Хаос по границите ни: България е публично порицана

Гърция и Турция търсят коридори, за да заобиколят страната ни
3 сеп 2024 13:00, Анисия Иванова
131
Хаос по границите ни: България е публично порицана
Снимка: БГНЕС

България беше публично порицана заради хаоса, който се създава по граничните пунктове, пише в официална позиция на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA)

От 2 до 6 септември в Ташкент, Узбекистан се провеждат 44-ото общо събрание на BSEC-URTA и редица значими международни събития в сферата на транспорта, в които Камарата на автомобилните превозвачи в България участва.

По време на този международен форум, където се обсъждат политики и стратегии за развитие на транспорта и международното сътрудничество, бяха отправени критиките към страната ни.

Думите по отношение на страна ни бяха остри и категорични. Две от най-влиятелните международни организации - IRU и BSEC-URTA, обявиха, че ще предприемат всички възможни действия, за да бъдат решени тези проблеми, защото локалните действия имат глобално отражение. Турция и Гърция се обединиха около намерението си да намерят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България. Дали това ще бъде мостът, който ще свързва граничната порта Ипсалав Турция и ГКПП Кипи в Гърция, или друг маршрут с ферибот, е въпрос на преговори.

"Неочаквано и без уважителни причини в края на юли 2024 г. българските власти решиха да възстановят процедурите за дезинфекция на превозните средства на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово". Както се е случвало в миналото, съвсем скоро се очаква турската страна да приложи подобни мерки по границите си с България. BSEC-UTRA следи отблизо ситуацията и настоятелно призовава своите български и турски членове да се обърнат към своите национални компетентни органи за премахване възможно най-скоро на тази несправедлива, отнемаща време, скъпа и безполезна мярка, която значително допринася за увеличаване на времето за чакане на границата и сериозно вреди на логистичните вериги в Черноморския регион", пише още в позицията на BSEC-URTA.

Докато международните транспортни организации работят заедно с националните правителства и структурите на Европейския съюз, за да позволят на автомобилния транспорт да доставя стоки по рентабилен начин, сигурно, гладко и безопасно чрез интегриран автомобилен транспорт и взаимно свързване на пазари, България прилага двойни стандарти и дискриминационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция и не прави нищо, с което да улесни преминаването на границите, твърдят от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

"Срамът, който българските организации, присъстващи на събитието, изпитаха, е за сметка на държавата. Началото на едно значимо събитие в света на транспорта беше белязано от основателните упреци към България, която отказва да чуе предупрежденията и предложенията, които Камарата на автомобилните превозвачи и други транспортни организации постоянно отправяме. Но светът се движи напред и ако една държава пречи, просто ще бъде заобиколена", пишат още от Камарата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: форумхаосграници
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
14
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 седмици
Ами кът не им харесват "опашките", защо тогава Турските Тирове не минават през Гърция, Македония, Сърбия и Словения ами напряко през Бг???
77
0
 
2
 
! Отговори
ОТ ЕС КАЗАХА: преди 2 седмици
"БЕЗ ВЪТРЕШНИ МИТНИЦИ ЗА ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..../и не ме трий ../
76
0
 
10
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ... преди 2 седмици
..ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА "ПАРКИНГ --ТАКСА " ---ВЕЧЕ СИ КУПИХ КЪЩА ОТ ТОЯ РУШВЕТ ....!
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българин каквото сам си направи друг не може да му направи... като се почне, че не гласува , малко са му и тези незгоди.
74
1
 
7
 
! Отговори
Блокиран в дир преди 2 седмици
Как пък някой министър с топки не махне тази локва.
73
0
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 седмици
СЪБИРАТЕ ЛИ ПАРКИНГ -ТАКСИ ......ЗАБОГАТЯВАТЕ ЛИ ОТ ТЯХ...??!
72
1
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 2 седмици
Ти си тп гепираст. Както всички останали. Само каквото изплещи вожда Кюлчев това е истината за вас дблте.
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 71 за тръбата събираме транситни такси, почти се е изплативла вече
70
3
 
18
 
! Отговори
gbgh преди 2 седмици
Ама да ни заобикалят бе, купон ще вдигнем! Аман от турските тирове по магистралата! Че и нагли.
69
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Време е за Бг ексит
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Идеалист.... Моят въпрос беше: Какво полза има Българския народ от тая газова тръба? А не койПарцал трил, за да изтрие следите на другПарцал...
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Идеалист.... Моят въпрос беше: Какво полза има Българския народ от тая газова тръба? А не кой *** трил, за да изтрие следите на друг ***...
66
7
 
13
 
! Отговори
Сглобката преди 2 седмици
Да ни заобикалят, що народ убиха тези тирове ! А и пуделите от ПП по малко ще крадът !
65
3
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 2 седмици
До АнонименПолзата е, че Баце се откупи от руснаците, за част от парите за Южен поток. Нали си спомняте как го натириха една лятна нощ от Москва.
64
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може България да е ***, изостанала, инатлива, абсурдна, но ми е безценна, защото аз не искам да се променям и да угаждам на разни ***, които винаги искат да улесняват живота на хората. На хората трябва да им е трудно, да плащат бакщищ ако искат нещо да им се оправи и да се унижават пред силните на деня.
63
4
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 2 седмици
Управляващите атлантици работя на практика за БРИКС!
62
3
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 седмици
ОГРОМНА КОРУПЦИЯ ПО МИТНИЦИТЕ НИ. ТОВА С ДЕЗИНФЕКЦИИТЕ СЕ ПРАВИ ЗА ДА ИМА ПЕЧАЛБА НА ЕДНА ФИРМА НА ЕДИН БИВШ МИНИСТЪР КОЙТО ДАВА ПРОЦЕНТ НА ЕДНА ПАРТИЯ. АКО СЕ ЗАОБИКОЛИ БЪЛГАРИЯ , ЗАГУБИТЕ ОТ ПЪТНИ ТАКСИ ЗАРАДИ КОРУМПИРАНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ЩЕ СА КАТАСТРОФАЛНИ ЗА НАШАТА ИКОНОМИКА. ЕДИН ТУРСКИ ТИРАДЖИ ГО "СТРИЖАТ" ПЪРВО НАШИТЕ МИТНИЧАРИ , ПОСЛЕ ВСИЧКИ ДАИ-ДЖИИ НА НАШАТА ТЕРИТОРИЯ. КАЗВАЛИ ЧРЕ СА СТИГАЛИ ДО 200ЕВРО РУШВЕТИ КОГАТО МИНАВАТ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ.
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 61 "Скоро газа ще ни заобиколи гледайте филма" ..... и за какво са ни тия тръби за прекарване на газ през България? За разоряване на Райката Земя? И каква ни е ползата че руснаците прокараха тръба за гас през България? Никаква! Само разориха с тръбата плодородната земя!
60
6
 
6
 
! Отговори
Академик Денков преди 2 седмици
Дай да видим тези тарикати колко пари ще спестят като заобиколят България! С 500 км. отгоре и още поне две граници (Северна Македония вход-изход)! Кучетата си лаят, керванът си върви!
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Писачи! Стига сте псyвали срещу България!