Психолог за рекламата на Диона: Целта е поколението, което иска да живее в бунт, в риск

Проблемът е много стар
30 авг 2024 12:26, Нели Христова
104
Психолог за рекламата на Диона: Целта е поколението, което иска да живее в бунт, в риск

"Погрешно е да мислим, че само децата са обект на рекламата. Това са младите хора, които искат да живеят бързо, да имат постоянна енергия, които са изтощени от липсата на неща, които да им се случват в живота. Младото поколение, което не иска да отлага удоволствията, хедонистично, лесно и бързо да му се случват нещата. Момичето се позиционира точно там."

Това коментира в интервю за БНР психологът Младен Владимиров след скандала с рекламираната от попфолк изпълнителка прахообразна енергийна напитка.

Психологът обърна внимание върху въпроса "кои са авторитетите, лидерите на мнения, еталоните" и запита кои са идолите, на които се кланяме днес.

Проблемът с енергийните напитки около училищата и това, което вземат децата, е много стар, напомни Владимиров.

"Балоните, вейпове – всичко, до което имат достъп, широка трябва да бъде дискусията. Къде стоят институциите? Защо е необходимо обществото да вдигне температура, за да се пребори с някакъв вирус? Защо като институции не сме го разпознали? Това са важните дискусии.

Поколението, което иска да живее в бунт, в риск – характерно за подрастващите, да има скандал, провокация: точно това целеше тази самоканселираща се дама – да провокира. Тя се заявява като лидер, който употребява."

Нямаме генералната превенция, категоричен е психологът.

Не знаем към кого да адресираме своите страхове. Не знаем с кого да се свържем. Всеки ден се сблъскваме с поговорката "Бог високо, цар далеко", смята Младен Владимиров пред БНР.

"Имаме съдържание, което предполагаме, че е незаконно. Имаме промоция, реклама на продукт, търговско слово. Имаме фигура, която се обръща към голям брой хора – известна е, да речем – инфлуенсър. И действието се развива в платформа, която е известна – Инстаграм."

Това посочи проф. Нели Огнянова, преподавател по медийно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Едната линия е отговорността на платформите. Другата линия е отговорността на самото лице, заснето на клипа. Има действащо право по линия на платформите. Има транспонирано европейско право. Към платформите има изисквания, свързани с търговското слово, изтъкна проф. Нели Огнянова.

Платформите трябва да предприемат мерки за защита на децата, категорична е тя.

СЕМ действа относно платформите под българска юрисдикция, уточни преподователят.

Инфлуенсърите работят с големи аудитории, затова общата тенденция е да влязат в регулация, заяви проф. Огнянова в предаването "Преди всички".

"Който навлиза в тази област, трябва да е готов, че правото идва. Свободата на изразяване не е абсолютна в никоя съвременна правна система."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от Страната
Най-висока средна заплата в София – 3129 лв., в Благоевград е най-ниската – 1519 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
ПОЧТИ Е ПРАВА преди 2 седмици
ПСИХОЛОЖКАТА Е ПОЧТИ ПРАВА. ТАЗИ РЕКЛАМА НЕ БЕШЕ НАСОЧЕНА КЪМ ЕДИ-КОЕ СИ ПОКОЛЕНИЕ, А КЪМ МЪЖКИЯ ПОЛ КАТО ЦЯЛО. ДАЖЕ, АКО СИ СПОМНЯТЕ "ПРОДУКТЪТ" БЕШЕ КРЪСТЕН СНИФ НЕЩО СИ И КАТО ГО ВИДЯХ СЕ СЕТИХ, ЧЕ НАСКОРО ИЗЛЕЗЕ ВИДЕО С ЕДИН ТИП, КОЙТО ДОКАТО ШОФИРАШЕ СИ ОТПИ АЛКОГОЛ И ЖЕНА ДО НЕГО МУ ПОДАДЕ ДА СЕ НАШМЪРКА И ПОСЛЕ КАЗА, ЧЕ ТОВА БИЛО "ЕНЕРГИЕН СНИФ"
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Постоянно ни навират в ефира едни хора които са за затвора и други полу хора които са за лудницата. Дрогстерчетата не ме интересуват. Те имат родители...
90
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 2 седмици
Жалко е ,че в една толкова отговорна и сериозна наука ,като психологията се подвизават "книжни плъхове" със заучени клишета .Психологията се учи само от тези ,които я носят в себе си,за да бъдат психолозите наистина полезни ,а не като въпросния философ - анализатор ,наричащ се психолог.
89
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 2 седмици
Има нещо фундаментално и то е че човек е обществено животно , живее в общество, а не в стадо. В обществото има нолми в.т.ч и морални които трябва да се спазват. Нещо което е вредно дори за един индивид в обществото е вредно за цялото общество. Обществото е осъзната нужда.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Психиатър си требе, психологията не е наука, макар да са добавили логия.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
иска ми се да се забрани нета на деца, инфлуенсърите да си шмъркат както искат без да го показват, без реклами и пари. Тая *** що не рекламира на баба ми селските домати? Здравословно и са искали копане и поливане. Младите се чудят кво да правят, но да се замислят родителите им - да им дават задачки за вършене, а не пари. Ще се чуди как да легне да спи и да е наяде, а не кво да шмърка. Писна ми от тая па4а
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
парцалМа
85
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Инфлуенсърите работят с големи аудитории, затова общата тенденция е да влязат в регулация -----///------ Само простаците с робски манталитет искат някой отстрани да ги регулира и да ги освободи от отговорност. Момичето не рекламира нищо забранено от закона. Товаса фактите и всичко останало е от Лукавия. Разните "психолози", които подлайват отстрани просто се промотират като спасители, та да ги дават по-често по телевизията за хонорар.
84
1
 
2
 
! Отговори
Зоната на Здрача преди 2 седмици
Стана Реално при Великите ЕвроАтланти!
83
0
 
8
 
! Отговори
Asassin преди 2 седмици
Дрън-дрън! Целта е деградирало поколение, което да не може да създаде следващо поколение...Бунт има само ако се оказва яростна съпротива срещу налаганите "ценности"...Тяхното приемане е примиренческа позиция...Институциите помагат за реализирането на това безобразие..
82
0
 
5
 
! Отговори
смарт телефон преди 2 седмици
един, който живееше в бунт, риск, се преби с тротинетка в Плевен, друг с БМВ в Пловдив и т.н.
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това поколение само нищо не иска. То е до такава степен зомбирано, че съвсем неносъзнава как "красиво" го изстискват, да не остане и какпа живец. Самата тази от снимките няма вид на жив човек. За какув "Бунт" говори?!Те са израснали, обучавани в злост.Айде, направете БУНТ ! Да ви видим как се бунтувате и за какво? Според мен, всякакви такива *** е дбре да бъдат оставяни известно време сами със себеподобните си без контакти по интернет, да се огледат първо.Дали те взаимно се понасят.
80
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това поколение ако му спреш нет-а, няма да може хляб да си купи !!!
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще има ли статия колко получи авторката на тази платена публикация в защита на дрогирана ***?
78
2
 
17
 
! Отговори
гост преди 2 седмици
Тази жена, живее в друга реалност, не знае нито къде се намира, нито какво говори! Такива хора..., просто ги заобикалям!
77
2
 
3
 
! Отговори
СЕМ преди 2 седмици
По принцип в социалните мрежи не се допуска шмъркане, но когато е инфлуенсър и реклама се шашкат кво да правят индийците и филипинците в кол центъра щото меринджея им се карат ако банват "звезди инфлуенсъри" и така стават бели.
76
1
 
8
 
! Отговори
Маркетинга преди 2 седмици
Този продукт заедно с опаковката и транспорта струва 50 сента, а се продава за 20 лв.
75
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 2 седмици
Тестено изделие с плънка. Куха ле-йка.
74
1
 
6
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
Казах нещо - тия ще паднат и ще паднат с много, защото глупостите им са чудовищни. Има една приказка да я кажете на едни хора: И във войната си има правила и между най-жестоките врагове има разбирателство едни неща да не се правят, защото са недостойни, подли и твърде жестоки - толкова жестоки, че обиждат боговете на войната! И няма никой дето да е обидил боговете на войната и да е прокопсал! К'во остава да ги правиш през уж мирно време!
73
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Целта е поколението бъдещи компаньонки и чалга певачки