Хаос по границите ни: България е публично порицана

Гърция и Турция търсят коридори, за да заобиколят страната ни
3 сеп 2024 13:00, Анисия Иванова
131
Хаос по границите ни: България е публично порицана
Снимка: БГНЕС

България беше публично порицана заради хаоса, който се създава по граничните пунктове, пише в официална позиция на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA)

От 2 до 6 септември в Ташкент, Узбекистан се провеждат 44-ото общо събрание на BSEC-URTA и редица значими международни събития в сферата на транспорта, в които Камарата на автомобилните превозвачи в България участва.

По време на този международен форум, където се обсъждат политики и стратегии за развитие на транспорта и международното сътрудничество, бяха отправени критиките към страната ни.

Думите по отношение на страна ни бяха остри и категорични. Две от най-влиятелните международни организации - IRU и BSEC-URTA, обявиха, че ще предприемат всички възможни действия, за да бъдат решени тези проблеми, защото локалните действия имат глобално отражение. Турция и Гърция се обединиха около намерението си да намерят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България. Дали това ще бъде мостът, който ще свързва граничната порта Ипсалав Турция и ГКПП Кипи в Гърция, или друг маршрут с ферибот, е въпрос на преговори.

"Неочаквано и без уважителни причини в края на юли 2024 г. българските власти решиха да възстановят процедурите за дезинфекция на превозните средства на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово". Както се е случвало в миналото, съвсем скоро се очаква турската страна да приложи подобни мерки по границите си с България. BSEC-UTRA следи отблизо ситуацията и настоятелно призовава своите български и турски членове да се обърнат към своите национални компетентни органи за премахване възможно най-скоро на тази несправедлива, отнемаща време, скъпа и безполезна мярка, която значително допринася за увеличаване на времето за чакане на границата и сериозно вреди на логистичните вериги в Черноморския регион", пише още в позицията на BSEC-URTA.

Докато международните транспортни организации работят заедно с националните правителства и структурите на Европейския съюз, за да позволят на автомобилния транспорт да доставя стоки по рентабилен начин, сигурно, гладко и безопасно чрез интегриран автомобилен транспорт и взаимно свързване на пазари, България прилага двойни стандарти и дискриминационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция и не прави нищо, с което да улесни преминаването на границите, твърдят от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

"Срамът, който българските организации, присъстващи на събитието, изпитаха, е за сметка на държавата. Началото на едно значимо събитие в света на транспорта беше белязано от основателните упреци към България, която отказва да чуе предупрежденията и предложенията, които Камарата на автомобилните превозвачи и други транспортни организации постоянно отправяме. Но светът се движи напред и ако една държава пречи, просто ще бъде заобиколена", пишат още от Камарата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: форумхаосграници
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скоро газа ще ни заобиколи гледайте филма
57
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
55,ти къде беше по време на пожарите в Гърция ?..Май само ти не си разбрал,че МИНИТЕ,с които взривяваха "бежанците" ,бяха НА ГРЪЦКА територия !...Е,кой кого спираше?..височки пееше:-"От тук не пускат,там не приемат"..Ей такава беше кондиката..
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Искам някой да опита да ми докаже, че от въпросната "дезинфкеция" има макар и минимален ефект!
55
1
 
7
 
! Отговори
Герен преди 2 седмици
ДА ТАКА Е ОТ КРАЙ ВРЕМЕ. А СЕГА С ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НА НЕЗНАЙКО И ТУПИ ВСИЧКО Е ДАЛАВЕРИ. ПРИМЕР ПАРКИНГ НА ДУНАВ МОСТ. НАРОЧНО ЗАДРЪСТВАНЕ НА ГРАНИЧЕН ПУНКТ И ЩЕШ НЕ ЩЕШ ЩЕ ПРЕСПИШ НА ПАРКИНГА ОТ ЛИЧЕН ОПИТ. НО НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ.
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-точнмо заглавие би било:"България успя да обедини Турция и Гърция"!
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До България била - защото границите бяха затворени и стреляха по тези, които се опитваха да се махнат от "рая"? Забележи - ДА СЕ МАХНАТ, не да влязат!
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-малко турци, по-добре за държавата.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това има ли нещо общо със съдебната сага за златния гьол?
50
5
 
8
 
! Отговори
Шишо преди 2 седмици
Турция наши ще влиза в БРИКС? Защо им е на турските тираджии да пътуват из Европа? Кеф ти Индия, кеф ти Русия.
49
5
 
19
 
! Отговори
Парадокс преди 2 седмици
Какво им пречи на турските тираджии да минават през Гърция и в момента? А сетих се. Гърчолята ще ги избоцкат с двойни такси и ще ги тарашат за дрога и злато на влизане и за скрити пачки с евро на излизане.
48
6
 
17
 
! Отговори
Гадняр преди 2 седмици
България е външна граница на ЕС. Нормално е да се прави дезинфекция и щателна проверка. Доколко се прави е отделен въпрос.
47
7
 
10
 
! Отговори
България била преди 2 седмици
порицавана... ами с такива карикатури във властта вече 35 години. Интересно защо не ни порицаваха преди това, а?
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нещо не разбирам, нали имаше чума по свинете и птичи грипове и т.н. други в Туркия и Гъркия... сиреч, не им 'аресва, че границата (дето трябваше да е махната зарад Шенген, поне с Гърците) си върши работата и пази родните стопани. Ами евала тоя път на държавата. Да заобикалят с *** и болестите.
45
1
 
7
 
! Отговори
митничар преди 2 седмици
ТОГАВА ЩЕ ВДИГНЕМ ДВОЙНО РУШВЕТИТЕ!!!
44
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
Защо след като дезинфекцията мина към държавата таксата се увеличи? Значи фирмата ни крадеше а държавата не ?! Бабх пръскат с вода, без препарат и никой не може да ги контролира.
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От герб и дПС :Изчакайте да напълним джобовете си , ... ЗА ПОСЛЕДНО !
42
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нямам търпение да дойдат изборите и да фърля гласа си за Шиши
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"У нас живеят две нации - едната се кланя на всичко султанско, руско и съветско, понеже ужким те са ни построили пътищата, за да имат печалба, а другите - робите - се опитваме да бъдем българи, понеже ние построихме пътищата."
40
14
 
9
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 2 седмици
Българите са племе, некадърно да управлява катун от 7 чадъра, камо ли държава. Но незнайно защо мужикът на пияна глава реши да подари държава на това диво племе балканско. Сега всеки си бие главата по стените заради тази грешка, включително и пияният мужик.
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България е длъжна да оттегли членството си в тези доминирани от Русия организации!