Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна

Войната не може да се реши на фронта
311
Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За да настъпи край на войната, Украйна трябва да се подготви за преговори с Русия, смята американският политолог Самюъл Чарап.

Западните правителства и най-вече Германия и САЩ настояват, че все още не е дошъл моментът за преговори между Русия и Украйна с цел прекратяване на войната. Чуват се обаче и други гласове, които подкрепят такъв сценарий, пише "Дойче Веле". Пред германската обществено-правна медия ZDF американският политолог Самюъл Чарап изразява позицията си, че войната не може да се реши на фронта и затова трябва да се мисли за дипломатическо решение.

Няма изгледи за "абсолютна военна победа"

Политологът е категоричен, че трябва да се мисли за дипломатически стъпки, когато се вижда ясно, че нито един от участниците в конфликта не може да постигне "абсолютна военна победа". Чарап коментира пред ZDF, че според него войната несъмнено ще приключи с дипломатическо решение. Не е ясно обаче кога ще се случи това и при какви условия.

Експертът обяснява, че повечето конфликти в историята са се разрешавали, когато двете страни са водели дипломатически преговори паралелно със сраженията, а не при ситуация, в която военните действия спират, за да започнат преговори. По думите му във войната в Украйна вероятно ще се случи същото.

Преговорите имат нужда от пълната подкрепа на Украйна

Макар да е привърженик на дипломатическото решение, политологът отбелязва, че то не предполага на Русия да не се гледа като на агресор, какъвто е тя в тази нападателна война. Именно по тази причина обаче, ако се търси край на войната, до него трябва да се стигне с участието на Русия.

Важно условие за постигането на дипломатическо решение е украинският народ да подкрепя напълно потенциалния консенсус в преговорите. Ако украинците не са обединени около едно такова решение, то няма да бъде възможно, смята Самюъл Чарап. Разбира се, и в случай, че Русия постави нереалистични искания, Украйна трябва да има право по всяко време да се откаже от преговорите. "Капитулацията, която Владимир Путин постави сред целите си във войната, изобщо не трябва да бъде на масата", казва политологът пред ZDF. Но дори Русия да няма намерение да води сериозни преговори, опитът да се стигне до тях няма да е безполезен, смята експертът.

Каква би могла да е ролята на Запада

Според Самюъл Чарап западните партньори на Украйна в момента са в добра позиция да обсъждат с Киев потенциални преговори. "Не би било добре украинската страна да започне дипломатическия процес без съответната подготовка", обяснява експертът пред германската обществено-правна медия.

По думите му е ясно, че сега не е моментът за започване на преговори, но пък ситуацията предразполага към начало на подготовка за такъв процес. "Трябва да започнем да водим тези разговори сега, дори процесът да не може да започне в следващата половин или една година, колкото и дълго време да отнеме", смята Чарап.

Как може да се предотврати ново нападение

Политологът признава - досега руският президент Владимир Путин неколкократно е демонстрирал, че нищо не го спира да нарушава споразумения, когато пожелае. Въпреки това такъв сценарий би могъл да се избегне чрез включването на определени клаузи в потенциалното споразумение за прекратяване на огъня, коментира експертът пред ZDF. "Може например да се поставят условия, че ще се наложат допълнителни санкции, ако споразумението бъде нарушено", посочва Чарап.

Украйна и партньорите ѝ от Запада вече се стараят войната да излезе достатъчно скъпо на Русия. По думите на политолога за Русия е особено важно продължаването на военните действия да става все по-неизгодно. Така един бъдещ лидер на Русия няма да може да погледне назад и да си каже, че инвазията е била добра идея, която му се иска да повтори.

Рискът Русия да нападне отново обаче съществува при всички положения, признава Чарап. Москва ще остане потенциална заплаха за Украйна и останалите си съседи без значение как ще приключи войната. "Това е факт, с който ще трябва да свикваме в дългосрочен план", казва политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
12
 
27
 
! Отговори
войната НАТО -Русия преди 2 месеца
Алоооо неграмотни журналисчета войната е между НАТО и Русия каква Ус-райна ? Отдавна няма такава страна тя е разграбена от Запада и САЩ а украйнците в момента са ненужните на тази страна затова ги могилизирват през 2-3 месеца а жените им са пръснати по Европейските бардаци за евтини секс услуги
238
12
 
7
 
! Отговори
Горд РУСОФИЛ преди 2 месеца
СЛАВА ПУТИНЕ, СЛАВА АТОМЕ, СЛАВА СТЪКЛОПАКЕТАМУ...
237
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
с всеки изминат ден територията на украйна намалява колко повече мърдат толкова повече ще им влиза..не че на западнитеминдили им дреме за това де..Русия ще си вземе всичко което Украинската ССР е получила от Ленин Сталин и Хрушчов...като не щеш мира на ти секира
236
7
 
6
 
! Отговори
РУСКИ КУЛТРЕГЕР преди 2 месеца
ВАЖНО Е ДА ИМА МОЩЕН ПАРАД В МОСКВА НА ФИЛИП КИРКОРОВ
235
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бяха тръгнали за Париж и Лондон,но на пътя им застанаха Авдеевка и ВСУ !
234
3
 
6
 
! Отговори
ддд преди 2 месеца
кът не останат украинци ще седнете за преговори...или ще пращате третополовинатовчета на фронта
233
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слава Расии в составе Китая!
232
7
 
27
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 месеца
Победата на Русия е неизбежна и колкото повече се проточва войната толкова загубата за Украйна ще се увеличава. Ако се бяха разбрали на преговорите през март 2022г Украйна щеше да загуби само Донбас.На следващата година ако Зелката не бе прокарал закон забраняващ преговорите с Русия .Украйна щеше да загуби само Даонбас, Запорожие и Херсон. Днес вече Руснаците говорят за Одеса,Миколаев,Павловград и Харков.След още 1 година целта ще бъде Киев. Залозите постоянно се увеличават !
231
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо трябва да има "абсолютна военна победа" ?Това е военен конфликт, а не пълномащабна война. Т.е. може да се излезе навреме, чрез отстъпки и от двете страни. Абсолютна военна победа има само в главите на военните стрелби в Кремъл и Вашингтон, и техните проксита в Европа.
230
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинските руси ще дойдат на себе си на някакъв етап и ще седнат да се разберат с братята си. Това е неизбежно. Там бази на НАТО няма да има никога.
229
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако беше истинска пълномащабна война, Украйна отдавна щеше да бъде превърната в пепел и прах. Няма какво да се заблуждаваме.
228
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската федерация никога няма да допусне Украйна с бази и инфраструктура на НАТО. Това е ясно като бял ден. Руската армия ще се придвижва максимално на запад. Войната ще продължи поне още едно десетилетие, тъй като украинските руснаци не могат да бъдат подложени на тежки удари, характерни за конвенционална война. Пазят ги и се бият само с армейските части на Украйна.
227
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи Русия и Путин нарушават някакви закони,а така наречените демократични страни просто не ги спазват...
226
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия без война може и го доказа като не се намеси в конфликта в Ирак, а наблюдаваше и се подготви за това което ще направят янките. По принцип няма смисъл да се коментират поръчковите ти глупости. Всяка една държава трябва да започне да избива соростаците. Няма друг начин. Наакашвили е в затвора ама постфактум. Ако Грузия го беше ликвидирала навреме проблем нямаше да има. Същото е навсякъде другаде. И за каква военна победа си мечтаят соростаците срещу ядрена държава?
225
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин иска зона за сигурност извън обсега . Анализ показал че до към Лвов ще да е.
224
15
 
6
 
! Отговори
стратегическо надмощ преди 2 месеца
Жертвите и загубите на Русия са десет пъти по-големи от тези на Украйна, защо се получава така?
223
1
 
1
 
! Отговори
Прав си Бонго Бонго преди 2 месеца
До 230 Бонго Бонго. . . Защото те са украинци, а ние сме българи!
222
7
 
10
 
! Отговори
Айде без инсинуации преди 2 месеца
. . . Владимир Путин неколкократно е демонстрирал, че нищо не го спира да нарушава споразумения, когато пожелае. . . А Меркел какво каза, че през цялото време са баламосвали Русия докато се подготви Украйна. Защо подминавате фактите? Интересна е селективната памет! Кажете си го в прав текст, че искате да си поделите руските богатства, което досега не се осъществява по план! Трябва време за нова стеатегия!
221
14
 
10
 
! Отговори
Гол и бос преди 2 месеца
България ще я бъде, ако гледа собствения си интерес, а не този на Русия и нейните васали - Беларус, С. Копея и Сирия
220
6
 
18
 
! Отговори
Смешки преди 2 месеца
Западът се гърчи в мисли, все по-***, как да изкара разрушената Украйна победител. Русия не иска територията Украйна, тя искаше постоприсъствие и го постигна. Ясно е, че ще се стигне дп сделка за подялба. Всичко останало са приказки на пазара. Колко ли се е смяла Русия, когато мишките я заплашват с още по-големи санкции. Колкото по-големи санкции, толкова по-големи печалби за Русия и толкова повече трактори тръгват из ЕС и ще я изорат, Брюксел е в паника. САЩ сказа "НМЗ, оправяйте се"