болка!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Я да видим, кой ще се сети как стигнахте до тук? Рекламите на лекарства повече ли са от рекламите на вафли, бонбони, шоколади и дъвки? Повече са! Значи, за да подсигурим достъп на гражданите до всяка стока, слагаме вендинг машини /както при всяка стока/. Само вие всички не можете да се усетите, че ви занасят! Ето сега можете да изплюете камъчето на проблема с "правата в здравеопазването". БЛС да не се прави че не е от тук.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Защо не разрешават поставянето на вендинг машини за лекарства? Нека да не е с държавно участие, нека да е частна инициатива! Въпросът е защо не разрешават? Заради фармацевтичното лоби?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Този Вън Вън Вън откъде ли изпълзя Вън

Спонсорирани публикации