В Румъния случаите на морбили са вече над 18 хиляди

Поставени са над 170 хиляди ваксини
13 юни 2024 14:19, Инна Ангелова
4
В Румъния случаите на морбили са вече над 18 хиляди
Снимка: Pixabay

За последната седмица в Румъния са регистрирани нови 768 случая на морбили. Данните съобщава Националният институт по обществено здраве на страната, цитиран от Аджерпрес.

Има и нов смъртен случай - това е бебе на 10 месеца, неваксинирано, което се е било в контакт с 13-годишната си сестра, неваксинирана и диагностицирана с морбили, съобщаа в-к “Труд”.

Така починалите от морбили в Румъния вече са 18, а потвърдените случаи на инфекцията, докладвани между 1 януари 2023 г. и 9 юни 2024 г. във всички окръзи на страната и в Букурещ, надхвърлят 18 100. Най-много заболели са регистрирани в окръзите Брашов - 2074 и Муреш - 1216, както и в столицата Букурещ – 1638.

Активна е и ваксинационната кампания - над 170 хилияди са поставените ваксини. Въпреки всички усилия на медиците обаче темпото на нарастване на случаите остава високо, а Румъния остава страната в Европа с най-много регистрирани случаи на инфекцията.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) 17 държави докладват различен брой случаи на морбили, като по обобщени данни към края на април Полша, Белгия и Франция съобщават за по 70-80 регистрирани случаи на месец. Само 5 европейски страни не са докладвали случаи на инфекцията, уточняват от ECDC.

В България от началото на годината досега са отчетени два случая на морбили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Избори 2024
Дясна вълна в Европа ще направи влизането ни в Шенген по-трудно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Зелев Сертификат преди 4 дни
Е, и? Ще къртим ли пейките пак?
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Антиваксъри, сър! Колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антиваксъри!