Стихията "Борис" потопи Централна Европа

Язовир преля в Полша
15 сеп 2024 10:22, Александър Попов
58
Стихията "Борис" потопи Централна Европа

Язовир в югозападната част на Полша преля късно снощи вечерта след обилните валежи в страната, донесени от стихията "Борис", предаде ДПА и БТА.

Властите съобщиха, че язовирът в Мендзиздройе е прелял въпреки усилията за източване на водата и предотвратяване на бедствието. Регионалната служба за управление на водите във Вроцлав определи ситуацията като критична, което наложи евакуация от села с по-ниска надморска височина.

Язовирната стена е построена в началото на 20-и век в долината Клодзко на границата на Полша с Чехия и е с височина 29 метра. Резервоарът за контрол на наводненията на язовира може да побере почти един милион кубически метра вода.
 
От петък сутринта в Югозападна Полша са паднали повече дъждове, отколкото по време на т.нар. хилядолетен потоп през 1997 г.
 
Междувременно в Австрия 42 общини са обявени за зони на бедствие заради проливните дъждове и наводненията. Ситуацията е особено напрегната по поречието на реките Камп и Кремс, които се вливат в Дунав.

 

Щефан Пернкопф, заместник-ръководител на провинция на Долна Австрия, заяви, че защитните съоръжения в региона, които бяха укрепени след тежките наводнения през 2002 г., са проектирани да издържат на наводнения, които се случват статистически веднъж на 100 години.

Въпреки това, тъй като се очаква проливните дъждове да продължат, метеоролозите предупреждават, че ситуацията може да се влоши. Според тях Дунав може да достигне нива, които се наблюдават веднъж на 30 години в австрийските райони Вайнвиртел и Моствиртел.

Проливните дъждове станаха причина и за прекъсване на железопътния трафик в част от Австрия и на движението на две от линиите на метрото във Виена, които са най-близо до реката, допълва Франс прес.

През нощта в Долна Австрия спасителни екипи е трябвало да се намесят в отговор на 5000 сигнала от хора, блокирани в домовете си от придошлите води.

Чехия също се опитва да се справи с тежките наводненията, причинени от проливни дъждове. Ситуацията се влошава в североизточната част на страната и там вече са нарушени железопътните връзки там, посочват чешки медии. Нивото на водата в чешките реки и водохранилища продължава да се покачва заради проливните дъждове. Властите са евакуирали жителите на окръзите Ческе Тешин, Опава и Крнов в Североизточна Чехия. Засегнати са около 4 хил. души. Метеоролозите прогнозират, че в североизточния регион валежите ще продължат до понеделник.

Ситуацията с наводненията се влошава и в Южна Чехия, и в източната част на страната. Поради опасността от наводнения в редица населени места не е изключена също евакуация на жителите. Някои участъци от магистрали, които са били наводнени, са затворени за движение.

В страната лошото време предизвика и нарушения в електроснабдяването на потребителите. Повече от 200 хил. домакинства останаха без ток, като 144 хил. от тях се намират в Моравско-Силезийския регион.

Проливните дъждове, засегнаха и Словакия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: бориспроливни дъждове
Още от За да се разбираме
Таро прогноза за 16 - 22 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
5
 
! Отговори
А стихията преди 4 дни
Борисоff потопи България.
27
2
 
2
 
! Отговори
Баба преди 4 дни
"Сбръчканата бабичка ще реве от ешафода , както 44 г, това което сте до 9 коляно ще изчезнете"От фашистки заплахи нищо не става. Бихме ви през втората световна, ще ви бием пак. А жена ти продължава да ми прави вятър, ама живеем в свободна държава
26
2
 
2
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 4 дни
Сбръчканата бабичка ще реве от ешафода , както 44 г, това което сте до 9 коляно ще изчезнете. Спокойно.
25
5
 
2
 
! Отговори
Баба преди 4 дни
"ЕВРОПА ЩЕ СЕ ПРЕДАДЕ И БЕЗ БОМБИ НА РУСНАЦИТЕ"Жена ти ми се предаде без да я искам. А колкото до Европа, мощната Русия 3 години не може да победи малка Украйна, мисля, че Русия ще ни се предаде без бой. А като теб толкова те кефи Русия, бегай там. Жена ти я остави тук при мен.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ЕВРОПА ЩЕ СЕ ПРЕДАДЕ И БЕЗ БОМБИ НА РУСНАЦИТЕ
23
4
 
3
 
! Отговори
Баба преди 4 дни
"Путин че ще дойде ще дойде "Путин в Украйна не може вече 3 години да дойде, едва ли ще може да дойде в България, страна, членка на НАТО. Единственото място, където Путин отива, е Хага."ще е за да можем законово да хвърлим на прасетатя такива като теб , а внучетата ви ще гледат"Яко, фашистки подходи. Ако някой се чуди какъв си, ясно да им е. Ти стига пиши, ми виж жена ти къде е, че ми прави тук вятър.
22
2
 
1
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 4 дни
Путин че ще дойде ще дойде , ама ще е за да можем законово да хвърлим на прасетатя такива като теб , а внучетата ви ще гледат , зле с което ще копаят в лагерите. Идната седмица очаквай посещение, няма да те спасят съседите, ще намерим нещо за тях и пак ще изчезнеш като дим от комина
21
2
 
2
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 4 дни
Сбръчканата бабичка в коментарите , още по добре че си в Украйна , скоро няма да ви има. Ама ако засечем че имаш роднини тук , ще ги хвърлим на прасетата
20
2
 
2
 
! Отговори
Баба преди 4 дни
"стягай въжето че отиваш на ешяфода скоро сбръчкано бабе фашист"Всъщност аз съм социал-демократ, че дори и съм съгласен с комунистите. Само че РФ няма нищо общо с комунистите, освен, че старите "комунисти" сега станаха олигарси и диктатори. Ако искаш социална демокрация, Швеция, Дания, Франция: широки социални политики, ранно пенсиониране, инвестиции в публичния транспорт. В РФ има мизерия и огромно разделение на бедни и богати, нищо общо с комунизма.
19
2
 
2
 
! Отговори
Баба преди 4 дни
"спокойно ще ти издирим адреса още днес , докладвам съм те на колегите."Давай, КГБ. Само че с ваште руски технологии, най-вероятно да се по-се-рете. Поздрави от Курск, Украйна.
18
2
 
2
 
! Отговори
Баба преди 4 дни
"44 г , нищо ще има нов Съд , спокойно ще ти издирим адреса още днес"Вие фашистите винаги нищо не можете да свършите. Стига със заплахите, да не те заплаша аз.
17
2
 
2
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 4 дни
До сбръчканата бабичка , явно е че не си свършихме нещата докрай 44 г , нищо ще има нов Съд , спокойно ще ти издирим адреса още днес , докладвам съм те на колегите.
16
4
 
1
 
! Отговори
Баба преди 4 дни
"До долната бабичка , стягай въжето че отиваш на ешяфода скоро сбръчкано бабе фашист"С тва въже теб ще обеся, и после ще ти разбия главата с тухла.
15
2
 
3
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 4 дни
До долната бабичка , стягай въжето че отиваш на ешяфода скоро сбръчкано бабе фашист
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Определено има климатични промени и определено нито сме ги предизвикали, нито можем да ги спрем. Може би можем да повлияем на скоростта и интензитета с да кажем от 0.5 до 5%.
13
1
 
8
 
! Отговори
ЦИРК КЛАЙМЪТЧЕЙНЧ преди 4 дни
Наводнения като това се случвали веднъж на всеки 100 години, но БАШ СЕГА са понеже клаймътченч
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дайте 1/10 и на нас, селската чешма пресъхна.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само потоп за жендърията и алчоността на запада ще измие срама на Европа!
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Защо Господи, та нали всички те са срещу кремълския дявол!? Защооооооо?
9
2
 
14
 
! Отговори
По темата преди 4 дни
"климатичните промени" са създадени от псевдозелените. Онези които врякаха че петрол нямало да се ползва докато пращаха военна техника навсякъде по света за войни, която харчи огромно количество петрол. Ефекта на бумеранга. Като поумрат фашизираните и всичко се кротне природата ще почне да се възстановява. Както стана при пландемията. Но засега това не се очертава. Натовците строят най голямата база в Румъния , а хората се давят.