НАП провери близо 4100 търговски обекта по морето това лято

Данъчните изземвали пари от каси за погасяване на задължения към хазната
18 сеп 2024 16:30, Анисия Иванова
6
НАП провери близо 4100 търговски обекта по морето това лято
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите е проверила близо 4100 търговски обекта по Черноморието от края на юли до средата на септември. При част от проверките са изземани пари от каса с цел погасяване на задължения към хазната, съобщават от институцията.

В повечето от контролните действия на приходната администрация са се включили и публични изпълнители, както и екипи от други институции: Агенция "Митници", МВР, Министерството на туризма, БАБХ, РЗИ, Комисията за защита на потребителите, БИМ и ИА "Автомобилна администрация", съобщават от НАП.

Съвместните екипи от фискални инспектори и публични изпълнители са посетили над 430 търговски обекта с просрочени задължения към бюджета. С цел пълно или частично погасяване на дълговете, са иззети сумите, налични в касите на длъжниците, на обща стойност над 149 хил. лева.

Предприети са и допълнителни действия и мерки за обезпечаване и събиране на задълженията на проверените лица, като в резултат на това в бюджета са постъпи суми в размер на над 1 млн. лв.

Като цяло – за по-малко от два месеца – от края на юли до средата на септември, в рамките на контролната кампания на НАП по Черноморието, фискалните инспектори са проверили близо 4100 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки и др.

Служителите на приходната агенция са съставили над 1000 акта за нарушения, като най-честите са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат, и наличностите в касата. В 60 от проверените търговски обекти е липсвало фискално устройство.

Служителите на НАП са проверявали също и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.

Много от собствениците на търговски обекти, които са били санкционирани за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности, са предпочели да не обжалват наложените актове, а да ги заплатят в 14-дневен срок.

По този начин те са се възползвали от законовата възможност да внесат с 20% по-малко от стойността на наложена санкция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Общество
1971 г.: Пак на 13 септември, пак на "Графа", загива пилот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
един там преди 19 часа
Такса смет трябва да е на брои хора в жилището! Когато няма човек там, каква смет ще плаща? Продължават измамите тип топлофикация!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Да бъркат в касите на хората и да им изземват суми за погасяване на задължения е просто отвратително!Вероятно е и наказуемо.Не и в България де,затова си има международен съд.
3
0
 
2
 
! Отговори
До НАП преди 21 часа
Също така може да се премине към специализирани екипи, които да режат пръсти, да чупят лакти и капачки на колена. И без това всички отдавна сме наясно, че живеем в нещо, което макар и да се нарича държава, всъщност е мафиотска организация. Вероятно ще повишите събираемостта.
2
0
 
2
 
! Отговори
Да ви дам идея преди 21 часа
НАП може да почне да изземва децата на длъжниците и да ги връща, когато си погасят дълговете. Малко може да е грубичко, но ще е ефективно. Както сме тръгнали с тая "демокрация"...
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Бирниците са нашата икономика.Мачкайте дребният бизнес,и още може!На талази -НАПове,РЗИ-та,Потребители,Катаджии,ДАИджии,мачкайте наред!Докато се изнесем всички от тази вмирисана държавица.От държавният рекет,по-лошо няма.

Спонсорирани публикации