Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна

Войната не може да се реши на фронта
311
Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За да настъпи край на войната, Украйна трябва да се подготви за преговори с Русия, смята американският политолог Самюъл Чарап.

Западните правителства и най-вече Германия и САЩ настояват, че все още не е дошъл моментът за преговори между Русия и Украйна с цел прекратяване на войната. Чуват се обаче и други гласове, които подкрепят такъв сценарий, пише "Дойче Веле". Пред германската обществено-правна медия ZDF американският политолог Самюъл Чарап изразява позицията си, че войната не може да се реши на фронта и затова трябва да се мисли за дипломатическо решение.

Няма изгледи за "абсолютна военна победа"

Политологът е категоричен, че трябва да се мисли за дипломатически стъпки, когато се вижда ясно, че нито един от участниците в конфликта не може да постигне "абсолютна военна победа". Чарап коментира пред ZDF, че според него войната несъмнено ще приключи с дипломатическо решение. Не е ясно обаче кога ще се случи това и при какви условия.

Експертът обяснява, че повечето конфликти в историята са се разрешавали, когато двете страни са водели дипломатически преговори паралелно със сраженията, а не при ситуация, в която военните действия спират, за да започнат преговори. По думите му във войната в Украйна вероятно ще се случи същото.

Преговорите имат нужда от пълната подкрепа на Украйна

Макар да е привърженик на дипломатическото решение, политологът отбелязва, че то не предполага на Русия да не се гледа като на агресор, какъвто е тя в тази нападателна война. Именно по тази причина обаче, ако се търси край на войната, до него трябва да се стигне с участието на Русия.

Важно условие за постигането на дипломатическо решение е украинският народ да подкрепя напълно потенциалния консенсус в преговорите. Ако украинците не са обединени около едно такова решение, то няма да бъде възможно, смята Самюъл Чарап. Разбира се, и в случай, че Русия постави нереалистични искания, Украйна трябва да има право по всяко време да се откаже от преговорите. "Капитулацията, която Владимир Путин постави сред целите си във войната, изобщо не трябва да бъде на масата", казва политологът пред ZDF. Но дори Русия да няма намерение да води сериозни преговори, опитът да се стигне до тях няма да е безполезен, смята експертът.

Каква би могла да е ролята на Запада

Според Самюъл Чарап западните партньори на Украйна в момента са в добра позиция да обсъждат с Киев потенциални преговори. "Не би било добре украинската страна да започне дипломатическия процес без съответната подготовка", обяснява експертът пред германската обществено-правна медия.

По думите му е ясно, че сега не е моментът за започване на преговори, но пък ситуацията предразполага към начало на подготовка за такъв процес. "Трябва да започнем да водим тези разговори сега, дори процесът да не може да започне в следващата половин или една година, колкото и дълго време да отнеме", смята Чарап.

Как може да се предотврати ново нападение

Политологът признава - досега руският президент Владимир Путин неколкократно е демонстрирал, че нищо не го спира да нарушава споразумения, когато пожелае. Въпреки това такъв сценарий би могъл да се избегне чрез включването на определени клаузи в потенциалното споразумение за прекратяване на огъня, коментира експертът пред ZDF. "Може например да се поставят условия, че ще се наложат допълнителни санкции, ако споразумението бъде нарушено", посочва Чарап.

Украйна и партньорите ѝ от Запада вече се стараят войната да излезе достатъчно скъпо на Русия. По думите на политолога за Русия е особено важно продължаването на военните действия да става все по-неизгодно. Така един бъдещ лидер на Русия няма да може да погледне назад и да си каже, че инвазията е била добра идея, която му се иска да повтори.

Рискът Русия да нападне отново обаче съществува при всички положения, признава Чарап. Москва ще остане потенциална заплаха за Украйна и останалите си съседи без значение как ще приключи войната. "Това е факт, с който ще трябва да свикваме в дългосрочен план", казва политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 209 За кой за Украйна и съюзниците ли тя вече е на път щото Тексас се разбунтува пък и в Европа хората протестират за заплати и субсидии
198
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има изглед само за абсолютна икономическа и демографска катастрофа и за двете страни
197
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 205 Е с Русия е трудна работа щото са 150 милиона държава
196
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има няколко ключови участъка, където това може да се промени.
195
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 204 Е за следните е почти сигурно щом търсят още 500000 шарана
194
9
 
2
 
! Отговори
Абсолютната преди 2 месеца
Победа е за тоя дето иска утилизация на рускоговорящи от двете страни.
193
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малко вероятно е Русия или Украйна да спечелят. По вероятно е 1 милион руснаци и украинци да загинат.
192
13
 
14
 
! Отговори
Чит преди 2 месеца
Колкото по-бързо Украйна бъде поставена окончателно и категорично от Русия на мястото и толкова по-добре.Къде и е място и ли?Колкото по-близо до нищото толкова по-добре.От тук нататък може да е повод само за разкол и колкото по-малко е останало толкова по-добре.По-малка държава харчи по-малко за чужда сметка,изсква по-малко външни усилия,манипулира се по-лесно влкючително политически.Като в същото време може да продължава да храни илюзияата че Русия не е победила.
191
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще победи световния пролетарият, след революцията след 3та световна война. Путин ще тържествува, а капитализма ще се превърне в комунизъм.
190
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 198 Тая опорка се изтърка ,че даже вече е смешна
189
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 167 Е едните хъкат и за това и викат хохли пък и си слагат знаци едните носят жълто синьо и зелено на каските,а руснаците само червено
188
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как тъй!?Нали Киев за три деня?
187
2
 
12
 
! Отговори
Само не разбирам преди 2 месеца
Докато воюват как разбират кой е от Русия, кой от Украйна като всички говорят и проклинат на руски!?
186
12
 
15
 
! Отговори
Самюъл Чарап преди 2 месеца
Срещу Русия никой няма шанс. Запомнете го "псевдо западняци" Колко сте смешни...
185
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Токът няма да е скъп. Съседите строят атомни централи. Що се касае до територията и населението, територията ще се обезлюди, който остане ще обслужва пътищата и сметищата. Българският народ е загубил правото си на съществуване през 1396г. Подарените от Русия държави на българите през 1878г и 1944г са неестествени и нетрайни. България е била необходима като държава единствено на Русия. Без Русия няма България.
184
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 192 И кое ми е болното
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 192 Е така ти се струва щото си неук,за всеки който не знае нищо знаещия му се струва ненормален.То и глуха като види някой да танцува го мисли за луд
182
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
189Ти си болен бе
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 185 Е като не се борим за нея и разни тролей се пробутват няма да се оправи
180
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е братовчед, а после Урсула че се покрие като Меркел а ние вече сме го изяли