Обедняваме: 1320 лв. са необходими за издръжката на човек за месец

Минималната работна заплата не ги покрива
Обновена: 25 окт 2022 18:20 | 25 окт 2022 12:25, Нели Христова
179
Обедняваме: 1320 лв. са необходими за издръжката на човек за месец
Снимка: БГНЕС

1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един работещ, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лева. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на годината.

Доходът за издръжка нараства с 4,1 на сто в сравнение с второто тримесечие и с близо 20 процента на годишна база.

"За едногодишен период са необходими 217 лв. повече за един работещ човек и 391 лв. повече за тричленно семейство. Заплатата за издръжка нараства с по-големи темпове. Това са нетните средства, които трябва да влязат в джоба на едно семейство, за да живее нормално", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според синдиката огромна част от работещите българи не успяват да получат необходимия доход.

"Необходимите средства трябва да бъдат покрити с минималната работна заплата. Минималната работна заплата спрямо издръжка е 46% за септември 2022 г., ако сравним с мината година се наблюдава намаление. Това означава, че минималната работна заплата не може да покрие заплатата за издръжка. Това показва, че следва обедняване на населението", посочи експертът от КНСБ Вили Иванова.

Синдикалното изследване сочи, че необходимият доход за храна е 497 лв. за едно работещо лице. Това представлява 37.7%. Нарастването е с 2.8% спрямо предходното тримесечие и с 24.2% на годишна база. Ускорено нарастване на хранителните продукти през последното тримесечие се отчита при: мляко и млечни продукти с 11.7%; захар и захарни изделия с 4.5%; месо и месни продукти с 2.5%; яйца - 15.2%. Задържане на цените на тримесечна база се наблюдава в групата "Хляб и зъренни храни" нарастват с 0.3% на тримесечна база, но на годишна осатва висок - 28.2%, показват още данни на КНСБ.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
3
 
! Отговори
Агапо Салих преди 1 година
Браво на ГЕРБ.България е Швейцария на Балканите. Имаме страхотно производство, БВП на глава е по-голям от този на Германия. Можем да затворим всички съдилища, защото в държавата няма престъпност и корупция. За това свидетелства и факта, че нашите полицаи нямат никаква работа и се наклага да се разнообразяват с дрога и алкохол. Другата година сме световна столица на културата, защото имаме милиони известни творци, певци, художници и т.н. Нащата култура вече е по-бохата от древногръцката.
72
1
 
2
 
! Отговори
Ричо АлченГЕРБов ще преди 1 година
коментира ли "Ускорено нарастване на хранителните продукти"? Или ще вика безспир за помощ от държавата? За вас обикновени българи, каква помощ ще има?
71
1
 
3
 
! Отговори
Овцете преди 1 година
са за да бъдат доени и стригани, преди да станат курбан
70
2
 
8
 
! Отговори
Ружди Сунак преди 1 година
Не е вярно!!! На последно място сме по бедност в ЕС, не на първо. Най-високи доходи имаме в ЕС, не най-ниски. Всички доклади сочат, че имаме нулева корупция. Всичко е честно и прозрачно. 68 млн. от Хемус се разбра, че са изтеглени за да се построй детската болница в София , не за друго. Семерджиев е учител и диригент на софийската филхармония, не е никакъв наркоман и бандит. Само в България се лекива всички болести безплатно , нашите учителища са номер 1 в света. ГЕРБ е символ на доверие и вяра.
69
11
 
3
 
! Отговори
Бобо Бъг преди 1 година
Ами така е,който се натиска на едно работно място цял живот,без стремеж да си увеличи доходите ще се оплаква,но ако се стреми да се развива например в ИТ сектора ще е доволен,за мен например заплата под 5к на месец е неприемлива,всеки сам си определя,съвета ми е не стойте при такива работодатели които само ви използват
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
31, Ти явно се къпеш 2 пъти в месеца бе пич и не си переш дрехите. Нормалните хора не могат рака аскетично да карат.При мен (сам човек)Сметките ми: 20 лв вода, 50-60 лв ток (лятото), 20 лв интернет, 15 лв телефон , 30 лв подръжка на блока. Общо около 140-150 лв. Зимата около 200 лв с отоплението.
67
3
 
1
 
! Отговори
Вихър до д-р Исня преди 1 година
Докторе, гледай си в твойта област и лекувай хората качествено, а не да умират пред болницата!!! Цифрите и изчисленията ги остави на икономистите!!! За твое инфо само ще кажа, че дали едно домакинство се състои от един, двама, трима или повече човека има едни разходи които са почти константа(битови, бензин и др.) и затова твойте изчисления не са верни!!!
66
1
 
17
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Всеки който вади над 1500 лв. е олигарх. За съжаление едвам свързваме двата края повечето.
65
10
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Незабавно напускане на ЕС! С този съюз потъваме всички заедно.
64
6
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 година
в тоя ред на мисли неприлично ли е да кажа наздраве с ланшно вино и малко печено ягнешко
63
4
 
4
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
Junior dev започва на минимум 2К. Какъв е проблема?
62
4
 
10
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Майка ми взима 700 лева пенсия и като й ходя на гости един-два пъти в месеца хладилника й е пълен догоре и даже ми дава яйца от Железница да си имам. Как стават така нещата? Ама тя не хвърля като всеки "работещ" половин хладилник храна, пълна с отрови... Така че обедняването е полезно понякога- дават се по-малко пари за гаддна храна..
61
1
 
23
 
! Отговори
иво преди 1 година
Не вдигнат ли драстично минималната заплата зимата ще има камъни по парламента.
60
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искахте промяна - получихте я. Защо се оплаквате?
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А през омразното турско робство не докосвахме агнешкото, ако не е лойно и виното, ако не е руйно.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОБЕДНЯВАМЕ БАВНО,ОБЕДНЯВАМЕ БАВНО НЕУСЕТНО ПОЧТИ...МНОГО ВИДИМО,МНОГО ВИДИМО АЗ,О НЕВИДИМО ТИ!
57
2
 
23
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 година
Издръжката на един - 1320, математически логично е на двама да е 2640, но за двама с едно дете е 2376. Явното ядат от детето.
56
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Европеидните про'с'таци ТРЯБВА не само да храните урките в 5 * хотели, а да изнесем тока на Козлодуй за тях, преди да го затворим за 30те милиона от ЕС.
55
2
 
1
 
! Отговори
Krass преди 1 година
Христо,Демек като комунизма и СССР, а? :)
54
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
На кадърните хора ЕС не им трябва. ЕС е за неграмотните, некадърните и мързеливите. И вие, ревящите за "европейска МРЗ" го доказвате. Факт.