Забраняват смесено ресто в лева и евро след влизане в еврозоната

За горива и цигари няма двойно изписване на цени
Обновена: 25 юни 2024 18:08 | 25 юни 2024 18:00, Стела Стоянова
67
Забраняват смесено ресто в лева и евро след влизане в еврозоната
Снимка БГНЕС, архив

Датата на приемането на България в еврозоната зависи от момента на изпълнение на всички конвергентни критерии и получаването на положителна оценка за това от Европейската комисия и Европейската централна банка.

При покриване на инфлационния критерий до края на 2024 г., каквито са прогнозите на МФ, и поискване на извънредни конвергентни доклади тогава, въвеждането на еврото по-късно през 2025 г. се определя като реалистичен сценарий. Това посочват от Министерство на финансите в отговор на становище на Българската петролна и газова асоциация по Закона за въвеждане на еврото в България.

Друга промяна в закона предвижда за горивата и опаковките на цигарите да няма двойно изписване на цените. В проекта на закона е предвидено изключение от изискването за двойно обозначаване на продажната цена в лева и евро на продуктите от нефтен произход, визуализирани на информационни табели (ценови тотеми) и колонки с дисплеи за зареждане на моторни превозни средства в търговски обекти за зареждане на горива, уточняват от МФ. Изключение за двойно обозначаване ще има и за продажната цена на тютюневите изделия, изписана върху потребителската опаковка или върху бандерола – за пурите и пуретите, уточняват от министерството.

Същевременно, изключението от изискването за двойно обозначаване на цените не е пълно, тъй като, извън изключението търговците могат да извършват двойно обозначаване на цените по друг подходящ начин. В общия случай, цените на предлаганите стоки и услуги се изписват в официалната парична единица на страната по подразбиране. Не е налице необходимост от изрична уредба по темата, която да задължи търговците да обозначават в левове до момента на въвеждане на еврото и в евро след въвеждането му. Отделно, след изтичането на периода на двойно обращение, левът ще престане да бъде законно платежно средство.

При двойното обозначаване на цените на стоките и услугите цените в евро и в левове се поставят в непосредствена близост, изписват се ясно, четливо, недвусмислено и лесно разбираемо, с еднакъв размер на шрифта, по начин, който не въвежда потребителите в заблуждение“. Двете цени са придружени с изписване на съответната валута, отличителен знак или съкращение, позволяващи лесното им разпознаване“.

Съкращава се от 3 на 2 месеца срокът за промени в наредбата по Закона за ДДС, след приемане на Закона за въвеждане на еврото в България, за което също настояват от различни бизнес организации.

От Асоциация на банките в България предлагат корекция относно таксите за внасяне на пари по сметки от клиентите. Според закона за първите 6 месеца ще има  безплатната обмяна от страна на БНБ на банкноти и монети от левове в евро за кредитните институции. Същевременно, обаче, за банките се въвежда и друг безплатен ангажимент, а именно за внасяне на обменените банкноти и монети от левове в евро по сметка в кредитната институция. Внасянето по сметка е последваща операция на обмяната от левове в евро.

След обмяната на левовете в евро едно лице има няколко възможности — да задържи парите в брой, да ги внесе по еврова сметка в същата или в друга банка непосредствено след извършването на операцията по обмяната или след известно време. Също така, ако една кредитна институция прилага такси и комисиони за платежната услуга „внасяне на пари в брой", тя би следвало да извършва тази услуга по един и същ начин преди и след въвеждане на еврото.

Затова от асоциацията предлагат от датата на въвеждане на еврото в Република България кредитните институции обменят безплатно, в неограничено количество банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс, като за суми над 30 000 лв. на една трансакция кредитните институции обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро след предварителна заявка от З работни дни. Това ще се  прилага съответно и при внасянето и свързаната с това обмяна на банкноти и монети в левове по сметка на клиента в евро при кредитната институция, в която е извършена обмяната. Предложението е прието.

Друга промяна в проектозакона, предложена от „Ние потребителите“ е да се забрани връщането на смесено ресто – и в лева, и в евро, тъй като така ще се объркват клиентите. Така в закона ще бъде записано: „В периода на двойно обращение при рекламация на стока или услуга, когато потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената от него сума, търговецът връща платената сума изцяло в евро. Когато търговецът няма достатъчна момента наличност да върне платената сума в брой в евро, връща платената сума изцяло в левове", пише pariteni.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: рестоЕврозонаевро
Още от Русия
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
СПОМЕН ОТ БЪДЕЩЕТО преди 2 дни
НА 01.07.2025 ЧЕТОХ НОВИТЕ ПОЛОЖЕНИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА ПРЕЗ 2027г!!!...
60
0
 
2
 
! Отговори
Не искам евро преди 2 дни
искам долар, ако няма лев. С какво право едно малцинство ще определя в каква валута хората ще си държат частните депозити? А курсът, изобщо не е сигурен, че ще е 1.92, както ви омайват Гербаджиите от 2020 с една местна поправчица, без значение, която бързо ще отменят при натиск.. Защото документите на ЕЦБ сочат, че тя и няколко държави решават какъв ще е обменен курс, който може да е плюс, минус 15%. Много неистини се тиражират с еврото. Където са ГЕРБ там е далаверата за тях и минусите за народ
59
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Браво, дано стане скоро. Gлупаците не ги слушайте, те са gлупаци. Задължително евро, неандерталци
58
1
 
3
 
! Отговори
Наглост! преди 2 дни
За един милион ще е Рай еврото, политици теглене на заеми. Банкери падане бариери. освобождаване резерв за кризи на банките. Няколко фирми, печелещи от превалутиране. За 5 милиона българи ще е Ад. Задължителен фонд Укр, задължително изкупуване дългове на фалиралите Италия, Испания, Гърция дългове. Всяка криза в ЕС директно ще влияе на България. 48 тона злато и резерви на България отиват под управление ЕЦБ. Поне долар да беше! Служебен кабинет НЕЗАКОНЕН. НС незаконно с 20% реално гласували.
57
0
 
3
 
! Отговори
До Трябва България преди 2 дни
Защо не затворите офшорките и държави перачници на пари. Преди 3 г. мафията си изнесе парите кеш в Азия, Африка, Л. Америка. И с правителствени самолети. А еврото е национализация на частни депозити в долари, франкове, паунди Загуба на суверенитет. И унищожаване най-сигурното нещо след 1989 г. Валутен борд. Следва цифрово евро. Затова имаше изкуствена инфлация, да се хвалят, че няма след приема. Този служебен кабинет е незаконен, за да внася каквото и да било. Калинките в Конституционния мълчат
56
1
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 2 дни
Няма проблем да имаш спестявания ама не 2 милиона лева, за 10 години спестени, при заплата 2000лв. Ако си така, Еми въри доказвай... И се надявай да не ти ги вземат...
55
0
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 2 дни
БНБ вече сече Евро за не разбралите. Дали е лошо и или добро не знам... Но се печатат и секат монети.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
хаха рибата още в морето а те вече слагат тигана на котлона.
53
4
 
1
 
! Отговори
Алито преди 3 дни
До Анонимен 41---азика предлагам да обменяме в рули 1 рупла 0,02лв и ша станете милионери какво туй евру
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До борко Русия е във война, но бг никой не задължава да ликвидира лева. Явно бг е по-зле от Русия и е фалит в ес.
51
6
 
3
 
! Отговори
борко преди 3 дни
До Срам- сменяй бързо в рубли -там е далаверата
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Абе БОГ Колко повече държави влезнат толко повече борч трябва да плаща бг. При фалит на ЕС, ще спасат само Германия и Гърция а за бг ако остане нещо.
49
6
 
8
 
! Отговори
Аз мисля преди 3 дни
Че е несправедливо да давате Мила Роберт на прокурор че носила рокля в бг флага и я хвърлила.А Борисов Пеевски и Доган образно казано като си навряха българския флаг в а н осите правейки държавата най бедна в ЕС обирайки народа и репресирайки го като феодали изгонвайки над 3 милиона българи поставяйки държавата под контрола на МАФИЯТА!!!!!тях що не ги давате на ПРОКУРОР?!!!!!!
48
8
 
5
 
! Отговори
Абе БОГ преди 3 дни
Да унищожи България Амин!
47
9
 
7
 
! Отговори
Трябва България преди 3 дни
Да стане европейска държава!И Европа да следи под лупа българските перачи на пари от дрога и тн
46
4
 
7
 
! Отговори
Срам преди 3 дни
Пак се подгоготвят да ни изработят.Поскъпване и обезценяване на спестени пари.
45
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До УНИЖАВАМ русофили Като не може да върнеш заемите в евро какво ще продаваш като няма какво да се продава вече в бг. Сичко беше разграбено. Сега остава само скок на данъци и цени като в Гърция.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До УНИЖАВАМ русофили Фалирай тогава като се дебел
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Mad Men Купи имот в София със заплата от 2023 г. и няма да успееш. Догодина няма да успееш и със заплата от 2025 защото се обесценява еврото в апартаменти.
42
7
 
5
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 3 дни
Ако еврото и доларът фалирали... ХАЙАХАГАЙАХАХГАХАХАХАХХСЙАХА. Абе мал1умник, те ако фалират, България въобще няма да я е имало на картата вече.