Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
1
 
11
 
! Отговори
до 286 преди 3 месеца
До :),така е всичко знаят,от всичко разбират,дават акъл на целия свят,но ако някой дори живял в тяхната държава се опита да им даде мнението си веднага скачат,че не искат съвети и акъл,много наглост,много нещо,просто всичко пречупват през парите си,вярват си,че щом са въшливи с пари само те имат право,но не разбират,че не всичко е пари
293
5
 
10
 
! Отговори
Ало Ало преди 3 месеца
Хонландия по размери е само 1/3 от България (в България се събират три Холандиипо площ), а БВП ( оборота на пари) то и е почти колкото на Русия. Това показва, че човешкия фактор е най-важен в 21 век.
292
6
 
5
 
! Отговори
Да бе да преди 3 месеца
Харватия и България голямо сравнение... с Молдова се състезаваме в последните две три години...
291
2
 
21
 
! Отговори
Бобчо преди 3 месеца
В изт. Европа е по-добре, щото са малко разните чаршафи! Аз съм във Финл. и мислех барем като е толкоз на север, ще да са по-малко увитите в чаршафи, но ... уви...
290
9
 
6
 
! Отговори
qwerty преди 3 месеца
***, в Холандия точно за 2 седмици съм си уредил час при специалист без връзки. Ако е спешно - същия ден. До нас има 3-4 болници, с дежурни лекари. Звъниш казваш какво ти има и те преценят колко е спешно, дават ти час за същата вечер, паркираш и влизаш при лекаря без чакане.
289
2
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 месеца
До :),не всички са като теб и семейството ти :) Със сигурност има хора тук, които са живяли/живеят в Западна Европа.. и за твое съжаление, живяли в много добри квартали. Твоят балон си е той :)
288
3
 
9
 
! Отговори
Според мен преди 3 месеца
Хубавото на Х/Н е че има малко коли в градовете. Ползват много велосипеди. Така въздухът е по чист и хората не страдат от диабет. Очевадно е че това води до хубав и продължителен и активен живот.Тази черта трябва да се присади и у нас.
287
13
 
5
 
! Отговори
296 преди 3 месеца
Лорче, Нидерландия е скъпа и времето е кофти, но с това се изчерпва всичко лошо. Лекарите са много добри и АКО СИ МЕСТЕН ИЛИ ПОЗНАВАШ МЕСТНИ няма да чакаш за лечение! Като не ти харесва, никой не те кара да идваш тук. Стой си на село и чакай някоя мутра да те пребие или да те смачка на пешеходна пътека.
286
5
 
16
 
! Отговори
Lora преди 3 месеца
Благосъстоянието не се мери само с приходи. Това е общото усещане за добър живот. Услугите в Нидерландия са под всякаква критика. Бавни, често моноплни и неефикасни. За да стигнеш до лекар се чака дълго, особено за специалисти. В ресторантите дори са груби и много бавни, макар тоа да е частния сектор. Да си търсиш правата като потребител е много трудно. Като прибавим лошото време и грубите хора, със сигурност не е място където искам да живея.
285
4
 
2
 
! Отговори
Фяфъ преди 3 месеца
Швеция по нищо не се отличава от Нидерландия, погледнато източна Европа.
284
7
 
10
 
! Отговори
Кириакос Мицоракис преди 3 месеца
Холандия е една наказана от Бога страна. Може би има защо.
283
5
 
11
 
! Отговори
Фън Кун Хан преди 3 месеца
Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, Холандия /Нидерландия/.
282
7
 
14
 
! Отговори
Фяфъ преди 3 месеца
Нидерландия е голямото недоразумение на ЕС.
281
4
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 месеца
Интересен показател е списъкът на страните по "паритет на покупателната способност на глава от населението", казано най-просто, това е сравнение на това, което могат хората да купят с отчитане на разликите в цените в различните държави. По този показател (в Wikipedia) България е на 57-мо място, като преди нас на 55-то място е Русия. А по "паритет на покупателната способност" не на глава от населението, а спрямо брутният национален продукт Русия е на шесто място в света.
280
3
 
14
 
! Отговори
асд преди 3 месеца
Нидерландия си прави реклама. Е, и?
279
25
 
6
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
Тука сте се събрали големи разбирачи за живота в Европа и по света! Ходили на гости при братовчетката с леко поведение в Испания или братчеда кенефочистач в Холандия и вече всичко ви е ясно. Там където сте били, бял нидерландец, белгиец, немец и т.н. не стъпва. Това е истината. Гетатата са гета навсякъде! Отворете си очите и разберете, че по-зле от в БГ няма!
278
3
 
16
 
! Отговори
аС преди 3 месеца
Що, ве ? В Харватия не приеха ли еврото ?
277
13
 
8
 
! Отговори
281 от Нидерландия преди 3 месеца
Ако живееш в гето с другите слуги и бездарници, няма начин да живееш с бели хора. И това не е само за Нидерландия, а за всяка страна. Нидерландия е една от най-развитите страни в Европа и се живее прекрасно. Но е скъпо и за БГ общаци на строеж не става. Да си учил! Никой не ти е виновен, че си бачкатор и лузър!
276
2
 
2
 
! Отговори
тоти преди 3 месеца
Ако питаш Ниенерталците и *** от Швеция ще ти кажат ,че в България е рай,но ние щото лежим и само мрънкаме целта ни е една кола и къща за което се бъхтим цял живот,а тия там 80%са под наем и им дреме за поколенията ,кой ка да се оправя!!!
275
7
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Пак е по - добре от "руския рай" на Психото в Мордор :)))))))))))))))))))))))) Даже 100 пъти по-добре.