Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Няма как да се живее добре в страна, дето повечето считат за виновна убитата с кол тези дни. Вчерашният форум твърди това. По принцип се обввинява масово жертвата тук, това мислене е патологично, това е валидно и за други сфери.
353
3
 
18
 
! Отговори
Хейт преди 3 месеца
Само някой, който никога не е живял в тези държави, може да повярва на подобна класация.
352
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Холандия се учи от кака си Англия по отношение на кораби, плаване, пиратство-който владее" - Малко обратното, ама карай ...
351
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Журналист - Преди 20 години ... може би. Сега вадят телефоните, снимат и плачат, защот злите полицай, повалили добрият и мъдър представител на религията на мира, който псото искал да им покажа, какъв нож си е купил.
350
3
 
4
 
! Отговори
Айша от Сливен преди 3 месеца
Айша, има ли живот на Луната ? На Луната не знам, ама у Сливен и Булгария нема
349
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички тези класации само потвърждават теориите на Хитлер. Всичко, което не е добра раса, е плява.
348
7
 
13
 
! Отговори
158 преди 3 месеца
Преди 10 години бях в Хърватия. Живееха най-добре от бившия соц. Сега като влезнаха в Еврозоната , нали уж бяха цъфнали и вързали?!
347
1
 
14
 
! Отговори
Журналист преди 3 месеца
Трезво оценявам нещата, но когато отидох в Брюксел, бях впечатлен. Пътувах с ж.п. за поевтино и посигурно. На перона арабки пиеха чай. След излизане от гарата полицай и полицайка се бореха със здрав мюслим на тротоара. Европейците отминаваха с пълно безразличие.
346
4
 
11
 
! Отговори
..... преди 3 месеца
Ние сме най-зле от към заплащане и всичко,а гърците си играят сиртакито и не им дреме,нали им опростиха 50 мрд. евро!
345
5
 
9
 
! Отговори
Украйна се разви мно преди 3 месеца
България е завладяна за 500 г. и спира всякакво развитие.
344
5
 
16
 
! Отговори
Най-добре съм живял преди 3 месеца
При баба и дядо. По време на комунизма.
343
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-лесно ще се ориентирате защо е така, като прочетете малко история. Напр. списъка на изброените държави и тяхното състояние през 14 век. България е завладяна за 500 г. и спира всякакво развитие. Хърватия е под влияние на Венецианското царство. Испания и Португалия са изгонили маврите, но запазват цялото наследство от архитектура, кулинария и оръжейно майсторство. Холандия се учи от кака си Англия по отношение на кораби, плаване, пиратство-който владее морето, владее света. Политика, хора.
342
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До qwerty/299 "До нас има 3-4 болници, с дежурни лекари. Звъниш казваш какво ти има и те преценят колко е спешно, дават ти час за същата вечер" - убедено мога да твърдя, че лъжеш. Като почнем с "До нас има 3-4 болници" и стигнем до "дават ти час за същата вечер".
341
2
 
14
 
! Отговори
Расисти преди Хитлер преди 3 месеца
Някой пита ли се защо Хитлер не е окупирал Швеция. Далеч преди Хитлер в Швеция приемат закон за кастрация на умствено непълноценните възрастни и деца, както и кастрация на саамите живеещи в Лапландия. В Швеция в средните векове се е практикувало кръвосмешение за да не се губят имоти от фамилиите. Нация от генетични девианти и затова днес крадат чужди деца.
340
5
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Само истината/330 "Защото сме избрали свободния пазар и свободата на личната инициатива пред планирания икономически провал. Защото сме избрали нашата съдба да зависи от самите нас, а не от благоволението на някакви самозвани диктаторчета!" - началниците в брюксел ли ти наредиха да ръсищ тези опорки срещу МРЗ, или си си наистина изключително про'с'т?
339
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/342 "... израел ще получи до 28 година 25броя Ф35 за 3 милиарда долара" - но без електрониката. Пътрво, че нямат доверие на янките и второ - Ф-35 с израелска електроника летяха на бойни мисии 2 години по-рано от тези с американската (дето освен това след всеки полет трябваше да рестартират системите).
338
3
 
19
 
! Отговори
Гадно и влажно преди 3 месеца
Равно , скучно,тъмно,влажно и мокро. Няма синьо небе.Да им пикам на благосъстоянието. В емигрантските квартали е гадно.
337
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няколко дни преди изборите, партийна медия на варненска групировка ме убеждава, че в Хърватия живеели по- зле от нас! Ми добре, вярвам ви!
336
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Израел няма *** в армията, които веднага да отпрашат с новите самолети в блатная! За това имат F35 за жълти стотинки! Когато и нашата армия се изчисти от пагони с вата между ушите, тогава и ние ще видим най-новото от оръжейните системи! Как не го разбрахте бе, копейки късопишкови?
335
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Членката ни Яница!