Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
8
 
6
 
! Отговори
Вова преди 3 месеца
Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстояниетоХърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС.Качвах им на хърватите да не влизат в ЕС,ама на! Не слушат.
313
5
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
И последния в ЕС дава 5 пъти по-големи пенсии и заплати от тези в Расиа
312
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За 17 години в ЕС сме на последно място! Супер! Голям напредък! И за чий ХЕЙ ни този съюз, ако не е тайна?
311
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Москва е заприличала на фенклуб на Бешикташ.
310
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Васил Най-добре е там където се реализира потенциала който имаш и се чувстваш удовлетворен от това, но по очевидни причини повече хора смятат, че такова място е Нидерландия отколкото България.
309
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като не стигнала гроздето, казала че е кисело .......толкова сте смешни с коментарите си. ...
308
3
 
7
 
! Отговори
Резидент разединител преди 3 месеца
Не съм бил в двете държави, но съм бил в доста други и тука сме си супер, като изключим кубинските напитки в обществото ни.
307
7
 
19
 
! Отговори
Васил преди 3 месеца
Хайде стига с тази Нидерландия. Синът ми едвам дочака да завърши в Ротердам и се прибра в България. Каза - никога повече живот в Западнала Европа. В България си е най-добре.
306
6
 
10
 
! Отговори
беги бе преди 3 месеца
тия северните са тотални дупkи. Грам не ми допада начина им на живот. Само некви жeндърE ги харесват. Пълно с пeчки, то вали тия с колело се мотат, напушaт се незнаят къде са. Абе не е мойто
305
4
 
25
 
! Отговори
Тръндафила преди 3 месеца
Не искам никъде - навсякъде е станало ужас. Най си ми е добре на село - почти няма шум,спокойно,ям си чисти храни и живот без бързане и стрес
304
3
 
11
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 3 месеца
Това не се отнася за Драгалевския гърбав Ай дук,за Асфалт паша, за шебека Шиши,за Гнома,за Ристе Лодкаря ,за Ал Фашагата и за още 2-3 хиляди крадци-***
303
3
 
10
 
! Отговори
Фяфъ преди 3 месеца
Защо си мислиш, че трябва да си живял в една страна стоипетдесет години за да имаш мнение за нея? Живеем в информационно общество, информирането е улеснено. Информирай се и ти. В тази страна Х/Н съм бил много пъти.
302
2
 
3
 
! Отговори
опетков преди 3 месеца
До Фяфъ Колко време живя в Нидерландия, за да раздаваш оценки?
301
4
 
9
 
! Отговори
Кирил и Асен преди 3 месеца
защо тогава са се върнали в "лошата" България..??..... Защо тогава Руzkите енничери и те си натискат парцалите в "лошата" България..??...... Нещо не се връзва....
300
4
 
20
 
! Отговори
опетков преди 3 месеца
До Ало Ало Живях и работих в Холандия и Европа повече от 10 години. В Холандия след 20ч. часа е мъртвило по улиците. По нищо не личи, че там живеят богати хора. Много са стиснати и затворени. С комшиите за 10 години бяхме само на едно "Здравй, Добро утро и Добър ден".Това ако е живот, здраве му кажи. Тази класация ми се струва изсмукана от пръстите, дори не са показани критериите по които се оценява. Слаба журналистическа работа и на сайтчето "Днес".
299
4
 
21
 
! Отговори
Да, ама не.. преди 3 месеца
Тук сме си добре. В Холандия и Швеция е пълно с евразийци палестинци, сирийци, чеченци и тем подобни...
298
4
 
14
 
! Отговори
Шведска схема преди 3 месеца
До АнонименВ Швеция ако си легнеш пиян с пияна жена след дискотека по взаимно съгласие нале, но и тя след 5 години се сети , че си е лягала с не тебе като те види в инстаграм, че си си купил нова тесла ,а не си почерпил и подаде жалба пак се води насила според техните закони...
297
2
 
5
 
! Отговори
Слъчев Бряг ! преди 3 месеца
Слънчака ако го направим безмитна зона с разрешени леки наркотици,леки жени с медицински контрол и големи казина с целогодишна програма ще мине Лас Вегас по оборот!
296
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Швеция държи първенството по изнасилвания в Европа. Дотук с достоверността на статията...
295
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как така се живеело най зле в България - Баце казва друго - най сме били най напред в Европа , супер живот, пенсионерите пеят, работници и служители се чудят как да си харчат заплатите, магистрали супер, нови пристанища, реки от мед и масло. За корупцията, беднотията, разрухата, демотивиран народ нема дума.