Българите се нуждаят от ценности за отглеждане на поне три деца

Демографската криза да е приоритет за всички правителства
26 юни 2024 18:00, Анисия Иванова
130
Българите се нуждаят от ценности за отглеждане на поне три деца
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябват ви 50-60 години или поне 20, за да усетим ефектите от системни, регулярни, целенасочени и достатъчно финансирани политики за преодоляване на демографската криза. За да усетим ефекта, за да променим възрастовата структура на населението, това трябва да е целенасочен модел на възпитание на младите хора, които да изграждат нагласи и ценности именно за отглеждането на поне три деца. Мерките, които трябва да се прилагат, не са само еднократни помощи, които са нужни, но в никакъв случай не са най-ефективни. Това каза доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, член на Съвета за икономически анализи, доктор по икономика и преподавател в катедра "Статистика и иконометрия" към Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Повод за гостуването бе втората годишна конференция на Съвета за икономически анализи, която се проведе в София.

Като участник в панела “Бъдещето на българската икономика” гостенката сподели, че при подбора на теми са се фокусирали върху три насоки, които гледат на бъдещето на страната ни в перспектива - демографската криза, декапитализацията на икономиката ни и приемането на България в еврозоната.  

“Считаме, че демографската криза е приоритет номер едно за всички бъдещи правителства, за следващите десетилетия, а не само за едно правителство. Втората тема е за инвестициите, но с оглед на инвестирането в производствен капитал, защото след финансовата криза 2009-2010 година българската икономика се декапитализира. Няма как да постигнем дългосрочен икономически растеж без инвестиции. Тази тема е и фокус на Годишния доклад на Съвета за икономически анализи”.

Третата тема, която е част от злободневието, е присъединяването към еврозоната, защото приемането на еврото е свързано с бъдещото ни развитие, добави събеседничката. “Ние ще влезем в еврозоната и това е много дискусионна тема. Има много поляризирани мнения и ние решихме, че все пак няма как да избягаме напълно от това, което е в дневния ред на икономистите”.

Демографските промени засягат всички важни икономически показатели - предлагане на труд, икономически растеж, спестявания, инвестиции, жизнен стандарт, заплати, пенсионна система, фискална политика. Инвеститорите, когато вземат решение да инвестират, те се съобразяват с демографската картина в даден регион и поради тази причина много трудно можем да привлечем дългосрочни инвеститори в най-бедните ни региони, подчерта доц. Ганева.

"Демографските промени не са в резултат на няколко години неблагоприятна политика. Те винаги следват процеси, които продължават поне 50-60 години. Това е изключително важно за препоръките към бъдещите политици, които ще правят (надявам се) демографска политика".

Това, което ни прави различни в Европа по отношение на демографската криза е, че при нас ситуацията е най-неблагоприятна. Смъртността е най-висока. По много ключови показатели ние се представяме изключително зле, а най-тъжното е, че те се влошават от 60-те години до днес постоянно.

"За съжаление няма консенсус за това какви са ефективните мерки, които могат да се предприемат за обръщане на негативните демографски тенденции. Търсят се решения. Това, което мога да споделя от историческия опит, е свързано с политиката в Израел. Те от десетилетия, за да устоят на натиска от съседите, които не са приятелски настроени, са включили демографията в приоритетите. Там имането на поне три деца е наложено като социална, водеща ценност. Тоест, има много силен обществен натиск. Поколения наред млади хора са възпитавани в ценността, че ако нямат три деца не са изпълнили дълга си".

Защо се наблюдава декапитализация на българската икономика и как да ѝ се противодейства?  Изборът за инвестиции в луксозни активи става ли за сметка на лишаването от луксозно потребление и обратно? Възможни ли са публичните инвестиции без използването на европейски фондове? Защо се забравя, че без качествено образование, здравеопазване, инфраструктура, култура и спорт няма как да се насърчи раждаемостта, както и да се привличат инвеститори?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
още преди 2 месеца
Абсолютно глупаво е някои (по-долу) да точат мечти в болните си глави как едва ли не насила трябва да бъдат карани хората да имат деца. Глупави долни сметкаджии сте, защото в такива моменти не можете да загреете, че децата, расли без любов е много вероятно да не са ви особено полезни(това в най-добрия случай), когато пораснат (нали затова е всъщност воят ви). Или -ако едно дете расте с баща или майка, който/която в душата си не го е жалал/а, то получава изключителни травми!
112
0
 
2
 
! Отговори
Действаща българка преди 2 месеца
Аз пък съдих ин витро центровете и държавата за дискриминация, основана на възрастов признак и не постигнах нищо, защото системата е корумпирана и съставена от закърнели мозъци, които не виждат по-далеч от върха на носа си и се размърдват само, когато нещо касае личните им интереси и кесии. С такова мислене сме обречени на изчезване!
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продължение отговор до 100: за София е доста ниско заплащане 1300 - сервитьорите взимат 2000 поне, ( предвид заплатата и бакшишите) .Помислете си над ситуацията и си направете планБъдете здрави и успех!
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До коментар 100Надявам се да не прозвучи като заяждане, защото не съм ви никакъв, не ви познавам ,но ако правилно съм ви разбрал - в момента двама човека работите три работи, взимате нето( надявам се) 3900 лв. Т.е се пада по 1300 лв на работа ? И сте семейни с деца. Ако гореизложеното е правилно, и работите в провинцията , бих ви препоръчала да се доквалифоцорате, да изкарате курс по нещо, или просто да потърсите по - високо платена работа, ако сте от София също ( само че бих допълнил, че за
109
0
 
0
 
! Отговори
Мислеща българка преди 2 месеца
Добре, че някой етноси не са стигнали до извода, че могат да искат автономия след като стигнат определен процент от народонаселението, защото тогава ще се окаже, че сме малцинство и ще стане интересно. Не го правят, защото ги мързи да работят и предпочитат да живеят на чужд гръб. Интересно докога ще е така!?
108
0
 
0
 
! Отговори
Потърпевша българка преди 2 месеца
След като живеем в България, законите трябва да важат за всички и помощи да се отпускат на тези, които работят. Не може държавата да протектира *** раждаемост срещу социални помощи, а нас да превръща в обслужващ персонал и данъкоплатец и когато решим да имаме деца, да ни пречат и изпразват джобовете. Да се проведе проучване колко от ин витро процедурите са успешни в различните възрастови категории и по етнос и тези ин витро центрове, които не покриват световните стандарти да се закрият!
107
0
 
3
 
! Отговори
Тошко преди 2 месеца
Българите трябва да виждат смисъл в продължаване на рода си и то на тази територия, наречена България. Освен това отглеждането на деца и разходите за тях не трябва да тежи много на семейния бюджет и да води до лишения. За сега тези фактори липсват.
106
0
 
4
 
! Отговори
кражбите са брезкрай преди 2 месеца
Кражбите са безкрайни, какви ценности ви гонят? - Арестуваният Нико Тупарев и Джони Каскета взимат 30 млн. лв. от Министерство на екологията.
105
0
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 2 месеца
Една от причините заплатите и пенсиите да са ниски е, че много се краде и властта през години удобно си затваря очите за това. Ето някакъв си Нико Тъпарев е успял да източи 100 милиона! А такива като него има поне няколкостотин, разбира се в различни сфери от иконоиката ни...
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма нужда от демографска политика, сега е модерно да се внасят бежанци :)
103
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Половината наети в България получават под 1300 лева бруто на месец. Това е първото нещо - дали да създадат деца, които не могат да отгледат нормално с тези пари? Второто е дали да създадат деца, които след време да получават под 1300 лева на месец и ще мизерстват? Средната пенсия в България е около 830 лева и ето го третото нещо - дали да създават деца, които като се пенсионират ще мизерстват с 830 лева пенсия?
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 103ти. Ей *** нафталиново. И сега и тогава имаш кифли които харчат хиляди на месец за простотии и не щат да чуят за деца. Възпитахте ги да искат наготово без да дадат и да са принцеси всичките, включително и мъжете. Сега ревете в някви анонимни сайтове. С ценнистната система на Киро сутеньора дотам.
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Такива ценности не виреят на 2000 евра квадрата и 2000лв средна брутна заплата.
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
3 деца, а? Тази и сама не си вярва. И с какво ще ги гледаме ти 3 деца? С "огромната" заплата от 1500 лв и в "огромната" гарсониера от 45 квадрата. Тия май идват от друга планета.
99
2
 
16
 
! Отговори
Men преди 3 месеца
Нашето двудетно семейство с общ доход 3280 изнемогва. Една кола 15+ години, апартамент 60 кв и буркани от село. Таткото работи на две места, и аз ще почвам втора работа, защото децата ни не могат да ядат "ценности". А пък ние държим и да са образовани, възпитани и добри хора. Не мога да повярвам докъде ни докараха, хора с висше образование сме, със стаж и умения. Инфлацията последните 2-3 години направо ни закопа.
98
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 1989 населението се увеличаваше. Българите имахме поне по 2 деца, а често и три деца, а другите два етноса по 3 и повече деца. Какво се промени през 1989-1990 година, та българките спряха да раждат деца? Основното е мизерията, в която ни вкара реставрацията на капитализма. На практика масовият българин обедня 10-20 пъти.
97
15
 
3
 
! Отговори
тт преди 3 месеца
Така-а-а-а,значи,никаква раждаемост?!След овбожданието,до към1945 г., българката е раждала средно по 4-5 деца.След това идва модата от запада-за женско образование,женска кариера,равенство на половете/сякаш нашите баби,пра-баби,пра-пра-бч,и т.н.,са живели в неравенство/,и пр.дивотии.Резултат-безконтролно женско поведение,вихрещо се женско к---р-в-ентийство,поява на жеата-детемразка/а не на жената -майка/.А,вие си п-л-япайте за други причини.Жената след 20 г.възраст-задължително омъжена.Друго-не
96
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки случай тези ценности не са европейските и гей парадите.
95
1
 
27
 
! Отговори
лицемерка преди 3 месеца
Тази доцентка да каже, защо не е родила 6-7 деца, а вместо това се мазнури из разни "бизнес-мизнес" събирания?
94
0
 
32
 
! Отговори
Тази госпожа преди 3 месеца
от километри ВОНИ НА ЛИЦЕМЕРИЕ, но все пак ще пейстна това, което неодавна писах и в на Хинков темата тук: Логично е хора родени и прекарали детството си, порастването си в кризи, да имат по-малко деца. Това са хора, преживявали кризите през емоциите на родителите си.