Хаос по границите ни: България е публично порицана

Гърция и Турция търсят коридори, за да заобиколят страната ни
3 сеп 2024 13:00, Анисия Иванова
131
Хаос по границите ни: България е публично порицана
Снимка: БГНЕС

България беше публично порицана заради хаоса, който се създава по граничните пунктове, пише в официална позиция на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA)

От 2 до 6 септември в Ташкент, Узбекистан се провеждат 44-ото общо събрание на BSEC-URTA и редица значими международни събития в сферата на транспорта, в които Камарата на автомобилните превозвачи в България участва.

По време на този международен форум, където се обсъждат политики и стратегии за развитие на транспорта и международното сътрудничество, бяха отправени критиките към страната ни.

Думите по отношение на страна ни бяха остри и категорични. Две от най-влиятелните международни организации - IRU и BSEC-URTA, обявиха, че ще предприемат всички възможни действия, за да бъдат решени тези проблеми, защото локалните действия имат глобално отражение. Турция и Гърция се обединиха около намерението си да намерят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България. Дали това ще бъде мостът, който ще свързва граничната порта Ипсалав Турция и ГКПП Кипи в Гърция, или друг маршрут с ферибот, е въпрос на преговори.

"Неочаквано и без уважителни причини в края на юли 2024 г. българските власти решиха да възстановят процедурите за дезинфекция на превозните средства на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово". Както се е случвало в миналото, съвсем скоро се очаква турската страна да приложи подобни мерки по границите си с България. BSEC-UTRA следи отблизо ситуацията и настоятелно призовава своите български и турски членове да се обърнат към своите национални компетентни органи за премахване възможно най-скоро на тази несправедлива, отнемаща време, скъпа и безполезна мярка, която значително допринася за увеличаване на времето за чакане на границата и сериозно вреди на логистичните вериги в Черноморския регион", пише още в позицията на BSEC-URTA.

Докато международните транспортни организации работят заедно с националните правителства и структурите на Европейския съюз, за да позволят на автомобилния транспорт да доставя стоки по рентабилен начин, сигурно, гладко и безопасно чрез интегриран автомобилен транспорт и взаимно свързване на пазари, България прилага двойни стандарти и дискриминационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция и не прави нищо, с което да улесни преминаването на границите, твърдят от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

"Срамът, който българските организации, присъстващи на събитието, изпитаха, е за сметка на държавата. Началото на едно значимо събитие в света на транспорта беше белязано от основателните упреци към България, която отказва да чуе предупрежденията и предложенията, които Камарата на автомобилните превозвачи и други транспортни организации постоянно отправяме. Но светът се движи напред и ако една държава пречи, просто ще бъде заобиколена", пишат още от Камарата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: форумхаосграници
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
10
 
! Отговори
Кралят на Бонго преди 2 седмици
Много ще плачем ако турските тирове престанат да ни разбиват пътищата.
17
8
 
4
 
! Отговори
България на 3 ракии преди 2 седмици
Най добре да зачеркнат България от картата и без тива никъв уи не става от нея
16
11
 
3
 
! Отговори
Кочината на преди 2 седмици
Буци, Шиши и Крадев, всички до един крадливи Кремълски п0дл0гu заслужава да бъде изхвърлена позорно от ЕС и НАТО, за да може най-накрая тоя заспал овчедушен народ да се събуди и елементи като Костя К. да бъдат ошамарвани и наритвани навсякъде където се появят с дразнещото си присъствие, а първите трима вкарани доживот зад решетките за генцид на нацията.
15
0
 
19
 
! Отговори
Пъги преди 2 седмици
А защо не се забрани цялото движение на товарни камиони от Турция и Гърция през България?
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами да , и ще става и по-зле , ЗАЩО РЕВАТ , НЯМАМЕ ШЕНГЕН ПО СУША ,... НАЛИ !Ще чакаааат !
13
0
 
13
 
! Отговори
Лично аз преди 2 седмици
ще почерпя стабилно, ако анадолските ,,шофьори" не минават през Българияm ама няка как да стане! Само джавкат!
12
2
 
22
 
! Отговори
Фяфъ преди 2 седмици
България трябва да вдигне таксите за преминаване на товарни камиони над 1 тон през нейна територия тройно. Ако досега са плащали 500 лева за преминаване сега да плащат 1500 лева. На който не му изнася да минава ако иска през Египет и Либия.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама тя дезинфекцията е по изискване от ЕС. Точно ЕС каза че ще наложи санкции на България когато тя бе спряна по границите.
10
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 2 седмици
Вече е банално да се споменава, кой какъв хаос, кървав при това, с глобално отражение, сътвори преди години с прословутото "елате". Тия пак ръфат България и й казват, че нищичко не може да реши сама. А за големите в семейството- или добро, или нищо.
9
3
 
30
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Да се качват на влакове и роро кораби. Не им е мястото на тия ТИРове по нашите меки пътища, строени с остатъка от крадените пари.
8
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Ша чакате! И ще си плащате за паркинг!
7
3
 
8
 
! Отговори
България преди 2 седмици
Чакайте да си го преместа !! хахахахахахахах
6
3
 
16
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
А дано ммцитовимръсно, намерете алтернативен коридор. Елате вижте асфалта как се е нагънал от товарите ви. За задръстванията и катастрофите да не говорим. Намерете си алтернативен коридор, мамкавигръцкаитурска да еа!Вземете и украинците с вас, тяхнотомамидаеа.
5
0
 
29
 
! Отговори
Кукундрел преди 2 седмици
Проблема е тая локва през която минават автомобилите ли? Дори не знаех че са я върнали. Няма да ни изолират от нищо, споко, наркотрафика и мигрантския поток трябва да вървят, а през България е най-лесно, защото сме разграден двор.
4
2
 
22
 
! Отговори
Пръскат преди 2 седмици
Против крокодили. Аз се чудя защо няма ни един крокодил по улиците...
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прав ви път.
2
11
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 седмици
Пичове и Пички , сега схванахте ли защо Президента Радев с Мъка изгони Министъра на МВР Калин Стоянов > Корупция в МВР и Границите ни , организирани от Калин ?
1
2
 
40
 
! Отговори
Австриец преди 2 седмици
България порицана! А Австрия похвалена! С тия ценности докъде стигнахме!