Митов за РСМ: Поредната провокация, разрушават постигнатото до момента

Ескалацията в реториката е заради липсващото знаме на РСМ
Обновена: 18 сеп 2024 18:19 | 18 сеп 2024 18:08, Инна Ангелова
9
Митов за РСМ: Поредната провокация, разрушават постигнатото до момента
Снимка: БГНЕС

“За такава обидна квалификация в една европейска държава се "взима главата" на министър веднага, хвърчат оставки”, коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов думите в телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски.

Повод за изказванията стана липсата на знамето на РСМ по време на неофициалната среща между Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова, провела се преди няколко дни в България.

“Ескалацията в реториката на Скопие стигна дотам, че да се говори по такъв непристоен начин”, добави Митов. Според него министър на правителство в европейска държава няма право да използва такива думи по отношение не просто на съседна, но и на която и да било друга европейска държава, европейски народ.

“Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента”, е изводът на Даниел Митов. Според него трябва да се отговори максимално твърдо и в същия момент без емоции и свръхреакция. “За нас е важно да видим каква ще е реакцията на премиера и правителството на РСМ”, допълни той.

В интервю вицепремиерът и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски отговаря  на въпрос дали е преднамерена липсата на знамето на Република Северна Македония на снимката на президентите на Румен Радев и Гордана Силяновска по време на посещението ѝ в България.

Според Николоски по време на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска домакините не са проявили уважение към Силяновска.

„Минимумът на приличието е да се постави знамето на държавата, чийто президент пристига”, каза вицепремиерът. “Очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм", заяви Николоски. / БТА

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Балкани
Нова такса: Гърция с такса от 20 евро на пътник за круизите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
ТОТЮ-3 преди 9 часа
Всъщност,отново две държави членки на НАТО се скараха. За пореден път.Нито повече,нито по-малко!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
ТОТЮ-2 преди 9 часа
Коментарът на 5 анонимен напипва същността,както се казва.
7
0
 
1
 
! Отговори
ТОТЮ преди 9 часа
Четете Закона за държавния протокол и Правилника за приложението му.В чл.35 т.4 от правилника пише,че при частно посещение на държ..глава протоколното обслужване се определя СПОРЕД КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ.В чл.77 от същия правилник пише,че при частни посещения протоколът се договаря предварително.Това е нормативната база по казуса.Оттук нататък всеки сам на коня,както се казва.Да мисли каквото си ще!!!!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Тоя да не се обажда защото и неговите хора гласуваха да падне ветото.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Поканата на Радев за обща снимка със Силяновска с отсъствие на македонското знаме прилича на ченгесарска постановка. Въпреки че формално тази среща не е официална, не е трудно да бъде предсказана последващата реакция на сегашната Скопска власт. Значи се прави умишлено, за да се даде повод на Мицкоски за скандал и обтягане на отношенията между две съседни страни, членки на НАТО.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
никога няма да влезат в Европейския съюз, ако не признават, че са българи. македонският и българският народ имат обща история абсурд нямат. липсата на знамето на РСМ по време на неофициалната среща между Румен Радев и Гордана Силяновска , точно така трябва .
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Имаме общо,как да нямаме?!Еднакво прости сме.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Митков, не ставаш за външен министър! Не се натискай. И кой я направи провокацията? Повикайте г-жа Весела Чернева да ви изнесе урок!
1
1
 
6
 
! Отговори
09 преди 22 часа
Оправихте България,сега и другите.Оставете ги да правят глупости,а като му дойде времето ги прецаквайте,