Руските удари в Украйна водят до поскъпване на тока в Югоизточна Европа

Гърция предупредила ЕС за ситуацията
13 сеп 2024 20:38, Анисия Иванова
205
Руските удари в Украйна водят до поскъпване на тока в Югоизточна Европа
Снимка: БГНЕС

Гърция е предупредила ЕС, че руските удари по украинската инфраструктура водят по повишаване на цената на електричеството в югоизточна Европа. Това пише "Файненшъл Таймс", като се позовава на писмо, изпратено днес от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис до Европейската комисия.

Цените на тока са достигнали критични нива и има нужда от спешен "политически отговор", пише Мицотакис. През август цената на електроенергията в южната ни съседка е скочила от 60 евро на 130 евро за мегаватчас. За да се избегнат подобни скокове в бъдеще, гръцкият премиер настоява Урсула фон дер Лайен да работи за засилване на "трасграничния капацитет".

Заради руските удари срещу украинската електропреносна мрежа Киев от нетен износител на електричество е увеличил вноса на електроенергия шесткратно в сравнение с миналата година.

Мицотакис иска и по-добър надзор на пазара на електроенергия, който определя като "неразбираема черна кутия - дори за експертите", съобщава БНР.

Междувременно, украинската енергийно министерство съобщи, че за изминалия ден Русия е атакувала енергийната инфраструктура в шест области. А украинските военновъздушни сили оповестиха, че са свалили 24 от общо 26 дрона, изстреляни от Русия тази нощ, над пет области, включително град Одеса, където има голяма българска общност.

Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че не е притеснен от предупреждението на руския президент Владимир Путин, че западните страни, които позволят на Украйна да нанася удари по руска територия с ракети с далечен обсег западно производство, ще станат преки участници във войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: токРусияпоскъпване
Още от Русия
Вицето на Тръмп каза как ще разрешат конфликта в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Иран и Северна Корея дават разрешение на Русия да използва техните ракети в Украйна, а САЩ не дават разрешение.Русия е неспособна и фашистка държава, която е заплаха за мира в света.
166
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Букурещ смята за непосилно да продължава да снабдява Молдова и Украйна с електричество заради високите цени на тока, които са до три пъти по-високи от тези в Западна Европа. Това заяви министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя. Румъния иска компенсации от ЕС, но нашите марионетки пак мълчат.
165
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До поскъпване води износът на ток за Украйна, който не се плаща от укропитеците!
164
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
За "умниците" дето пишат, че подаряваме тока на Украйна - нищо такова - продаваме го и то много скъпо. За това и цената за всички се вдига.И да - Русия е виновна и рано или късно ще си плати с лихвите!
163
1
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 дни
По тая логика украинските удари в расия трябва да водят да поевтиняване на тока. Давайте.
162
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Абсолютно гнусна статия. Руските удари водели... а не това, че югоизточна Европа изнася ток за Украйна...
161
2
 
14
 
! Отговори
Хм... преди 4 дни
А забраните на Брюксел да се търгува с Русия НЯМАТ НИКАКВИ ПОСЛЕДИЦИ, нали ? Ама абсолютно никакви последици за икономиката на Европа.
160
1
 
9
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 4 дни
КАРАЙТЕ НА СЪЧКИ И ВЪГЛИЩА....ПО- ЕВТИНО Е И ПО-БИТОВО.....КАТО У НАШЕ СЕЛО....ХАХАХА....ПО- БЛИЗО ДО ПРИРОДАТА--- ВАШЕТА МАМКА....ХАХАХА
159
1
 
11
 
! Отговори
Пазарна икономика преди 4 дни
Като ни пуснат на свободния пазар - всеки да си прави сметката. Като нямаш пари - каменната ера. Няма ток - няма компютри - няма кой да протестира в интернет. Екстра!:)
158
9
 
5
 
! Отговори
ЧНГ 2025 за КРЕМАл ! преди 4 дни
ЧОВЕЧЕСТВОТО СЕ ДИСТАНЦИРА ОТ КРЕМАл И ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ОТДАЛЕЧАВА ОТ АПОКАЛИПСИСА ! ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО НА АГРЕСИЯТА В УКРАЙНА, КРЕМАл ИЗПРАТИ ДЕСЕТКИ АВТО КРЕМАлТОРИУМИ В УКРАЙНА, ЗА ДА ИЗГАРЯ ТРУПОВЕТЕ НА КРЕПОСТНИТЕ И ДА НЕ ИЗПЛАЩА ЗАСТРАХОВКИ НА ВДОВИЦИТЕ И СИРАЦИТЕ !
157
2
 
17
 
! Отговори
Нормална преди 4 дни
Стига сте писали глупости,повишавате цените на всичко а Русия ви е виновна,само търсите виновни за вашите грехове. За всичките ви простотии са виновни Русия и Путин,по добре потърсете вина в главите си.
156
1
 
7
 
! Отговори
До рушките курви преди 4 дни
Украинска коPейко, посолствений центаже, не се връща това, което никога не е било взимано.
155
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Брей ЕС и сащ подариха на Украйна за 2 г над 200 милиарда ,да плащат тока ,или Зеленски продължава да краде от. милиардите !!
154
1
 
27
 
! Отговори
Така ли преди 4 дни
А не е ли защото подарявате евтиният ток от Козлодуй на УКР. Десететилетия наред, българите бяха лишени от правото да ползват най-евтин ток от Козлодуй, сега го подарявате на УКР. Причините са споменати от редица премиери на Румъния и др. държави от Източна Европа. Квотите не оскъпяват ли цената. Фотото и перките на обръчите от фирми на властта и чужди ТНК-та не оскъпяват ли Микса. Субсидиран от нашите данъци. От 2026 сме на борса ток, то българите няма кой да ги субсидира.
153
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Малко ми звучи, като преди две години,нафтата 5лв!Пък тя падна на 2.30!!! Ррално 99% от цените скачат, само от пропаганда! Всичко е една измама, никой от никой не е зависим, просто всичко това е удобно за търговията! Между другото България също изнася ток, реално всяко вдигане на цената би трябвало да е в наша полза! Ама пустата пропаганда е като чума!
152
3
 
20
 
! Отговори
украинската хитра преди 4 дни
сврака - и със двата крака!
151
2
 
24
 
! Отговори
докарайте Чехлю преди 4 дни
да обясни за Белене сега!
150
0
 
11
 
! Отговори
де го пукаш, преди 4 дни
де се дигат цените!
149
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Те у нас за да намерят начин да увеличат тока ще намерят един милион причини,включая ретроградният Меркурий и промените на течението Гълфстрийм и пак няма да са им достатъчни...
148
5
 
33
 
! Отговори
Фитока преди 4 дни
Ако не бе авантюрата в Курска област вече нямаше да има руски удари по енергийната инфраструктура на Украйна,тъй като предстоеше да се договорят за това през август в Катар.Е,щели да заставят Русия да им върне териториите.