Обедняваме: 1320 лв. са необходими за издръжката на човек за месец

Минималната работна заплата не ги покрива
Обновена: 25 окт 2022 18:20 | 25 окт 2022 12:25, Нели Христова
179
Обедняваме: 1320 лв. са необходими за издръжката на човек за месец
Снимка: БГНЕС

1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един работещ, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лева. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на годината.

Доходът за издръжка нараства с 4,1 на сто в сравнение с второто тримесечие и с близо 20 процента на годишна база.

"За едногодишен период са необходими 217 лв. повече за един работещ човек и 391 лв. повече за тричленно семейство. Заплатата за издръжка нараства с по-големи темпове. Това са нетните средства, които трябва да влязат в джоба на едно семейство, за да живее нормално", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според синдиката огромна част от работещите българи не успяват да получат необходимия доход.

"Необходимите средства трябва да бъдат покрити с минималната работна заплата. Минималната работна заплата спрямо издръжка е 46% за септември 2022 г., ако сравним с мината година се наблюдава намаление. Това означава, че минималната работна заплата не може да покрие заплатата за издръжка. Това показва, че следва обедняване на населението", посочи експертът от КНСБ Вили Иванова.

Синдикалното изследване сочи, че необходимият доход за храна е 497 лв. за едно работещо лице. Това представлява 37.7%. Нарастването е с 2.8% спрямо предходното тримесечие и с 24.2% на годишна база. Ускорено нарастване на хранителните продукти през последното тримесечие се отчита при: мляко и млечни продукти с 11.7%; захар и захарни изделия с 4.5%; месо и месни продукти с 2.5%; яйца - 15.2%. Задържане на цените на тримесечна база се наблюдава в групата "Хляб и зъренни храни" нарастват с 0.3% на тримесечна база, но на годишна осатва висок - 28.2%, показват още данни на КНСБ.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Важното е , че Про100 Киро и Кокорчо ще имат за кристали с пица ! Майната му на българина !
112
9
 
22
 
! Отговори
Име преди 1 година
Минималната заплата 1500, а минималната пенсия 1320 и нещата си идват на място! Премахва се плоският данък, набиват се данъците на високите прагове и готово. Задължава се всички плащания да минават по банка, плащания само с карта и т.н. Но БНБ трябва да напъне банките за по-ниски такси за ПОС терминали.
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лева. " ... Това са две брутни заплати по 1531 лева. Не е невъзможно за София. Не знам за провинцията.
110
21
 
10
 
! Отговори
ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ преди 1 година
1320 лева???? Че те на Малдивите ли ще живеят..... ХАХАХА.... ХАХАХА..... Реално един човек, ако има жилище, плаща ток, кабелна, вход, вода, телефон.... 600-700 лева макс са му ок!!!!! Зимата още стотина лева за отопление може би...... 1320 лева на 30 дена са по 45 лева на ден.... Той Бойко с 2 филии мас живеел, баровците 1320...ХАХАХА.... ХАХАХА...... То на половината *** в България и 10 бона няма да им стигнат
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гражданските войни за на прага ни, враговете са сред нас
108
10
 
5
 
! Отговори
gg преди 1 година
хайде спрете се с тази минимална работна заплата, тя никога няма да стигне, а и не издържа държавата. Гласувайте увеличение на средната работна заплата, ако ли не скоро ще изчезне.
107
12
 
29
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Как сте ,българи,харесва ли ви "демокрацията"?
106
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко банани и тоалетна хартия ни трябват и на каква сума? Останалото не е важно. Важното е да има банани и тоалетна хартия, заради което реставрирахме капитализма в България.
105
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е как така за 1 човек трябват 1300лв., а за двама + дете - 2300. Реалистично в София ти трябват поне 2 пъти по -толкова за да живееш комфортно.
104
9
 
7
 
! Отговори
байчо преди 1 година
Много е кофти като си изгнил отвътре и от завист си изливаш гадните думи в интернет :)) сори пичове, колкото и да хейтите няма да ни намалят заплатите, а напротив :) Може би ако използвахте времето си вместо да злобеете да вземете да научите нещо нямаше да ревете, че не ви стигат парите. Най-лошото е, че все повече млади хора стоят и търкат дивана докато пишат коментарчета
103
6
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Зимата ще мръзнем и ще пеем песни за светлото ни европейско бъдеще. Когато всеки един от нас ще може да определи сам дали е мъж или жена. Това ще ни топли.
102
4
 
5
 
! Отговори
Радостин преди 1 година
До Христо ХристовХората, за който говориш, преди повече от 500 години са започнали да строят театри, опери, катедрали, замъци и много други забележителни сгради. Сред Хората, за които говориш са Моцарт, Бах, Дега, Микеланджело, Рафаело, Гауди и т.н. Трябва да си забележително *** и необразован за да напишеш такава глупост .Убеден съм, че никога не си стъпвал в сграда, която може да задоволи културните ти потребности. Всъщност няма смисъл , ти нямаш такива. Важно е да имаш 400 мл.л Ракия.
101
3
 
14
 
! Отговори
аз преди 1 година
Доста странна статистика... Това за хора, които са в София на наем ли е? За хора в София с ипотека ли е? За хора в София със собствено жилище ли е? За хора на село в собствена къща ли е? За хора във Видин под наем ли е? Има една огромна разлика къде си и в какво живееш. А да, и детето в частна ДГ ли е, в държавна ДГ ли е или е ученик?
100
11
 
3
 
! Отговори
Партия майка преди 1 година
ГЕРБ е велиока партия, благодарение на нея имам сигурна и хубава държавна работа към Община Перник. Успявам да свърша ангажиментите си в понеделник или вторник и до края на седмицата доп. си изкарвам парички с гипсокартон. Жената е администратор в МОН , пак благодарение на ГЕРБ. 1.6 к. + 40 дни платен отпуск и 40 дни болничен от личната , която ни е близка. Работата и е лека и не е отговорна, за разлика преди ГЕРБ, когато трябваше да работи по 8 часа на ден.
99
2
 
11
 
! Отговори
парите са в крадците преди 1 година
При отменено смъртно наказание преди много години...какво да коментираме?
98
3
 
2
 
! Отговори
ДО ДО ВСИЧКИ IT-ТА преди 1 година
ХАХАХ САМО ТАКА. ИМАШ ДАВАШ, ВСЕ ПАК 3 ДВУСТАЙНИ СА СИ ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА,ТЕ ПЪК ПОЛУЧАВАТ ДОМ, В КОЙТО ДА СИ ГЛЕДАТ СЕМЕЙСТВАТА И ДА ТВОРЯТ.
97
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сами са си виновни турците в Бг, а и в Европа, говорят нон стоп на турски, не се интегрират, рто вижте кмета на Лондон - индиец, министър-председателя също, а в Германия има над 10 милиона турци и никога не са имали даже кмет на областен град, ама нормално не знаят добре езика, то и в Бг погледнете - арменците от 2-3 поколения в Бг и перфектен български, турците от 500-600-700 години не знаят масово. Трагедия, даже Карадая говори с акцент и не знае добре. Е как ще стане , братя турци
96
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДПС и ГЕРБ ще управляват пак - гледам турските села в БГ - копторлъци къщите, с вънщни тоалетни, хората облъскани, миризливи, и пак гласуват за ДПС, явно наистина са много, ама много глупави, за съжаление, бг турците
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо ХристовЗа Европейските ценности. Знаете ли какво се е случвало по нашите земи, докато в Западна Европа са творили , Моцарт, Хендел, Дега, Ван Гог , Микеланджело, Леонардо, Гауди и т.н. Няма как да знаете, защото в кварталната кръчма тези неща не се говорят. Накратко , хора , като теб нямат почва в едно нормално, развито , солидарно общество. Ти си кон с капаци и си обречен на елементарност до гроб.
94
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига глупости , работя за 900 лв и пак имам спестявания. Няма да ядете по 10 Путина ден и ще ви стигат парите