Трябва ли да има нови правила за шофьорите над 65 г.?

Промените за подобряване на пътната безопасност предстои да бъдат гласувани в Европарламента в края на февруари
24 фев 2024 09:58, Елка Василева
192
Трябва ли да има нови правила за шофьорите над 65 г.?
Снимка: архив, БГНЕС

Нови правила за възрастните шофьори обмисля Европейският съюз. Те са насочени към подобряване на пътната безопасност. Една от основните промени е шофьорите над 65 години е да преминават задължителни психологически тестове.

Над 40 години стаж зад волана има Красимир Ценов от Монтана. На почти 66 години е и няма нито едно нарушение на пътя. Подкрепя идеята за новите мерки към по-възрастните шофьори.

„Над 65-годишна възраст хората имат разни заболявания и от това зависи дали могат да карат, да се контролират. Аз познавам шофьори, които са над 80 години и още карат, което е много неприятно и опасно“, обясни той пред Нова тв.

Според него трябва да се обърне по-голямо внимание на младите шофьори. „Катастрофите не стават със старите хора, а с младите, те карат толкова силно, че след това режат колите, за да ги извадят. Има шофьори, които и на 75 г. са добри шофьори, защото са от старото време и се съобразяват със знаци и не превишават ограничението“, обясни Ценов.

Европейският съюз предвижда да се намали срокът на валидност на шофьорските книжки над 65 години. Целта ще бъде да зачести медицинският контрол на възрастните шофьори и тяхното психично здраве. Предвижда се още да минават опреснителни курсове, ако е необходимо.

Владимир Илиев е дългогодишен автоинструктор от Монтана. Той е на мнение, че не е необходимо всички възрастни шофьори да преминават тестове за оценка на психичното им здраве.

„Поредната дискриминация на Евросъюза. Ако се провеждат такива тестове, е строго индивидуално и само, когато има нужда. Ако даден водач е направил нещо, което касае безопасността, да, но всеки под ножа, не го разбирам“, смята Илиев.

Според евродепутата Петър Витанов, който е член на Комисията по транспорта в европарламента, с промените няма да съгласни всички страни.

„Не може да направите задължителна медицинска проверка, защото някои държави няма да се съгласят и става дума за най-големите държави, няма да мине в Съвета. Но най-вероятно ще бъде предоставена възможност на страните, по тяхно усмотрение да предвидят такава медицинска проверка“, заяви Витанов.

Промените за подобряване на пътната безопасност предстои да бъдат гласувани в Европарламента в края на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом може 90 годишен да управлява САЩ, що да не може 65 годишен да кара кола?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Опитни шофьори да карат без книжки ! Възрастта не е порок !
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И какво? ТОчно си хващам пенсията и решавам, че ще попътувам и ... ЙОК БА! Намеай си шофьор, ако сикаш личен автомобил ..
31
12
 
1
 
! Отговори
Дърти комунистиии преди 6 месеца
Нема да карате
30
4
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 6 месеца
Айде функционално неграмотни шофЕри, на които най-голямото постижение в живота е как вкарали камион в укритие и имали книжка от времето на СОЦ-а, да не се изказват. Направо си смешен. Не смешен, а жалък. Хвали се с постижения, дето всеки ИИ ги умее стократно по-съвършено от тебе хахахахаха. Шофьор седнал да се хвали. Падам.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Понеже съм бил в среда, която е токсична, мейби ще предложа младите наркоманчета, но ще настане неистов рев :)))
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Имам над милион километра за 50 години." - Ха ха ха ха ... батка, милион километра, има хора, ги навеъртата за 4 години.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А с какво ще ходят на работа??
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Реалист - Проблемът на "младите шофьори" е, че старите "карат кат песниии, тука го чкам една ндел,,я ве ейй дядооооооууу, аре по бързо уееее" - И това защото не набиват спирачки игаз постоянно.
25
3
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 6 месеца
абе пате с жълто около човката, взел съм професионална шофьорска книжка 1978 г. Вкарвал съм 15 тонен камион в укритие.Имам над милион километра за 50 години.Гледам такива неуметници ката теб с избушените им баварки тройка, как се трепате по пътищата.Много от вас няма да дочакат да им вземет шофьорскити книжки. Ти също!
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом вдигат възрастта за пенсиониране - не трябва да ги подценявате хората над 65.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само България може да подкрепи такова нещо и да го приложи веднага.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да,но правете тестове и дали могат да работят над тази възраст!Защото искате да ни пенсионирате над 67,пък кола-не може!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Над 40 години стаж зад волана има Красимир Ценов от Монтана. На почти 66 години е и няма нито едно нарушение на пътя. Подкрепя идеята за новите мерки към по-възрастните шофьори. Еха! Ама като няколко хиялди шофьора протетират срещу нещо, което е наложено от ЕП, никой не ги пита ...
20
1
 
0
 
! Отговори
ze nigmar преди 6 месеца
50 годишия си чук знаете какво да го правите:)))
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре ще е да не се дават шофьорски книжки на младоци под 30 годишна възраст, с ограниченията за най-възрастните шофьори са безсмислица.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Байдън е на 90, Тръмпи май е по-малък с 2 години, ама не им пречи да се правят на клоуни, забранете им шофирането и на тях :)))
17
1
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 6 месеца
Право в десетката! Двама възрастни не си приличат. Има такива, които не знаят къде се намират, а има и такива, които все едно са на 40-50. Радвам се, че имаш такива родители, и моите са в крак с всичко модерно, но чак през телефона и часовника си не плащат :) Но, виж, имат Револют хаха. Най-много съм впечатлен от мой съсед на вилата- на 83, а все едно гледаш 50-годишен. Когато се запознахме преди 5 години, не можехме да повярваме, че е на 78 тогава... По цял ден прави нещо, действа- ункален.
16
2
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
Трябва ли да има нови правила за шофьорите над 65 г.? Не, не трябва да има. Това си е чиста дискриминация по възраст. 95% от катастрофите ги правят шофьори на под 30 годишна възраст, а тези над 65 години правят 0,01% от катастрофите
15
0
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
първо статистика колко водачи предизвикали катастрофи са под или над65 години аз за 60 години стаж нямам един фиш от кат