Рюте в последната си реч към Нидерландия: Това е готина страна

Той направи равносметка за управлението
30 юни 2024 20:45, Нели Христова
40
Рюте в последната си реч към Нидерландия: Това е готина страна
Снимка: БГНЕС

"Нидерландия е страхотна страна. Може да съм го казвал това веднъж или два пъти, или пък твърде много пъти, но това е така, защото го казвам с цялото си сърце." С тези думи Марк Рюте се сбогува днес следобед след 14 години като министър-председател, в послание до нацията, което беше излъчено по радиото, телевизията и чрез предавания на живо.

"Тук няма война, вие можете да бъдете това, което сте, ние сме проспериращи. Имаме свободна и критична преса и независими съдии. Така че, да, това е готина страна."

В речта от около 12 минути Рюте направи равносметка за управлението си като премина от птичи поглед през върховете и спадовете на четирите му кабинета, които ръководи от 2010 г. до лятото на миналата, след като подаде оставка заради различия в коалиционната политика и по конкретно за това как да се процедира със статута на пристигащите мигранти.

Рюте не пропусна един скандал с детските надбавки и земетресенията в Грьонинген, които заради най-голямото находище на газ в Европа десетки къщи са опасни, други потенциално разрушени, а стотици домакинства все още се опитват да поправят покривите на единствените си домове.

Припомням, че след години на протести от природозащитни организации, местни и засегнати общини, последното все още редовно правителство на Марк Рюте затвори газовото хранилище и обеща, че страната има достатъчно ресурси, за да не се стига в бъдеще до газова криза.

"Много неща се объркаха там под моя отговорност и аз приемам това лично. Водил съм толкова много разговори с хора, които не се чувстват сигурни в собствените си домове. С родители, които са загубили всичко заради дълга на правителството. Тези разговори винаги ще останат с мен.", признава дългогодишният премиер на „ниската земя“.

MH17 е повратната точка

Но най-голямата трагедия не само за Рюте, но и за стотици почернени семейства остава атаката срещу самолет MH17 през 2014 г. „Безкрайното шествие от катафалки, придружено от хиляди хора" никога няма забравя“, казва Рюте, който свързва тази атака със следващата стъпка в кариерата си, която ще встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО тази есен.

"MH17 промени личното ми виждане за света. Осъзнах колко е важно като държава да не бъдем сами в свят, пълен със сътресения и заплахи. Колко важно е страната ни да бъде вградена в Европейския съюз и НАТО".

Като други запомнящи се моменти Рюте спомена извиненията, които е направил за действията на нидерландското правителство по време на Холокоста и за миналото на робството. "Това са моменти, в които вие, като премиер, можете да направите много директна връзка, като дадете признание, с цялата емоция, която това предизвиква. Не като личност, не като Марк Рюте от Хага, а като представител на нещо по-голямо: държава, общество. Всичко това може да звучи малко тържествено, идващо от устата ми, но аз наистина го почувствах и преживях по този начин."

Горд

Друг път в премиерския си мандат Рюте казва, че е направо горд, например от начина, по който стрната му излезе от икономическата криза от 2012 и 2013 година. "Вече трудно можем да си го представим, но всеки месец се добавяха до 15 000 безработни хора. Дефицитът в националния бюджет експлодира. И така трябваше да променим курса, с най-драстичните реформи и съкращения досега".

В ретроспекция Рюте нарича малко чудо колко бързо Нидерлндия се изкачи от „дълбоката долина“. "Все още се гордея с начина, по който го направихме: заедно. С предприемачи и синдикати, общини и провинции, с всички в страната".

Рюте също видя такова добро сътрудничество и конструктивни консултации като лъч надежда в коронакризата от 2020 и 2021 година. "Неизбежно допуснах грешки в подхода. Няма друг начин. В същото време мисля, че през този период в обществото се случиха много хубави и красиви неща. Хората в здравеопазването постигнаха безпрецедентно представяне. В компаниите, хотелиерската индустрия, училищата, асоциациите, музеите и театрите: всеки направи най-доброто от него. И навсякъде възникваха спонтанни инициативи, които да си помагат, подкрепят или утешават взаимно. Това е и Холандия."

В допълнение към подчертаването на ценностите на добрата консултация и сътрудничество, речта съдържаше няколко поразителни лични разсъждения, въпреки че Рюте говори за "сивите косми и бръчки", които са добавени през годините. "Също така се надявам да имам малко повече старшинство."

Той завърши с призив, който отправи и към всички сънародници и по време на коронакризата: "Обръщайте внимание един на друг. Разчитам на теб. За мен беше чест да бъда ваш министър-председател. И го направих с невероятно удоволствие. Благодаря, благодаря, благодаря."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от ЕС
Le wokisme: Движението, което уплаши Франция и върна крайното дясно на власт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 ден
много готина страна с геи премиер по улиците на градовете и не можеш да серазминеш от забрадки и шалвари сега нато ще се излага
30
0
 
1
 
! Отговори
Михелс холандеца преди 1 ден
СПОКОЙНО БЕ РЮТЕ - СТИГА СОПОЛИ. ВАЖНОТО Е ЧЕ КАПИТАЛА СТАНА 100 ПЪТИ ПО-БОГАТ,А ОСТАНАЛОТО СА ИЛЮЗИИ ЗА ПЛЕБСА!!...
29
0
 
0
 
! Отговори
НОВ ШЕФ ДОЙДЕ преди 1 ден
НАТО Марихуана, Хероин,Кокаин от РУСИЯ на ПУТИН ли има намерение да конфискуват
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Съсипа една от най-хубавите страни ...
27
8
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 ден
Само ще обърна внимание на русофилята, че Холандия е толкова напред с материяла, че рузкия побъркан психопат Петър Първий, е пребивал сънародниците си от бой, за да ги накара да заприличат на холандци.
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това е най- скапаната страна от ЕС и клуба на богатите - едно плато , няма нищо освен поле...Холандците са изпратени, кофти хора и май доста глупави! Не можа да си обясня по какви причини , при толкова много колонии по света дето са имали , на топли и екзотични места , тези са си останали в платото !!! Лумпе.. ни.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 16 - Лаа абъди изватен кат пуека дет затрой хуландийта
24
15
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 ден
Изключителна личност , в изключителна страна! Колко пъти се извини, и призна че е сгрешил? Копейките не ги броим, те са се родили да мразят! Жалки са!
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Той новия гат затовро дцамиити ша видите вий ша.видите ах ах ха хаххахаххаххахабха
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Рюте е за бесани!
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Готина страна - "Източих я до последно, а сега отивам да къртя пари и от НАТО". "Благодаря на абдалите дето ми вярват!". Рюте.
20
5
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
"MH17 промени личното ми виждане за света. " - три дни преди инцидента на среща на външните министри и военни на Запада и Украйна са обсъждали опасностите от полети над Украйна. Еър Франс и Бритиш Еъруейс спират полетите. Сестринската на Еър Франс, с която споделят подобни политики - КЛМ продължава да лети. Холандските диспечери, слушащи правителството на Рюте са отговорните за пускането на полета над Украйна.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Дърт ерген като Славуца :)))
18
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
"Водил съм толкова много разговори с хора, които не се чувстват сигурни в собствените си домове. " - е па пишете и мнението и историите на тези хора и как споменават лъжеца Рюте.
17
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
"... след като подаде оставка заради различия в коалиционната политика" - лъжа! Подаде оставка след вот на недоверие към кабинета, приел решение и закони, третиращи хората като престъпници, без право на обжалване. Факт.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Холандците почти винаги са приветливи тарикати, пушат цигари и шофират прекрасно по безупречните си магистрали. Също така са делови и разбрани хора, и бачкатори. И холандките са готини.
15
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
"Тук няма война, вие можете да бъдете това, което сте,.." - затова пък холандските убийци бомбиха цивилни в Ирак, въпреки предупреждението от САЩ, че е опасно. Отделно Рюте подготвяше закон за забрана на партиите, а традицията на детския празник Синт Никълас с Черния Петър беше изтрита.
14
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
Шефът на Юниливър му се обаждаше в 6:30 сутринта да му каже какви решения трябва да приемат правителството и парламента. Факт.
13
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
"... ние сме проспериращи. Имаме свободна и критична преса и независими съдии." - за 12 години управление на Рюте, при инфлация над 20%, БВП на Холандия е скочил с 5-8%. В пресата не критикуват непрекъснатите лъжи на Рюте или забраната на референдумите, а съдиите отказват да изслушат свидетелите на защитата. Факти от Холандия. Дано този ви прати на война, про'с'таци европеидни!
12
13
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 ден
Само ще обърна внимание на русофилята, че Холандия е толкова напред с материяла, че рузкия побъркан психопат Петър Първий, е пребивал сънародниците си от бой, за да ги накара да заприличат на холандци.