Нова такса: Гърция с такса от 20 евро на пътник за круизите

На цената на 5 кафета скача туристическата такса там
18 сеп 2024 22:20, Анисия Иванова
4
Нова такса: Гърция с такса от 20 евро на пътник за круизите
Снимка: Pixabay

Нови мерки при туризма обяви правителството в Гърция. Целта е да намалят прекомерните посещения на определени дестинации, за да опазят околната среда и да увеличат приходите в държавния бюджет, съобщи Kathimerini.

За круизите ще има такса в размер до 20 евро на пътник за всяко пристанище, на което корабът спира, а таксата за настаняване в хотели и имоти, отдавани под краткосрочен наем, свързана с борбата с климатичните промени, ще бъде увеличена до 15 евро на ден. Това обявиха министрите на туризма Олга Кефалогиани и на икономиката и финансите Костис Хацидакис. При средна цена на чаша кафе в южната ни съседка от 3 евро, това означава, че дневната туристическа такса излиза около 5 чаши от тонизиращата напитка.

Министърът на туризма заяви, че проблемите, причинени от туристическата дейност, са "точкови", а не общи, тъй като не засягат цялата страна и цялата година. Въпреки това изготвянето на общ план остава приоритет, който е в основата на стратегията, ръководеща всяко действие на министерството, отбеляза Кефалогиани.

По информация на Kathimerini правителството възнамерява да удължи обявените в понеделник мерки, тъй като планът за зониране, представен за обществено обсъждане, се базира на данни от периода преди пандемията и не отговаря напълно на по-нататъшното развитие на гръцкия туризъм до нов исторически връх през 2023 г.

Четете повече в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: круизГърциятакса
Още от ЕС
Захариева получи ресор, за който много държави се бориха
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Деян преди 12 часа
Ами нали хората бягаха от високите цени в Турция. Сигурно затова има толкова наплив в Гърция.
3
2
 
5
 
! Отговори
Нане преди 18 часа
Ако съм на мястото на византийците, отма, ще му натепам на ганчу и 1000 юро за влизане във византия.... И па ще се изтепат да се редят добичетата по границата... ===)))
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Тези 20 евро няма да спрат туристите, а ще ги увеличат. Това е психология. Хора, които не са имали намерение скоро да посетят тези места ще побързат да ги посетят докато не е станало 100 евро. Други хора ще чуят,че е много посещавано и от любопитство ще заминат да видят аджеба що толкова туристи има там. Това е търговски трик. Лъжат, че е за намаляване на интереса. Всеки, който дава 2000 или 3000 евро за почивка ще даде още 20 евро без да се замисли.
1
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 19 часа
А Тиквата даваше по 25 на немските пенсионери за самолета и про'с'таците у нас му пляскаха. Факт.