Южната граница е била минирана с ПСМ-1 , при настъпване никой до 30 м не оцелява

По време на Студената война са поставени близо 14 000 само на гръцката полоса
Обновена: 30 юли 2024 21:41 | 30 юли 2024 12:03, Петър Бойчев
241
Южната граница е била минирана с ПСМ-1 , при настъпване никой до 30 м не оцелява
Снимка: БГНЕС

Пожарът в планината Али ботуш на границата с Гърция се усложни внезапно от наличието на действащо все още минно поле.

Какви са тези мини и кой ги е поставил? 

На границата с Гърция по време на Студената война срещу врага Гърция са били устроени 71,27 км противопехотни минни заграждения с обща площ 53 456 дка. Поставени са и 13 926 български мини ПСМ-1, т.е. пехотни скачащи мини. Това съобщава сайтът otbrana.com, като се позовава на интервю с полковника от запаса Атанас Гоневски, който изпълнява операцията по разминирането на нашата част на българо-гръцката граница.

Какво представлява ПСМ-1?

При задействане тя отскача от 50 см до 1,5 м и пръска 1200 стоманени сачми. Мъртвият й радиус е 30 м, което означава, че до 30 м никой не може да оживее. Радиусът на поражение е до 80 м. Това обяснява полковник от запаса Атанас Гоневски, началник на Инженерно-техническия сектор в Национална служба „Гранична полиция“ от 1998 до 2001 г.

На него, на един друг колега и съответните екипи им е възложено със специална заповед да минират южната ни граница. Било през т.нар. Студена война. Пак на него, но преди 30 години, се пада да организира и да ръководи самото разминиране.

Разминиране

„През 1992 г. по разпореждане на тогавашния вътрешен министър Йордан Соколов извадихме и унищожихме първите 227 мини и така освободихме една нива в с. Кушла край Златоград. Беше планирано да завършим разминирането до края на 2001 г.“, припомня полковник Гоневски.

4–5 години по-късно друг министър на вътрешните работи – Богомил Бонев, наредил и били създадени два екипа по шест човека. От септември до октомври 1998 г. извадили и унищожили  2224 мини, а до ноември още 2202. Окончателното разминиране било през 1999-а. През пролетта извадили 2641 мини в района на Момчилград. Участъкът там е окончателно разчистен през август същата година, когато са извадени още 1419 мини. Последно са ликвидирани минните полета край Смолян, като са унищожени 1469 броя.

Имало различни случаи. Четирима нарушители например задействали четири мини. Единият от тях оживял със 120 попадения, а другите загинали. Гърците също си имали минни полета. Охранявали с тях линията „Метаксас“. Това е верига от укрепления, построени по продължение на гръцко-българската граница и замислени като защита на Гърция в случай на българско нападение по време на Втората световна война. Техните минни полета били на 2 м от нашата бразда. Те започнали разминирането след нас.

Всичките 13 926 мини са взривявани една по една. На границата с Гърция са били поставени 13 926 български мини ПСМ-1, т.е. пехотни  скачащи мини. Никой не би утилизирал мини, стояли в земята 19–20 години. Не излязло скъпо. Тротилът го имало на склад. Не е купуван.

„На нас, разбира се, ни плащаха. Когато започнахме през 1992-ра, командващият ни награди с по една заплата. През 1997–1999 г. премията ни за мина беше една минимална работна заплата – 37 хил. тогавашни лв., или 37 лв. сегашни. Мините не бяха малко и това повлия на пенсията ми“, обяснява полковникът. Животът на всеки е бил застрахован за 10 хил. лв., т.е. тогавашни 10 млн. лв. Нямало сериозни произшествия, но рискът бил голям.

От 72 до 74% от поставените по онова време мини били налице. Другите се взривили най-вече от животни. От разминираните 95% били годни.

Колко минни полета е имала България?

Тогава България заявява, че има 72 минирани полета на територията си, създадени през Студената война. По южната ни граница с Гърция имало 68 минирани полета по протежение на 71 км. Границата ни с Турция също била минирана. Външното министерство съобщава, че  България не е полагала минирани полета по границите си с Румъния и Македония. Обезвреждането на всички противопехотни мини в минираните полета е завършено до 31 октомври 1999 г. Крайният срок за България, установен от „Договора за забрана на мините”, за завършване на разчистването на минните полета беше 1 март 2009 г.

Република България е страна по Отавската конвенция от 4 септември 1998 г. В съответствие с разпоредбите на Конвенцията към 31 октомври 1999 г. всички минни полета на територията на страната бяха премахнати, а към 20 декември 2000 г. бяха унищожени и наличните запаси от противопехотни мини (общо 881 970 бр.), като за учебни и тренировъчни цели бяха запазени 4000 бр.

Атанас Гоневски е завършил  ВНВУ „Васил Левски“ и Военната академия „Георги С. Раковски“. Службата му преминава в Гранични войски като командир на сапьорен взвод и сапьорна рота, началник на инженерна служба, старши помощник в отдел „Инженерни войски“ на управление „Гранични войски“ и началник на отдел, за да стигне до началник на Инженерно-техническия сектор в Национална служба „Гранична полиция“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 1 месец
Логика тук не може да се приложи. приемете факта, който се доказва на всякакво нияо, включитено публично изразено от действащи дипломати, че сегашната власт в Украйна счита местното насекение за НЕЛЮДИ (нехора) и трябва да бъдат изтребвани навсякъде и по всякакъв начин (думи на украинския посланик в Казахстан. За което по-късно беше изгонен.). Затваряте си сетивата за реалностите, което на никого не помага.
39
4
 
11
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Сигурно живковата политика е била грешна спрямо турците 500г и спрямо гърците 200.Най жестоко на тоя свят се наказва тъпотията и глупостта.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може би гърмят тези мини, които са на гръцка територия, защото техните мини са на 2 метра от нашата бразда, така пише поне. Обезвреждането на нашите минни полета е завършено на 31 октомври 1999 г.
37
8
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
ТЪПAHAP ЛЪЖЛИВ CМОТAH КPABAPСКИ, ти природно ли си толкова npocту или го тренираш усилено
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 11 - защото драги, точна карта на минно поле няма. Да те светна - мините имат лошото качество да се "движат". С времето, калта, свлачищата, дъждовете и още ред руги неща. А в минно поле и един сантиметър означава човешки живот. Та така. Тоя български вариант на "Скачаща Бети" както е известна още от ВСВ е доста коварен. Възможно е да са били и на обтяжки, но по вероятно - на взривател с "мустачки". Никой не би влязъл в такова минно поле. Практиката е с "проходи".
35
9
 
14
 
! Отговори
БКП преди 1 месец
Браво на Бай Тошо. По негово време пиле не можеше да префръкне през границата, а сега сме разграден двор и всеки джагали може да мине безпроблемно .
34
14
 
11
 
! Отговори
до Христо преди 1 месец
Били са ни политически врагове защото нашата политика е била грешна и враждебна. Заради промитите комунистически мозъци на умника Живков и останалите цоциалисти. Болни хора сте.
33
7
 
12
 
! Отговори
Хора чухте ли?? преди 1 месец
СПОРЕД ГЕНИЯ НОМЕР 10, украинците са били минирали бойното поле - явно за да може като правят контраофанзива, да могат да стъпват по собствените си мини. НАЛИ НОМЕР 10, ТИ КОЛКО TЪП ЛЪЖЕЦ СИ, не е истина.
32
0
 
16
 
! Отговори
32335445 преди 1 месец
За тия минни полета знам още от дете. Не бих се разхождал спокойно из Родопите близо до границата. Разчитайки, че някой сапьор, като оня дето пропадна в морето миналата година, си е свършил цялата работа. А то е бая мина сложена там.
31
10
 
16
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Една мина може да гръмне и след 100-на години.Тия дето плюят соца едва ли са живяли в него и не знаят че Гърция и Турция ни бяха политически врагове,слава богу бяхме повече от добре защитени ,с мини армия ракетни войски и т. н.Ако ги имаше сега неоварварите нямаше да минават границата ни ,все едно им е бащиния.
30
16
 
16
 
! Отговори
ЕЙ ЛЪЖЕЦ 10 преди 1 месец
Мините в Украйна ги поставиха руснаците, когато се оттегляха и окопаваха в окупираните територии. Не лъжи, че Украинците са си ги минирали. За какво да минират украинците, като се опитват да ходят в тази посока, нали трябва да си върнат земите бе ТЪПAHAP ЛЪЖЛИВ CМОТAH PУСКИ?!?!?!??!
29
3
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Верно. Нали са ги разминирали. Сега защо гърмят, а? Човекът взе парите, каза чакай малко.........
28
1
 
9
 
! Отговори
До кога бе..... преди 1 месец
Това определено показва че пожарите по границата са умишлени. Военните са запалили тези пожари, защото са взели парите без да си свършат работата
27
1
 
5
 
! Отговори
Репресии преди 1 месец
Така е. Там са помацци от една страна и помацци от другата. Дори роднини има разделени от границата. По смяната на имена има преминала и оттатък и после за Щатите. Всичко е било с цел репресии на българските граждани.
26
5
 
11
 
! Отговори
Типично за изедници преди 1 месец
Комунистите са минирали българската земя, после откраднали парите за разминиране, а сега палят земята за да потулят кражбите
25
5
 
7
 
! Отговори
До до Копейките преди 1 месец
Още ли те преследват копейки бе тролей ХАХАХАХАААААА
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сухопътен Шенген на куково лято.
23
6
 
12
 
! Отговори
подКопейкин преди 1 месец
Не уа, то е минирано защото е толкова яко, че едва са удържали напливите на англичаните, американците и западно европейците, които са искали да живеят в тоталитаризъм и да плащат членски внос на Партията. Никой българин не си е помислял и да бяга мухахаха Само едни 90% ако не се е стреляло на месо по границите
22
5
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахааааа, ами като ни приемат в Шенген и някой мръдне в Гърция през гората, а? БУМ :))))))))))))))))
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо

Спонсорирани публикации