Трябва ли да има нови правила за шофьорите над 65 г.?

Промените за подобряване на пътната безопасност предстои да бъдат гласувани в Европарламента в края на февруари
24 фев 2024 09:58, Елка Василева
192
Трябва ли да има нови правила за шофьорите над 65 г.?
Снимка: архив, БГНЕС

Нови правила за възрастните шофьори обмисля Европейският съюз. Те са насочени към подобряване на пътната безопасност. Една от основните промени е шофьорите над 65 години е да преминават задължителни психологически тестове.

Над 40 години стаж зад волана има Красимир Ценов от Монтана. На почти 66 години е и няма нито едно нарушение на пътя. Подкрепя идеята за новите мерки към по-възрастните шофьори.

„Над 65-годишна възраст хората имат разни заболявания и от това зависи дали могат да карат, да се контролират. Аз познавам шофьори, които са над 80 години и още карат, което е много неприятно и опасно“, обясни той пред Нова тв.

Според него трябва да се обърне по-голямо внимание на младите шофьори. „Катастрофите не стават със старите хора, а с младите, те карат толкова силно, че след това режат колите, за да ги извадят. Има шофьори, които и на 75 г. са добри шофьори, защото са от старото време и се съобразяват със знаци и не превишават ограничението“, обясни Ценов.

Европейският съюз предвижда да се намали срокът на валидност на шофьорските книжки над 65 години. Целта ще бъде да зачести медицинският контрол на възрастните шофьори и тяхното психично здраве. Предвижда се още да минават опреснителни курсове, ако е необходимо.

Владимир Илиев е дългогодишен автоинструктор от Монтана. Той е на мнение, че не е необходимо всички възрастни шофьори да преминават тестове за оценка на психичното им здраве.

„Поредната дискриминация на Евросъюза. Ако се провеждат такива тестове, е строго индивидуално и само, когато има нужда. Ако даден водач е направил нещо, което касае безопасността, да, но всеки под ножа, не го разбирам“, смята Илиев.

Според евродепутата Петър Витанов, който е член на Комисията по транспорта в европарламента, с промените няма да съгласни всички страни.

„Не може да направите задължителна медицинска проверка, защото някои държави няма да се съгласят и става дума за най-големите държави, няма да мине в Съвета. Но най-вероятно ще бъде предоставена възможност на страните, по тяхно усмотрение да предвидят такава медицинска проверка“, заяви Витанов.

Промените за подобряване на пътната безопасност предстои да бъдат гласувани в Европарламента в края на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
гвр преди 6 месеца
До Мнениелеле колко си зле
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Такива селяни съм виждал на пътя, че пенсиите са най-малкия проблем :))) Бързи и про сти, това е положението :)))
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези се чудят какво да измислят. Значи трябва да се пенсионирам и работя до 68 години, но не мога да карам над 65?
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 47 Тея, които ги мислят законите, са такива заплати, с такива обещани постове и прочие, че вероятността, да си карат сами колите, клони към нула.
50
19
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 месеца
Тези назлд 65 години трябва при най-малкото нарушение на пътя да ги пращат на оен лекар и психотест! Но не само заради годините!
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
по добре е да има нови правила за политици над 65 одишна възраст... или по скоро задължения...
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Книжка при навършени 20 години при тест за употребявани наркотици !!!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Lina - Много народ кара веднъж седмично. Ако останалите на пътя не бяха такива диваци или откачалници, като ония актьорин, дето тръгнал да бие и гърми жената, нямаше да е толкова лошо. АМа ... това е българия за теб.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
пак са по добре от този летял с 260км/ч
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЕС се заниамва с всякакви глупости, но не и неще смислено. Да не забравят, че и те ще станат на 65+ и ще трябва да се подчиняват на тези правила. Отдено, не възрастта е толкова проблем, колкото опита. Един 25 / 35 /.. 65г, който карат 1 на месец са по-опасни от един 70г, който си кара всеки ден
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Винаги си личи, когато един наркоман блъсне пенсия, естествено пенсията излиза виновен :))) А и за къде бързат наркоманчетата, ще кажеш живота ще им свърши след секунда... :)))
43
1
 
11
 
! Отговори
Хм? преди 6 месеца
На по- възрастните ще им намерите цаката, а на тези: "Автоинструктор: Половин милион шофьори са с купени книжки в България"?
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ти знаеш ли въобще правилника за движение и каква е разрешената скорост в населено място ?
41
24
 
1
 
! Отговори
Lina преди 6 месеца
Винаги, винаги си личи от км , когато една кола се кара от пенсионер. ( за съжаление) . Движат се с никаква скорост, като единствени на пътя и въобще не се оглеждат. Гледат напрегнато пътя през кормилото. Личи, че карат веднъж седмични с 40 км.
40
1
 
15
 
! Отговори
До42 преди 6 месеца
Утре ти ще си тяхното място !
39
6
 
1
 
! Отговори
32 преди 6 месеца
До Анонимен Шофър с милион километра - 100 минуса ми сложи, ама 20 000 км средно на година ... брат, не са много. Случвало ми се е, да ги навъртя за има-нема 2 седмици ...
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Над 65 не, но над 80 да кажем трябва да им ги взимат
37
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
30 Нева да ходат на работа да взимат работните места на младите хора ,дъртите комунисти получават пенция.Да вървят у Малашевци ако не им харесва.
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На 3 години за всички - психотест, тест за наркотици. Право за поправка след 3 години. Корупция да се наказва с доживотеню. Изберете ме и ще бъде мор за престъпността и продажници от възраждане пп герб бсп дпс вмро и все
35
1
 
16
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 6 месеца
Моя старец е на 78 вече,но шофира и паркира по-добре от много по-млади от него.Иначе съм виждал старчоци,управляващи МПС-та,как буквално спират движението,докато тръгнат от знак STOP.Ама туй да им е кусура,в сравнение с младите келемета,пилящи гуми,са си направо безобидни.

Спонсорирани публикации