Радев: Най-важно е парламентът да работи, затова го свиках възможно най-рано

България е основен двигател на евроинтеграцията на Западните Балкани
17 юни 2024 14:34, Елка Василева
68
Радев: Най-важно е парламентът да работи, затова го свиках възможно най-рано
Снимка: архив, БГНЕС

В една парламентарна република най-важно е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с черногорския си колега Яков Милатович при официалното си посещение в Черна гора.

Още по темата
От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси, добави държавният глава.

По-рано днес от прессекретариата на президента съобщиха, че със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията държавният глава Румен Радев свиква първо заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 9:00 часа на 19 юни 2024 г.

"Вярвам, че България ще продължи да отстоява своята политика на подкрепа на евроинтеграцията на Западните Балкани. България е основният двигател на тази политика. Вярвам също така, че българският парламент и правителство ще продължат да се придържат към тези политики, които да гарантират устойчивост и необратимост на евроинтеграцията на Западните Балкани. Това ще рече този процес да не бъде ускоряван и подвластен само на базата на геополитически обстоятелства. А да се движи на принципа на собствените заслуги и спазването на Копенхагенските критерии. Да се съди съобразно политиките за изграждане на добросъседски отношения, на конструктивно партньорство със съседните държави, на спазването на човешките права и върховенството на правото", каза Румен Радев, цитиран от БНТ.

"Благодарим за политическата и експертна подкрепа за евроинтеграцията на Черна гора, като се надяваме да станем 28-ата страна членка на ЕС до 2028 г. Само стабилен регион, който е проспериращ икономически и се базира на взаимното доверие, може да направи крачка напред в своето общоевропейско бъдеще. Подчертавам интереса към двустранното сътрудничество, особено в сферата на икономиката", каза в началото на пресконференцията президентът на Черна гора Яков Милатович.

"Подчертавам интереса за двустранното сътрудничество, особено в сферата на икономиката", каза още държавният глава на Черна гора.

В знак на трайното приятелство между нашите държави държавните лидери ще посадят "дърво на приятелството" в двора на президентската резиденция в Цетине. Ще започне и реципрочно наименуване на улици в Подгорица и в София на важни личности или географски имена в двете държави, допълни Милатович.

"Искам да благодаря на президента на Черна гора за поканата и топлото гостоприемство. България цени изключително високо отличните си отношения с Черна гора, базирани на дългогодишно приятелство и взаимно доверие, на вековни културни, исторически и духовни връзки, на конструктувно партньорство и на общи цели. С президента Милатович направихме обстоен преглед на нашите двустранни взаимоотношения и обменихме мнения по актуални въпроси", каза държавният глава Румен Радев.

Той подчерта, че и от двете страни има амбиции за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на индустриалното сътрудничество, икономиката, ИТ сферата, отбраната, науката, културата.

"Ключовото условие е да имаме по-добра свързаност", подчерта Радев.

Той допълни, че очаква правителствата на двете държави да работят по-активно за откриване на директна авиолиния между София и Подгорица.

Радев е обсъдил с Милатович перспективите пред Черна гора за по-бърза евроинтеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от Балкани
Силяновска разговаряла с Главчев за добросъседските отношения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
Чорап, преди 1 седмица
а нещо за съветската интеграция, няма ли да изпраскаш?
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама ако бяха ПП щеше да ги бави максимално и накрая да им препоръча да му върнат мандата неизпълнен, в добавка щеше ги нарече и шарлатани, нали?!
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лъжеш. Свика го възможно най-рано, защото така най-лесно ще мине подопечната ти гербо-депесарска сглобка.
51
3
 
1
 
! Отговори
баста преди 1 седмица
Ше ни праща момчетата в казармата за да се жертват за Путин...
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Президента им е виновен на безмозъчните амеби по форумите ! Слепи Глупци !
49
4
 
1
 
! Отговори
Дърти Мъдев преди 1 седмица
Според Магунго Радеф трябва да се разоръжим за да няма война. Изходете се по този въптос дурзя.
48
5
 
4
 
! Отговори
Лелинчев преди 1 седмица
Кандидат дикактора Радеф, само да му падне властта в ръцете, всички несъгласни ще бъдат окаушени и затрити, по подобие на кумира му от кремъл, който той "уж не подкрепя".
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сериозно ? и да гласува подаръци за украйна, нали плъх.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ти що не си прочел молбата на Иванчева вече година и половина.Произнеси се с да или не,та да видим колко си работен.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Май най добре е да НЕ работи! Като луд с картечница е нашия парламент -не става, не е легитимен, не е морален, не е патриотичен, абе нищо не е - та по-добре да не работи!
44
1
 
1
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Абе, то хбаво да работи, ама не по-маловажно е, какъв шъ е и крайния продукт, и качеството му!!! Щото досега освен екскременти и неприятна миризма друго не произвежда....
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кучето за пръв път вижда човек на нудиския плаж. Гледа човека-оглежда себе си. Пак го поглежда, пак оглежда себе си и накрая промърморва" "Какво ли ми е наред, че и ташакунките ми да са отпед?" Горе - долу и с България е същото. Гледаме Европа-гледаме себе си. Пак поглеждаме към Европа, пак се оглеждаме и си мърморим:, Какво ли да ни е наред, че и ние да сме европейска държава?"
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Все още се опитвам да стабилизирам сърдечния си ритъм след снимката на г-н Радев. Ако така ми се яви ще работя не, ще счупя рекорди.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не барайте президента, човека е един на милиони.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НС се прави че бачка но не прави нищо.
39
6
 
4
 
! Отговори
предател гадев преди 1 седмица
Гадев вкарва антибг законите на ГЕРП и ДПС.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко е сътворено от Хаоса. Това което виждате е плод на Баланса. Всяка склонност отклонява, Възприемай Края за Началото, учи се от Вечността. Външно бъди на Ниво, вътрешно бъди по-високо. Работи от РАстояние, Учители Няма, има Посредници, РАботи единствено заради Свободата. Мъдростта - това състояние, парадоксът - това е свободно състояние. ХАоса е вечно състояние, Животът е само форма на съществуване. Парадоксът е еталон за качества. Хвалбата отнема, мълчанието запазва. Животът принуждава!
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Привет на Всички ... Които Съумяха... Ника .. ФоРумейски ... Стар .. си да Запазят.. Привет на Тези.. За които Името ЕДНО (от градините на ЕДЕН) от тогава да го носиш, означава че Любовта към всичко Земно е ...приЗЕМНО...Привет на всички.. Слънчев Лъч Загрея Огрява над Перперикона... Загрей Не Залязва.. Послушайте Музиката Дето... Трепет вази Ще Обземе... И приземи за Миг... Вашето Достойнство с флета на Орфей... Колкото пъти Слушам... Сърцето ми ПЕЕЕЕ ..Браво на Творците - Човешки!
36
5
 
6
 
! Отговори
Съединителя Радев преди 1 седмица
Този съединител докара българското общество до невиждана омраза и противопоставяне. Докара хаос и шарлатания.
35
1
 
2
 
! Отговори
Токмаков преди 1 седмица
До Анонимен На колко ракий си бре.!? Много отрано си я захванал.!