Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от ЕС
Шефът на Гранична полиция: България е готова да влезе в Шенген
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 седмици
Как така Хърватия е на последно място, нали цъфнаха и вързаха като приеха еврото. Какво става?
376
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълни глупости!От България по добро място за живеене няма!
375
0
 
5
 
! Отговори
Ученото си е учено преди 2 седмици
От бившият соц. лагер единствено в България Приватизацията се извърши под вещата егида на босовете от Полит Бюро.На практика Приватизация нямаше въпреки издадените бонови книжки,а те бяха издадени с единствената цел,Приватизацията да се извърши без да се влагат пари в раздържавяването.Веднага се спретна изкуствена инфлация,и в края на краищата всички БГ граждани получиха ПО 5ЛВ.кЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ ДА СЕ СРАВНЯВАТЕ С хЪРВАТИЯ??? тИЯ ХОРА СА ЗАПАДНЯЦи по религия и култура.
374
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В момента едно от най-съществените неща, които се случват е че китайски космически апарат снима и изпраща снимки от обратната страна на луната. Китайците не се оказаха от "лошия комунизъм", но той търпи промени, за разлика от "демокрацията", ако не се бяхме отказали от по-ефикасната (виждате Китай) система, а я бяхме развивали, както китайци, в момента щяхме да сме сред водещите не само в Европа.
373
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-добре в Швеция, докато не те гръмне някой терорист, с каквито страната им се напълни. Същото и за Нидерландия. Времето - ужасно. Социалният живот - само в Амстердам е добре.
372
8
 
1
 
! Отговори
Public enemies преди 2 седмици
Най-добре в Швеция докато не дойде Путин да ти гепи някой остров.
371
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не помните ли как Иван Кръстев киснеше в "Час по всичко" и обясняваше колко е хубав социализма? Той сега в България ли живее?
370
0
 
2
 
! Отговори
земеделеца преди 2 седмици
До И ТОВА ЩЕ МИНЕОт 21г.в Нидерландия няма субсидии. Там,, музиката,, е друга! Не пищи глупости!
369
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 1988 България е на 25 място в света по БВП!!!! Това са официални данни от НСИ!!! Това ли е лошият социализъм? След 1990 в София са построени 0 училища
368
0
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 3 седмици
Още един мандат с Буци и Пеевски и ще ударим дъното.
367
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако си транснасмъркан най- добре се живее в Холандия! До кога ще публикуваме такъв шит?! По- гнусно блатно и кално място няма на планетата! Ам нейсе- има Ван Гог, а той е гений наистина!
366
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Украйна се разви мно за 500 може и малко и да е повлияло, но за тези 45 години руска подложка тотално е промило съзнанието на неграмотното общество ,а то за съжаление в България е многоЩом като има хора ,които с пълното си съзнание гласуват все още за БСП и ВъзражданеПадение
365
6
 
11
 
! Отговори
И ТОВА ЩЕ МИНЕ преди 3 седмици
В ЕС едни страни живеят, така да се каже, на гърба на други. За какво говоря: пример 1: субсидиите за земеделие в Холандия са до 10 пъти по-високи от тези за България (доколкото знам); пример 2: приватизация / закупуване и източване на завоси и дори цели бранчове от индустрията - купува се и се експлоатира и източва жестоко с безумно скъпи "консултанти" и машини. Има много случаи на чиста експлоатация в закупени заводи - хората работят при ужасни условия и никаква инвестиция. ДОКОГА така?
364
1
 
13
 
! Отговори
дядо и баба от ДС преди 3 седмици
Някои хора живеят добре в БГ , но дядовците са работили в Държавна сигурност , ЦК на БКП , първи секретар на БКП .
363
2
 
10
 
! Отговори
ww преди 3 седмици
Обичам влагата, да няма лято ,6 месеца да е нощ - хепи съм!!!
362
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-добре се живее, когатабимаш власт инпари. Другото ... Са детинщини.
361
2
 
2
 
! Отговори
Роб преди 3 седмици
До DedoТова са техните травелърс демемк цинганус.
360
4
 
11
 
! Отговори
Dedo преди 3 седмици
Пълна измама! Холандците обикалят Европа немили недраги с едни очукани коли. Навсякъде е пълно с тях
359
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България е зле само за неудачниците, мързеливците и хленчовците, които тук за съжаление са в изобилие. Ако имаш поне малко акъл и мотивация, е едно от най-лесните и приятни места за живот. Казвам го като човек живял на няколко места в чужбина и редовно пътуващ по света. Знам, че много ще ми се сърдят, че казвам този факт, но нека си врещат докато аз си гледам кефа.
358
7
 
14
 
! Отговори
Чекемджан от Банкя преди 3 седмици
Най-добре си живеем аз и Делян в България! На друго място ще ни преследват, обвиняват, осъдят и ще трябва да лежим, а тук и съдът е наш и служебното правителство е наше и понеже няма да гласувате или ще ви платя да гласувате за мен (то все едно) ще продължа да си трупам кюлчета и пачки, а вие ще си живеете мизерно и пак ще ме избирате да правя правителство с моите хора - Делян и Клоуните на Трифонов.