Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна

Войната не може да се реши на фронта
311
Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За да настъпи край на войната, Украйна трябва да се подготви за преговори с Русия, смята американският политолог Самюъл Чарап.

Западните правителства и най-вече Германия и САЩ настояват, че все още не е дошъл моментът за преговори между Русия и Украйна с цел прекратяване на войната. Чуват се обаче и други гласове, които подкрепят такъв сценарий, пише "Дойче Веле". Пред германската обществено-правна медия ZDF американският политолог Самюъл Чарап изразява позицията си, че войната не може да се реши на фронта и затова трябва да се мисли за дипломатическо решение.

Няма изгледи за "абсолютна военна победа"

Политологът е категоричен, че трябва да се мисли за дипломатически стъпки, когато се вижда ясно, че нито един от участниците в конфликта не може да постигне "абсолютна военна победа". Чарап коментира пред ZDF, че според него войната несъмнено ще приключи с дипломатическо решение. Не е ясно обаче кога ще се случи това и при какви условия.

Експертът обяснява, че повечето конфликти в историята са се разрешавали, когато двете страни са водели дипломатически преговори паралелно със сраженията, а не при ситуация, в която военните действия спират, за да започнат преговори. По думите му във войната в Украйна вероятно ще се случи същото.

Преговорите имат нужда от пълната подкрепа на Украйна

Макар да е привърженик на дипломатическото решение, политологът отбелязва, че то не предполага на Русия да не се гледа като на агресор, какъвто е тя в тази нападателна война. Именно по тази причина обаче, ако се търси край на войната, до него трябва да се стигне с участието на Русия.

Важно условие за постигането на дипломатическо решение е украинският народ да подкрепя напълно потенциалния консенсус в преговорите. Ако украинците не са обединени около едно такова решение, то няма да бъде възможно, смята Самюъл Чарап. Разбира се, и в случай, че Русия постави нереалистични искания, Украйна трябва да има право по всяко време да се откаже от преговорите. "Капитулацията, която Владимир Путин постави сред целите си във войната, изобщо не трябва да бъде на масата", казва политологът пред ZDF. Но дори Русия да няма намерение да води сериозни преговори, опитът да се стигне до тях няма да е безполезен, смята експертът.

Каква би могла да е ролята на Запада

Според Самюъл Чарап западните партньори на Украйна в момента са в добра позиция да обсъждат с Киев потенциални преговори. "Не би било добре украинската страна да започне дипломатическия процес без съответната подготовка", обяснява експертът пред германската обществено-правна медия.

По думите му е ясно, че сега не е моментът за започване на преговори, но пък ситуацията предразполага към начало на подготовка за такъв процес. "Трябва да започнем да водим тези разговори сега, дори процесът да не може да започне в следващата половин или една година, колкото и дълго време да отнеме", смята Чарап.

Как може да се предотврати ново нападение

Политологът признава - досега руският президент Владимир Путин неколкократно е демонстрирал, че нищо не го спира да нарушава споразумения, когато пожелае. Въпреки това такъв сценарий би могъл да се избегне чрез включването на определени клаузи в потенциалното споразумение за прекратяване на огъня, коментира експертът пред ZDF. "Може например да се поставят условия, че ще се наложат допълнителни санкции, ако споразумението бъде нарушено", посочва Чарап.

Украйна и партньорите ѝ от Запада вече се стараят войната да излезе достатъчно скъпо на Русия. По думите на политолога за Русия е особено важно продължаването на военните действия да става все по-неизгодно. Така един бъдещ лидер на Русия няма да може да погледне назад и да си каже, че инвазията е била добра идея, която му се иска да повтори.

Рискът Русия да нападне отново обаче съществува при всички положения, признава Чарап. Москва ще остане потенциална заплаха за Украйна и останалите си съседи без значение как ще приключи войната. "Това е факт, с който ще трябва да свикваме в дългосрочен план", казва политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
4
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Руската мечка ще скимти ха ха ха ха, когато сьомгата изяде мечката хаа ха хаАйде много рано се кахъриш,
218
5
 
19
 
! Отговори
Чичолина преди 2 месеца
Украйна ще си върне териториите,които вече са част от РФ,когато Бонго Бонго извади сьомга от устата на сибирска мечка.За Бонго Бонго ще са само останките от сьомгата след като мечката си хапне най-калоричното месо.
217
21
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Все едно да превземат черноморието и да кажат, това вече е руско,не е българска територия. И вие да сте съгласни да кажете ами добре кво да прайм... И там са ,сигнали стотици хиляди украинци и Украйна да легне.....не мисля, че ще стане така.Украйна ще си върне териториите и Русия ще се разпадне. Ето това ще стане.
216
4
 
19
 
! Отговори
Дядката преди 2 месеца
Нямало изгледи Русия да превземе Украйна или обратното! Глупост е обратното ,а първото скоро ще се случи! Хайде да видим!
215
0
 
0
 
! Отговори
дръндю преди 2 месеца
До ЛукчоОПА
214
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Странно е игнорирането на икономическия фундамент на войната. Някой си мисли, че обществото се състои от ***. Хвалба ли е, че си вкарал 500 хил. работници във военното производство. Тези хора получават заплати, за да си купят стоки. Но, 500 хил. души липсват в стоковото производство. Пари има, стоки няма. Мин. на финансиите налива пари на пазара, а Росбанк ги изземмва чрез обезценаване на рублата. Всеки цикъл по-зле. Това навремето САЩ (Рейгън) целенасочено предизвикаха в СССР.
213
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не бяха украински руснаци тази война щеше да е само две седмици. Пазят ги. Ще се проточи още години и лека полека ще се разберат. Все пак са една кръв.
212
16
 
13
 
! Отговори
227 абе каскет смач преди 2 месеца
кан, превзехте ли цеха за винкели, или ви трябват още няколко години?
211
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинският генерал-майор Марченко, запитан от журналист дали допуска пореден опит за превземане на Киев, отговори:"за това те имат и сили, и средства". Началникът на щаба на "Азов" Кротевич допусна, че руснаците отново, при това вече тази година, ще се окажат близо до Киев. А експертът с руското фамилно име Жданов, но очевидно със сороски мозък, аяви, че Москва трябва да събере милионна армия, за да превземе Киев. В същото време той призна, че ако има заповед, тогава Русия ще има такива сили и дори в пъти повече.
210
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До В Надявам се не го мислите сериозно, че това е най -могучия или както там се пише. И щом според вас използват 2% до сега то какво излиза Че имат армия от около 60 милиона человека ли . Хайде малко по-сериозно.
209
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В началото на войната копейките говереха , че тя ще приключи до дни, после станаха седмици, месеци, година и вече говорят за 3-4 години. Да не стане така, че след някоя година да говорите за векове
208
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес от Украйна заявиха че нямат нищо против срещу демилитаризирана зона между Украйна и Русия, но само в случай че зоната е от украинската граница до Урал и са сигурни че такава зона ще наложат силово на Путин и неговата фашистка банда, които ще свършат живота си в Хага.
207
6
 
10
 
! Отговори
Русия заяви че, преди 2 месеца
Ще изплати по 1 копейка на държавите със санкциите след 5000г.,но до 2-3 години няма да съществуват.
206
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До В Украйна Правилно РФ използва 2% от военните си части защото останалите 98% заминаха на концерт при Кобзон.
205
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците са широко отворени хора защото са поставени в поза задна прашка от Украйна.
204
8
 
9
 
! Отговори
Руснаците са широко преди 2 месеца
Отворени хора и нямат завършени граници които могат да се разширява до Лисабон на запад и до Лос Анджелис на изток.Като не ти харесва ходи ги спри да си пусна телевизора как ви изпепеляват.
203
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За победа на Русия изгледите са нулеви но за победа на Украйна вече са над 70% след гласуваните 50 милиарда евро от ЕС, а до 10 дни изгледите ще станат 100% след гласуването на 61 милиарда долара за Украйна в САЩ. Путин и Русия са обречени, а заедно с тях ще си замине и българското русофилство.
202
6
 
17
 
! Отговори
Лукчо преди 2 месеца
Без мир по руските условия войната ще продължи до още три години само ако украинците издържат психически и не рухнат,което може да стане във всеки момент До три години Русия ще утилизира напълно военните доставки от НАТО и ако от НАТО икономиките им не минат на военни релси не ще могат да смогнат на руското производство,което произвежда снаряди 20 пъти повече отпреди войната и лесно може да ги увеличи и до 200 пъти.Русия няма бърза работа.
201
6
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Това че няма как да има военна победа е ясно от май 2022ра. Русия не успя да съкруши съпротивата на Украйна с изненада, после Украйна не успя да да си върне териториите преди руснаците да успеят да се укрепят. Сега положението е такова, че за пробив на някоя от страните трябва превъзходство в жива сила поне 10 към 1 и също толкова в оръжия, което е невъзможно.
200
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А на Украйна и Запада евтино ли излиза войната?