Главата на Македонската църква си присвои Самуил

"Някои" крадели от православието на светата македонска земя
2 май 2024 16:50, Стела Стоянова
99
Главата на Македонската църква си присвои Самуил
Снимка БГНЕС, архив

Архиепископ Стефан, глава на Македонската православна църква, си присвои българския цар Самуил и оправда жестоките репресии срещу македонските българи в своето Великденско послание, предаде БГНЕС от Скопие.

„С какво право все още някои се опитват да ни отрекат историята и традицията, езика и вярата, когато цялата македонска почва е напоявана с просветните дела на македонските църковни просветители, с упоритостта на всички наши родозащитници, с кръвта на нашите безброй мъченици и с вярата на множеството изповедници и поборници за запазване на Православието на тази свята македонска земя!? …“, се казва в документа, който е разпространен от МИА.

Архиепископ Стефан заявява, че това лято ще се отбележат важни дати от „богатото и славно минало“ на РСМ.

„Сред тях първо ще си спомним битката при Беласица от 1014 г., която всъщност е неразривно свързана с изграждането и съхраняването на нашата вековна историческа различност, както и ще припомним забележителните решения от Първото заседание на АСНОМ, проведено в манастира „Свети Прохор Пчински“, през 1944 г.“, твърди архиепископът.

В цялата световна историография цар Самуил е признат за български владетел. Може би едно от най-добрите изследвания в тази посока е дело на сръбския историк Сърджан Пириватрич. Цар Самуил е смятан за български цар и от неговите съвременници и врагове, включително византийския историк Йоан Скилица и император Василий II Българоубиец, който счита завладяването на Българското царство за свое най-голямо постижение. Българският характер на държавата на Самуил и неговите наследници се потвърждава от прочутия Битолски надпис на цар Иван Владислав, която до ден-днешен се укрива от македонските власти.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто македонец. Друго няма какво да се каже
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
43 нищо общо няма църквата. Православието е цезаропапизъм, тоест църквата не се меси на властта в държавата или в началото на царя - цезара-кесара. Това е решено още при великата схизма. При псевдокатолици йезуити като теб е обратно. Проблемът е че на соростаците и църквата ви пречи и клепате и църквата с опорките си.
36
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко започва от факта,че Българската Православна Църква е подчинена на Руската Православна Църква.И когато Руската Църква каже на БПЦ да дадат автономия на Македонската Църква,то тогава БПЦ се подчинява.И така другарите от Кремъл дадоха автономна Църква на Македония.Това със претенциите към БГ история,царе,народ и земи,си е нож в гърба на българина от ,,Дядо Иван".От Москва с любов.Македонците имат претенции дори и към земи намиращи се дори в Азия,защото Александър ги бил завоювал накога.
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
38 едни и същи опорки имаш от 5 години. Скучен си. Македония е област като Мизия и Тракия. Охридската школа е в македонските земи. Преди кирилицата има глаголица. Обаче това не ти е записано в опорките и издишаш.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 38 кирилицата е тръгнала от земите които днес са в измислената държава северна македония ,а тогава са били български.Само че за да угодиш на натовските си шефове ще изкараш че и тогава е имало макета и Самуил им е бил цар, нали пеперуго?Факта е факт, нашите "съюзници" вместо да помагат ни натиснаха да клекнем.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
37 не, йезуит си ти. Русия не е католическа и няма йезуити.Ботев е учил в Русия. Левски също са щели да го пратят да учи в Русия, но той се отказва от църковното обучение. По цял ден мелиш едни и същи лъжи и опорки. Македония се създава от ВМОРО. Не от Русия. Обстоятелството, че след легализацията си през следващата 1909 г. левицата основава т.нар. Народна федеративна партия, в чийто правилник е записано, че в нея могат да членуват само българи, говори достатъчно красноречиво
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Титови гюбрета
31
18
 
9
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Добре ,че бе путин който заяви,че кирилицата е тръгнала от македонските земи....така ли бе, гнусна копейка?
30
9
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
Значи за възраждане Левски,Ботев,Каравелов,З.Стоянов и другите са йезуити. Ето тома показва какви сте всъщност....лезродници и слуги на путин....срам ме е от вас.
29
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да направим равносметка.Натовските съюзници дето очакват от нас да пращаме орежие и да налагаме санкции срещу Русия ,не си мръднаха пръста да ни помогнат в спора с макетата.Напротив помагаха на тях.Та за какво са ни такива съюзници?
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
33 твоите национални герои черните в сащ ги бутнаха. Всичките ти опорки са йезуитски.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да припомня, че на гръцки Стефан значи "Венец" Останалото е поредната комунистическа драма.
26
11
 
6
 
! Отговори
Следствие преди 1 месец
Когато БПЦ отказа на МПЦ покровителство, си спечели с този акт вечна омраза, но млъкни сърце...руснаците на путин и сърбите бяха и са безкрайно щастливи..... и нашите копейки също..а за нашите копейки да служиш на родината означава да целуваш праха на путин и руснаците. Жалък народ е този,който не гледа своите интереси,а интересите на чужда империя. Националните ни герой до един са били против русия,а днес възраждане се кълнат в тях и в путин! Ето това е раздвоение на личността,ама парите..
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, хора, какво се косите? Не знаете ли че по времето на Самуил България се е намирала под Северо македонско владичество и няма какъвто и да е шанс Самоил да не е бил Северо македонски цар. Та нали ние българите тогава сме били негови поданици! То и за това житото по нашите земи е било едро като дренки, дето викат комшиите.
24
2
 
18
 
! Отговори
Ристо преди 1 месец
В столицата на Източно Косово - Скопие, съвсем са полудели!!!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реакция от българска страна естествено няма.Какво ли се учудвам,те мълчат докато се палят клубове и пребиват хора та сега ще се обадят.
22
3
 
27
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
Спряха да се броят от коляното на Александър Македонски и си харесаха Самуил. Що не пробват с Буда?
21
4
 
17
 
! Отговори
История казва : преди 1 месец
Днешните скопляни са сръбски нецигани, прогонили старите българи от земите им... Русия им казва така да правят..
20
5
 
27
 
! Отговори
до 16 преди 1 месец
Нали знаеш, че с това "цар на българи и македонци" е все едно да кажеш "президент на шопи"? Имаш ли идея колко диалекта има в България? То става едно мазало ако всеки почне по местно наречие на диалекта да си прави държава. Ще си имаме Шопия, Тракия, Родопа и т.н. Как ти звучи държава "Западен бряг на Черно море"? А тоя ждрольо - техният поп.. Той не е патриарх. Архиепископ е. Т.е. много хляб трябва да ядат преди да станат патриаршия. В момента са със статут брадялсал пиян поп дрънка глупости.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27....колко са евливи щом са станали под 6 млн смятай. И там не ги търси :)))))