Психолог за рекламата на Диона: Целта е поколението, което иска да живее в бунт, в риск

Проблемът е много стар
30 авг 2024 12:26, Нели Христова
104
Психолог за рекламата на Диона: Целта е поколението, което иска да живее в бунт, в риск

"Погрешно е да мислим, че само децата са обект на рекламата. Това са младите хора, които искат да живеят бързо, да имат постоянна енергия, които са изтощени от липсата на неща, които да им се случват в живота. Младото поколение, което не иска да отлага удоволствията, хедонистично, лесно и бързо да му се случват нещата. Момичето се позиционира точно там."

Това коментира в интервю за БНР психологът Младен Владимиров след скандала с рекламираната от попфолк изпълнителка прахообразна енергийна напитка.

Психологът обърна внимание върху въпроса "кои са авторитетите, лидерите на мнения, еталоните" и запита кои са идолите, на които се кланяме днес.

Проблемът с енергийните напитки около училищата и това, което вземат децата, е много стар, напомни Владимиров.

"Балоните, вейпове – всичко, до което имат достъп, широка трябва да бъде дискусията. Къде стоят институциите? Защо е необходимо обществото да вдигне температура, за да се пребори с някакъв вирус? Защо като институции не сме го разпознали? Това са важните дискусии.

Поколението, което иска да живее в бунт, в риск – характерно за подрастващите, да има скандал, провокация: точно това целеше тази самоканселираща се дама – да провокира. Тя се заявява като лидер, който употребява."

Нямаме генералната превенция, категоричен е психологът.

Не знаем към кого да адресираме своите страхове. Не знаем с кого да се свържем. Всеки ден се сблъскваме с поговорката "Бог високо, цар далеко", смята Младен Владимиров пред БНР.

"Имаме съдържание, което предполагаме, че е незаконно. Имаме промоция, реклама на продукт, търговско слово. Имаме фигура, която се обръща към голям брой хора – известна е, да речем – инфлуенсър. И действието се развива в платформа, която е известна – Инстаграм."

Това посочи проф. Нели Огнянова, преподавател по медийно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Едната линия е отговорността на платформите. Другата линия е отговорността на самото лице, заснето на клипа. Има действащо право по линия на платформите. Има транспонирано европейско право. Към платформите има изисквания, свързани с търговското слово, изтъкна проф. Нели Огнянова.

Платформите трябва да предприемат мерки за защита на децата, категорична е тя.

СЕМ действа относно платформите под българска юрисдикция, уточни преподователят.

Инфлуенсърите работят с големи аудитории, затова общата тенденция е да влязат в регулация, заяви проф. Огнянова в предаването "Преди всички".

"Който навлиза в тази област, трябва да е готов, че правото идва. Свободата на изразяване не е абсолютна в никоя съвременна правна система."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от Страната
Най-висока средна заплата в София – 3129 лв., в Благоевград е най-ниската – 1519 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много е сладка,истинска дама с по,-хубав парапет от завистливата хиена.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Новия министър на МВР защо арестува собственика на уж.енергийна напитка !!!
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Супер яка!
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те медийте си вършат работата. Издигат в култ пошлостта, беззаконието, анархията , простотията, добрия живот на криминалния контингент... Погледнете чия собственост са медийте и ще разберете от каде идва всичко. Олимписките медали се забравиха вече, но тази симпатична и неизвестна мома ще я въртят поне един месец.
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак казвам- всичките ви коментари носят пари директно в джоба на Диона, не знам дали осъзнавате :) Хитър ход. Само от този хейт е прибрала около 12к от социалните мрежи (доста кликове и реакции).
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да шмъркат кристали или пи ко, ако са много закъсали да дишат лепило, кви са тез ментета промотирани от тази па тка, че била инфлуенсърка от всичкото нагоре...хахахахахах :)))
26
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
Та мисълта ми е комбинация от двете - мрежата ускорява конденза и събира прахта и мръсотията от въздуха и направена лесно за една пералня!
25
0
 
2
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 седмици
Една част от населението живее в бунт. Осъзнатата част от населението със знания и умения си живеят добре живота. Тази и подобните ѝ са от пад ъка от населението, което се самовалидира и се смята за "вървежно". Лошото е, че пропускат да осъзнаят, че през Ренесанса такива като нея са били шу товете в дворците и им е било плащано за да се държат като такива. Жените са имали и роля на куртизанки(еднодневки). Та на тези мястото име абсолютно същото :) Просто нямат интелект да го осъзнаят!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Целта е опростачване на населението. Дали с такива инфлуенсъри, дали с лгбт пропаганда...целта е една и съща - прости маси, които лесно да се манипулират и управляват!!! Това е в цял свят, не само тук!
23
0
 
15
 
! Отговори
Диктор преди 2 седмици
Напуснах България през 1990. Училищната програма отиде по дяволите. Балканджиите-партизани бяха неграмотни индивиди, съкратиха азбуката, въвеждаха нови правила, но ползването на дрога беше невъзможно и българчетата имаха златен шанс да учат по почти перфектни програми. Бърз скок в настоящето. С идването на дебелите вратове, наложили своите маниери и виждания, България приключи с градацията.
22
0
 
8
 
! Отговори
САТАНАТА Е НА ЛОВ преди 2 седмици
ЗА ДУШИ ЧОВЕШКИ. И НАЙ НАПРЕД ПАДАТ ДЕЦАТА
21
3
 
14
 
! Отговори
Америка за България преди 2 седмици
Целта е младото ви поколение да е ***, наркомани , необразовани, така по лесно ще ви земем територията и ще ви използваме за роби
20
0
 
7
 
! Отговори
JJ преди 2 седмици
Да прави клипчета за Порнохъб, как поглъща ....
19
6
 
2
 
! Отговори
Елен преди 2 седмици
Давай мацка,супер си!
18
1
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 2 седмици
Несправедливо обиждаш пилетата.
17
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
И аз така като ми влезне някой бръмбар в главата и се сещам как може да стане! Керамични две четвърт сфери влизащи една в друга с ротация на едната под и фиксация на втората. Малко соларче, кондензаторче, двигател че, механика и решетка отваряща се и затваряща през интервали от време определяни от колко ще се зареди кондензатора. Има и друг майтап - виждал ли си по паяжини на паяк как се събират капки вода от роса или дъжд!
16
0
 
1
 
! Отговори
кой пръв преди 2 седмици
ще опъне петалатаа българите психолози доктори политици , или диона . каква война само .
15
3
 
1
 
! Отговори
IT пенсионер преди 2 седмици
Така шмъркахме ванилия от пакетчета, когато бях в първи клас.
14
0
 
14
 
! Отговори
Целта е преди 2 седмици
Поколението с блокирали мозъци
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сегашното поколение какъв бунт може да имат, не са били тийнове през 90-те явно, тоест мутренските времена :)))