Православната църква отбелязва Кръстовден

Именно на този ден се вярва, че се е случило чудото с Христовия кръст
14 сеп 2024 08:02, Нели Христова
28
Православната църква отбелязва Кръстовден
Снимка: БГНЕС

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Именно на този ден се вярва, че се е случило чудото с Христовия кръст. Историята разказва, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска дейност се изразявала в широка благотворителност на бедните и в построяване на много храмове. Царица Елена в чест на победата на синът цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя решила да построи на Голготския хълм Величествен храм Св. Възкресение Христово. Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

И трите кръста много си приличали и кой е на Христа не могли да определят. В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж. Нищо не се получило. Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало чудо: мъртвецът оживял и се изправил. Това чудо зарадвало клетата майчица и сродници, които придружавали погребението и те започнали да прегръщат момчето. Други, които придружавали царица Елена прегръщали и целували Кръста Господен. Така кръстът от средство за наказание станал средство за спасение. Кръстът станал символ и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.

Оттогава всяка година на 14 септември Св. Кръст се изнасял за поклонение и колкото болни потърсели Божията милост, я получавали, а благоразумни християни решили да разделят Св. Кръст на три части: една част останала в Йерусалим, друга изпратили в Рим и трета част в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била сложена в специална ракла, обкована със злато и сребро.

След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от София
Преди първия звънец: Днес е време за забавление и големи семейни награди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Дани преди 4 дни
Честит празник на всички Християни! Бог да ни закриля със Своя Свещен Кръст от злини и да ни дава мъдрост и вяра, за да бъдем по-добри и да вървим във Верния Път, като спазваме Божиите и Вселенските закони. Само така хората могат да бъдат истински щастливи на земята и в отвъдния живот.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Православен 12. А не можеш ли да се замислиш, че от вас излизат само заплахи и забрани и абсолютно нищо добро ?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Пепи 16. И кво праят в такъви случай другите религии ? Те са грешни и наказани ли останалите 6-7 милиарда ?
15
1
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 4 дни
Защо разрешава Православната църква организираното чистене в цяла България на такъв голям празник, като Кръстовден - Св. Кръст Господен? Пише в 10 Божи заповеди, че не се чисти и работи в неделя, а това важи и за големите празници, отбелязани с червено кръстче в църковния календар. Това е грешно дело. И българския народ се чуди после защо има проблеми. Трябва уважение към Вярата. Защо църквата мълчи за тези важни неща. А и не се учи Вероучение в училище, затова хората са невежи във Вярата.
14
4
 
0
 
! Отговори
Сенеката преди 4 дни
Една шматка каза че който иска вижда кръсчета навсякъде....
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Светите земи са в Палестина, а не в Израел. Да повторим.
12
5
 
3
 
! Отговори
Православен преди 4 дни
Не хулете Господа, защото страшно ще ви накаже! Господ е дълготърпелив и многомилостив, и не иска смъртта на грешника, а той да се отвърне от греха си и да бъде жив. Но в определен момент дори и търпението на Господа се изчерпва и наказва страшно!
11
4
 
3
 
! Отговори
Православен преди 4 дни
Също така днес се пости - не се ядат месо и месни храни, и мляко и млечни. Огради ни, Господи, със силата на Твоя честен и животворящ кръст и ни запази от всяко зло. Амин!
10
3
 
4
 
! Отговори
Православен преди 4 дни
Днес е един от само четирите дни в годината, в които Светият кръст се изнася от олтара в наоса (основната зала на църквата), за да му се поклонят вярващите. Непременно отидете да се поклоните на Светия кръст днес и да кажете молитвата си пред Господа и Той ще ви чуе. Спаси, Господи, Твоя народ ш благослови наследството Си, като даруваш на православния български народ и на всички православни християни победа над враговете и запазваш с кръста Си Твоето общество.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Баптистите, сред които е и Камала Харис, не почтат кръста. Как тогава биха могли да се наричат християни??!!
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Християнството май е единствената религия, която се опира на разкази за чудеса за да повярваш в нея.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Божана 9. Пак ли та пуснаха от психиатрията бе ?
6
1
 
9
 
! Отговори
Герен преди 4 дни
Честит празник. Кой вярва да е здрав и щастлив. Ко не вярва да си трае и да не пише тъпотии. Слава на отца сина и светия дух. И семейството господне.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не през 17 век, а през 7 век Ираклий, император на Ромейската империя връща от персийски плен животворящия кръст.Не че ви вълнува, но щом пишете статия да знаете.
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кой се интересува от каквито и да е религии, в 21 век живеем. Особено пък за източната християнска секта, всеки ден по нещо.
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Попа баба Гусиии ментосва за пари - 50 милиона попска субсидия :)))
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Честит празник на именниците, да са живи и здрави и да имат много късмет!
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Амчи според приказките ви не само Христос е възкръсвал... Кога е оправите тая религия да си дойде в наше време без такива мракобесни приказки ? Защо мислите, че църквите не се посещават ? Религията не е история, а наука за морала.