Още един недоволен от избора на Даниил: Епископ Тихон трудно ще комуникира с патриарха

Според него патриархът е на страната на Руската патриаршия
30 юни 2024 20:15, Нели Христова
170
Още един недоволен от избора на Даниил: Епископ Тихон трудно ще комуникира с патриарха
Снимка: БГНЕС

"Той е дотолкова достоен, доколкото е получил мнозинството от гласовете на избирателите си. След като е получил мнозинството, то той е патриарх на България. Но аз не съм си представял такъв патриарх". Това заяви в ефира на "На Фокус" по "Нова" епископ Тихон, коментирайки избора на новия патриарх Даниил.

По думите на Тихон той е разговарял „с този човек преди 16-17 години на последния събор". "Всеки има право на някакво развитие през това време. Още повече, че той беше в Америка. А след това беше избран за Видински митрополит. Трябва да призная, това е моя вина, че не мога да намеря следно разговор с него. Не става дума да сме близки. Мъчно ще комуникирам с него", подчерта той.

"Когато се появиха имената на трима та претендени - аз казвах, че ще бъда много изненадан, ако няма изненада. И ето че има изненада. Един иска едни, а друг - други. Така в тройката влязоха само тези, които искат едните. За другите - нито ги видях, нито ги чух", посочи той.

И допълни:"Искам да съм все пак справедлив човек. Сега той има звездния си момент. Трябва да получи малко време, за да се ориентира. Аз не съм сигурен дали той си дава сметка за външно-църковните отношения, какви могат да бъдат и какви последици биха имали".

Според епископ Тихон "новият патриарх е решително на страната на Руската патриаршия". "Той го пише. Изпрати на своите свещеници практически послание, че те трябва да бъдат на страната на Русия. Силно се надявам да не стане някакво разделение вътре и в самия Синод. Толкова диаметрално противопоставане до сега не е имало. Дано да има по-добре дни за Българската църква и повече поводи за обединение", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
2
 
! Отговори
ЖОРО преди 1 ден
МНОГО ПРОСТО ДЪРЖАВАТА И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НЕЯ Е ФАЛШИВО И ГЛУПАВО
111
1
 
2
 
! Отговори
ЖОРО преди 1 ден
ТЕ И ПОПОВЕТЕ СА КОМУНИСТИ ДЕМЕК ФАЛШИВИ КАТО МЕНТЕ ДЪРЖАВАТА
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Дайте на хората духовна литература обяснете им какво е маслосвет какво е водосвет какво се прави на различните празници водете народа към добро духовно бъдещр защото Западът ще ни схруска и изплюе ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ КОЯТО МИСЛИ ЗА ЕДНО И ПРАВИ ДРУГО
108
1
 
11
 
! Отговори
Не регистриран преди 1 ден
Бог отреди българският Патриах. Всички божии служители дадоха своят глас.Няма православна църква ,която да подкрепя война.Борбата е срещу дявола.
107
12
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 ден
АБЕ, ВСИЧКИ КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ ---- СА ХРИСТИАНИ, САМО ПО ВЕЛИКДЕН И КОЛЕДА , ЩОТО ТОГАВА ИМА НАЙ-МНОГО ПИЬЕНЬЕ , ПЛЮСКАНЕ И МУФТА....ХАХАХАААА....ИНАЧЕ СА СИ ВЕРНИ САМО НА "КАПИТАЛА" И РУСИЯ!!!
106
12
 
5
 
! Отговори
Радев преди 1 ден
И с патриарх и без патриарх Българското православие е идолопоклонско ,трябва БПЦ да бъде обяввна за Еретична подкрепяща война и убийства,направо си изберете за патриарх полковник Кирил Гундяев чекиста в расо, псевдо християни най вероятно само по Великден сте такива
105
3
 
7
 
! Отговори
Денков преди 1 ден
Нормално е да има борба за власт в църквата, Христос е влязал на магаре и лаврови клонки,а тия с Бентли и Ролекс,затова този избор трябва да е от народа защото той е патриарх Български.
104
10
 
6
 
! Отговори
У ТАЯ БЪЛГАРИЯ.... преди 1 ден
....всички страдат от "КОРНЕЛОВ--КОМПЛЕКС"-----ХОДЙТ И РАБОТЯТ НА ЗАПАД, АМА МИСЛЯТ ЗА СОЦА И РУСИЯ......ЩОТО ТАМ ЦЕЛАТА ПРОСТОТИЯ ИМ Е "НА СЪРЦЕТО".....
103
4
 
12
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 ден
НОВИЯТ ПАТРИАРХ ХОДИЛ И СЛУЖИЛ В АМЕРИКА И АВСТРАЛИЯ, АМА ВСЕ РУСИЯ МУ БИЛА НА СЪРЦЕ.....ХАХАХАААА...А, ЗАЩО ДЖАНЪМ, НЕ Е ХОДИЛ ДА СЛУЖИ У РУСИЯ, БЕ....??!!!
102
14
 
6
 
! Отговори
Прав е преди 1 ден
Тихон. Този не става за нищо. Няма никаква духовност, не е Божи човек, няма излъчване, мрачен субект, дори не може да чете. Една кукла на конци. Доста хора го нарекоха Сатанаил. Не може да си на страната на фашиста и агресора Путин, който убива невинни дечица, възрастни хора и бомбардира жилища, болници, училища. Да каже какво правим с българите в Украйна?
101
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не му харесвал новия патриарх. И щял да напусне. Ами, паството, на кого оставяш? Какъв свещенник си, като се занимаваш с политика и обръщаш гръб на хората? Да е жив и здрав Данаил, да се грижи зз нас, за духовността на българския народ. Да ни води, да сме човеколюбиви, справедливи, уважаващи традициите, благоразумни и искрени!
100
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Какви глупости плещят политизираните отчета! Не ни бил правилен патриарха защото не подкрепял Украйна! Ами той е патриарх на БПЦ, не на западна фондация. Църквата, слава богу, няма началници в Брюксел.
99
4
 
24
 
! Отговори
Музика,нежна музика преди 1 ден
Пищене и врещене от $оро$нята на Посолството... БЕЗЦЕННО!!! :) :) :)
98
6
 
28
 
! Отговори
отличен избор преди 1 ден
за патриарх на БПЦ.............Господ здраве и сили да му дава за да се справи с враговете на православната ни църква и на България!!!Бог да пази България!!!
97
5
 
15
 
! Отговори
Тихон преди 1 ден
да се маха от БПЦ...........няма да липсва на никого!!
96
1
 
7
 
! Отговори
JJIvanov GEOLOG преди 1 ден
Руската ,Украинската,БЕларуската,Румънската, МАкедонската, Черно горската ,Сръбската,Полската, Словашката Православни църкви са създадени от ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ столица на ДУНАВСКА БЪлгария. /Вижте Влашко ,МОлдавия, КИЕВСКА РУСь. Белград <Браничево !!!Особенно ценна ОХРАНА НА ВЕЛИКО ПРАВОСЛАВНИТЕ дават СЪВЕТСКИТЕ ВЕЛИКО ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВЕ С ЗЛАТНИ КУБЕТА ИЗРИСУВАНИ С ЛЕЧЕБНИ КАРТИНИ !!
95
3
 
13
 
! Отговори
ейии преди 1 ден
Появи се най-после поредния българин,който не е съгласен с нещо си!Тъкмо бях почнал да се притеснявам,че нещо не е на ред!Вече съм спокоен!:))))
94
1
 
13
 
! Отговори
Мдааа... преди 1 ден
До драскащия с главни букви. А вземи се озапти. Като се събудиш си изпий хаповете и после сядай зад компа.
93
5
 
5
 
! Отговори
Татарин преди 1 ден
Какво занимавате хората с тези брадати козели,нито държавата трябва да се меси в църковните работи нито ,обратното,да бяхте избрали чекстът в расо ,полковник Кирил Гундяев ,всерусийский патриарх