Обедняваме: 1320 лв. са необходими за издръжката на човек за месец

Минималната работна заплата не ги покрива
Обновена: 25 окт 2022 18:20 | 25 окт 2022 12:25, Нели Христова
179
Обедняваме: 1320 лв. са необходими за издръжката на човек за месец
Снимка: БГНЕС

1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един работещ, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лева. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на годината.

Доходът за издръжка нараства с 4,1 на сто в сравнение с второто тримесечие и с близо 20 процента на годишна база.

"За едногодишен период са необходими 217 лв. повече за един работещ човек и 391 лв. повече за тричленно семейство. Заплатата за издръжка нараства с по-големи темпове. Това са нетните средства, които трябва да влязат в джоба на едно семейство, за да живее нормално", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според синдиката огромна част от работещите българи не успяват да получат необходимия доход.

"Необходимите средства трябва да бъдат покрити с минималната работна заплата. Минималната работна заплата спрямо издръжка е 46% за септември 2022 г., ако сравним с мината година се наблюдава намаление. Това означава, че минималната работна заплата не може да покрие заплатата за издръжка. Това показва, че следва обедняване на населението", посочи експертът от КНСБ Вили Иванова.

Синдикалното изследване сочи, че необходимият доход за храна е 497 лв. за едно работещо лице. Това представлява 37.7%. Нарастването е с 2.8% спрямо предходното тримесечие и с 24.2% на годишна база. Ускорено нарастване на хранителните продукти през последното тримесечие се отчита при: мляко и млечни продукти с 11.7%; захар и захарни изделия с 4.5%; месо и месни продукти с 2.5%; яйца - 15.2%. Задържане на цените на тримесечна база се наблюдава в групата "Хляб и зъренни храни" нарастват с 0.3% на тримесечна база, но на годишна осатва висок - 28.2%, показват още данни на КНСБ.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
На ви промяна. Юмрука горе, оп..оп....върти, сучи :))))))))))))))))))
12
7
 
7
 
! Отговори
Специалист преди 1 година
Програмирал съм един дълъг и дебел специално за програмисти. Яко цепят розовите им програмистки дупенца. Лекува всякакви програмистки запеци.
11
2
 
1
 
! Отговори
Човек в 21 век преди 1 година
Няои хора искат аз да не изпитвам щастие, радост, любов и им е проблем аз да бъда в раят на живота, а защо ?!Да вземат да се лекуват, че им има нещо не тези дяволи !
10
1
 
2
 
! Отговори
do 6 преди 1 година
ти и сега не мяташ бре филмар страховит про ст
9
34
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Това не е вярно. Аз изкарвам около 7к месечно и не познавам никой, който да взима по-малко от 3-4 хиляди на месец. Трябва да си абсолютен т....нар за да не изкараш поне 2 чисти в София. А провинциалистите да вземат да се образоват малко и тогава да искат. Хайде, че съм на Спа в Арте-то и ми правят масаж на краката. Хубав ден и усмивки!
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6: Лъжеш. Програмистите не четат такива новини и не коментират, точно защото не ги засягат. Ти не си програмист и никога няма да бъдеш.
7
5
 
11
 
! Отговори
мда преди 1 година
Обедняваме заради евроатлантическите *** които ни управляват.
6
1
 
4
 
! Отговори
Тенри кан преди 1 година
То, аз, ку мога да поарча 1320 лв за себе си, ша са оженя още един пат;))) Абе, 300 лв да поарча за себе си е събитие;))) В общи линии, гледам да се наслаждавам на живота и да поебвам политиците, защото той живота е кратък, пръднеш-ръгнеш и аде, служебно ти намерят едно местенце 2х2 и минало-бешело. Да заповяда, следващият!;)))
5
26
 
14
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
Програмистите и повечето хора в ИТ нямаме никакви проблеми с парите. Е, вярно, в младите си години пропуснахме "веселбата" да мяташ салфетки в чалготеките и вместо това учехме здраво.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как го сметнахте точно. Колкото да не умре от глад въпросния човек/хора.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е радевата администрация с по 3 бона да не обедняват. Простосмъртните са само база данни за статистиката.
2
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм на 6 К и това слаби ме вълнува.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, ако нямаш наем 1320 лева Ана чисто да са, ок.