Какво готви Сърбия с въоръжаването с руско оръжие?

Армията им вече е една от най-големите на Балканите
16 сеп 2024 17:15, Нели Христова
236
Какво готви Сърбия с въоръжаването с руско оръжие?
Снимка: БГНЕС

Сърбия се превръща във все по-голям проблематичен камък на Балканите в сферата на сигурността. Това превъоръжаване е нещо, което ние започваме да наблюдаваме още преди пет години след едно от поредните посещения на Александър Вучич в Москва, след което той започна да получава методично на няколко транша руски военни подаръци, които бяха предоставени на Белград от Москва още преди войната в Украйна. Това заяви в ефира на Дарик журналистът от БНТ Николай Кръстев.

Той подчерта, че тези руски подаръци са били доставени на Белград през българското въздушно пространство, тоест с позволението на София.

В отговор на слушателски въпрос, журналистът заяви, че това е станало по времето на Красимир Каракачанов в ролята му на министър на отбраната.

Според Кръстев, Сърбия се готви за нещо, ако се съди по цялостното превъоръжаване, връщане на военната служба, а армията на западната ни съседка вече е една от най-големите на Балканите.

"Непрекъснатите военни учения, новината че Сърбия връща военната служба, двойните учения тук в източна Сърбия недалече от българската граница... Това е послание и към България, отношението на Александър Вучич към България не е много приятелско", добави Кръстев.

Руското присъствие в Сърбия е очевидно в контекста на военното превъоръжаване:

"От поне четири години в Белград има специален руски военен представител, който се занимава именно със снабдяването с руско оръжие на сръбската армия."

Кабинетът на Вучич има също така предварителен договор за закупуване на френски самолети Рафал, но не е ясно от къде ще се намерят парите за изплащането им, поясни Николай Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от Балкани
Мицкоски за знамето: Радев премина червената линия!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
6
 
! Отговори
до не е баш тъй преди 3 дни
По времето на СССР бяхме мишена на НАТО, но тогава нямахте нищо против, лицемерчета.
100
4
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 дни
поредната боза с косми. шумадийците имат оръжеен комплекс с 30 години по развит от руския. пвото им е китайско. явно руснаците се опитват да си платят вересиите с експортни версии на безаналоговите пепелаци от брежнево време
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен но не келеш преди 3 дни
До анонимен к'елеш: Не го вярвам това че сърбите не харесват Путин. Кои да считат за приятели. Тези, които ги бомбардираха?
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Готви нова война. С Божията помощ това ще бъде и последната им такава. Просто след това държава Сърбия няма да съществува. Същото важи и за Русия. Нека играят сега, ще се наиграят. Стигат толкова войни, ужас и смърт. Който не се е навоювал, ще се навоюва завинаги. Украйна задължително трябва да влезе в НАТО, защото нейната армия доказа, че притежава висок боен дух.
97
2
 
3
 
! Отговори
Кеба преди 3 дни
Руснаците обичат ли сръбска музика?
96
3
 
7
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 3 дни
До Анонимен 92: Да имаме натовско оръжие, това да. Но да има бази на САЩ на наша територия, това вече е съвсем друго нещо. С тези бази ние ставаме мишена в една война на НАТО с Русия, а това не е в наш интерес.За съжаление, при толкова п'родажници сред нашите политици (и зомбиран електорат) засега друго не може да се очаква.
95
3
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 дни
Преди седмица ходихме с приятели до Цариброд/Димитровград!Не бях ходил от няколко години там.Разходихме се до Пагановския манастир и ждрелото на река Ерма.После на Капица яки ощипци,плескавици и всекви други телешки,свински и пилешки меса:):):)Крушова ракия и салати много:):):)Избъзиках ги там сервитьорите за руснаците и Путин,лелееее не искат и да чуят за тях:):):)
94
2
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 дни
До Анонимен 89: Стига г'лупости. Като не искаш да четеш Укикипедия за Косово на български език, чети я на английски. Милошевич може да е приказвал много неща, но Косово не е било република в Югославия, а автономна област в Сърбия. След бойна на НАТО срещу Сърбия, Косово беше отнето от Сърбия и САЩ и сателитите им го признаха за самостоятелна държава. .... За сравнение, Крим е предаден на Украйна когато Украйна е била в състава на СССР. А и самата Украйна е република, създадена в състава на СССР.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
78 ХА,ха,ха, както мразят ЕС, така сърбите прибират милиарди от европейските предприсъединителни фондове и строят проекти с парите на ЕС. 60% от сръбския износ е за ЕС. Сърбия има достъп до европейските пазари, без да е членка на ЕС. Но, по традиция, сърбите които винаги са били васали в историята, седят на два стола. Гледат какво да получат от запад и от изток, изгодно. Накрая, ще седнат на земята.
92
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
81 България е натовска страна от 2004, нормално е, да има натовско оръжие и бази на територията си, дори са твърде малко. Още повече, когато в Украйна вилнее агресорът Русия. Който има апетити към България и мъти водата у нас, чрез предателите, петата руска колона в България.
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
84 Радваме се, че най-после Радев загря и изостави идеята да се бори против Ф16, в полза на Грипен. Малко късно сгрява, но, нейсе! Направи го по-скоро за ПиАр.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Готви нахлуване в Косово!
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
80 Това изобщо не е вярно. Не чети от руски и сръбски медии. Косово е автономна област от 1945.Милошевич отнема автономията на провинция Косово, дадена иму 1968. Косово", след знаменитата реч пред косовските сърби през 1972, когато уж, някой е предизвикал насилие над тях. Те му казват:" Обичаме те Слобо!", а той им отговаря" "Волим и я вас! Никой няма да ви пипне!"И от тогава датират жестоките репресии на сърбите над косоварите, след което им е отнета автономията дадена им от Тито
88
1
 
1
 
! Отговори
Public enemies преди 3 дни
Убаво f16 , ама откъде пари за гориво ???
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Този прилича на Виктор Калев от Шоуто на Слави...
86
4
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 3 дни
Аз пък пуснах безплатно в един от апартаментите си някакъв варненец. Човека е кросдресъp и прави страхотни с ви рки. И от зад пуска да го жyля когато поискам. Готина мацка е като се облече и гримира.
85
3
 
1
 
! Отговори
Ади преди 3 дни
До Зозо: Боже, колко неграмотни хора има по този свят... И какво ще направи НАТО??? Всяка страна членка щяла била да помага според своята преценка - да ти имам преценката Зозо...
84
1
 
7
 
! Отговори
Румен Радев преди 3 дни
Здравейте приятели и мои симпатизанти!Може да ви е неприятно,но аз пак ще го кажа по новините с ръка на сърцето,че този USA изтребител Ф16 на който ме вози ген Кларк е просто невероятен и с неограничени възможности и няма нищо общо с руските Мигове и Сута!Този път България направи правилният избор като една страна членка на НАТО.
83
4
 
2
 
! Отговори
Public enemies преди 3 дни
Вучич се готви да подпука българските евроатлантици :) Сериозно по темата, на сърбите им хасресва живота след войната с Косово, за нищо на света не биха влезли в нова.
82
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Идват ужасяващи цени на тока. България няма нито нефт, нито газ. Има само нискокалорични лигнитни въглища които са забранени в ЕС, Бългаия ги изнася за Сърбия която произвежда с тях ток и България купуват ток от Сърбия. Бъглария си разруши атомната енергетиката, спря Южен Поток и сега купува 5 пъти по скъпо газ от САЩ.