Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна

Войната не може да се реши на фронта
311
Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За да настъпи край на войната, Украйна трябва да се подготви за преговори с Русия, смята американският политолог Самюъл Чарап.

Западните правителства и най-вече Германия и САЩ настояват, че все още не е дошъл моментът за преговори между Русия и Украйна с цел прекратяване на войната. Чуват се обаче и други гласове, които подкрепят такъв сценарий, пише "Дойче Веле". Пред германската обществено-правна медия ZDF американският политолог Самюъл Чарап изразява позицията си, че войната не може да се реши на фронта и затова трябва да се мисли за дипломатическо решение.

Няма изгледи за "абсолютна военна победа"

Политологът е категоричен, че трябва да се мисли за дипломатически стъпки, когато се вижда ясно, че нито един от участниците в конфликта не може да постигне "абсолютна военна победа". Чарап коментира пред ZDF, че според него войната несъмнено ще приключи с дипломатическо решение. Не е ясно обаче кога ще се случи това и при какви условия.

Експертът обяснява, че повечето конфликти в историята са се разрешавали, когато двете страни са водели дипломатически преговори паралелно със сраженията, а не при ситуация, в която военните действия спират, за да започнат преговори. По думите му във войната в Украйна вероятно ще се случи същото.

Преговорите имат нужда от пълната подкрепа на Украйна

Макар да е привърженик на дипломатическото решение, политологът отбелязва, че то не предполага на Русия да не се гледа като на агресор, какъвто е тя в тази нападателна война. Именно по тази причина обаче, ако се търси край на войната, до него трябва да се стигне с участието на Русия.

Важно условие за постигането на дипломатическо решение е украинският народ да подкрепя напълно потенциалния консенсус в преговорите. Ако украинците не са обединени около едно такова решение, то няма да бъде възможно, смята Самюъл Чарап. Разбира се, и в случай, че Русия постави нереалистични искания, Украйна трябва да има право по всяко време да се откаже от преговорите. "Капитулацията, която Владимир Путин постави сред целите си във войната, изобщо не трябва да бъде на масата", казва политологът пред ZDF. Но дори Русия да няма намерение да води сериозни преговори, опитът да се стигне до тях няма да е безполезен, смята експертът.

Каква би могла да е ролята на Запада

Според Самюъл Чарап западните партньори на Украйна в момента са в добра позиция да обсъждат с Киев потенциални преговори. "Не би било добре украинската страна да започне дипломатическия процес без съответната подготовка", обяснява експертът пред германската обществено-правна медия.

По думите му е ясно, че сега не е моментът за започване на преговори, но пък ситуацията предразполага към начало на подготовка за такъв процес. "Трябва да започнем да водим тези разговори сега, дори процесът да не може да започне в следващата половин или една година, колкото и дълго време да отнеме", смята Чарап.

Как може да се предотврати ново нападение

Политологът признава - досега руският президент Владимир Путин неколкократно е демонстрирал, че нищо не го спира да нарушава споразумения, когато пожелае. Въпреки това такъв сценарий би могъл да се избегне чрез включването на определени клаузи в потенциалното споразумение за прекратяване на огъня, коментира експертът пред ZDF. "Може например да се поставят условия, че ще се наложат допълнителни санкции, ако споразумението бъде нарушено", посочва Чарап.

Украйна и партньорите ѝ от Запада вече се стараят войната да излезе достатъчно скъпо на Русия. По думите на политолога за Русия е особено важно продължаването на военните действия да става все по-неизгодно. Така един бъдещ лидер на Русия няма да може да погледне назад и да си каже, че инвазията е била добра идея, която му се иска да повтори.

Рискът Русия да нападне отново обаче съществува при всички положения, признава Чарап. Москва ще остане потенциална заплаха за Украйна и останалите си съседи без значение как ще приключи войната. "Това е факт, с който ще трябва да свикваме в дългосрочен план", казва политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 181 Има и България не е бедна,а само я крадат имаш.земя обработваема повече от територията на някой европейски страни и то плодородна има много неща има злато дето сега ти го крадат
178
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има украинци има проблем
177
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
50 млрд, с които Украйна ще си купи от САЩ оръжие, т.е.даваме 50 млрд на САЩ. Украинците са предатели на родовата си памет и те ще бъдат изтрити от лицето на Земята.Украйна ще бъде дадена на евреите за да си построят Поднебесния Йерусалим и евреите да се приберат в климатично по-комфортната си прародина Хазария. Слав-слейв-РОБ, РОБИ СА БИЛИ И РОБИ ЩЕ БЪДАТ.
176
3
 
8
 
! Отговори
50 милиарда преди 2 месеца
Тия 50 милиарда геювете от ЕС ги отпускат за могат да се платят оръжията и боеприпасите на САЩ от Ус-райна да се даде комисионни за правителствата гласували за това решение . 45 милиарда отиват за въоръжение и боеприпаси към Военно промишленият комплекс на САЩ 5 милиарда рушвети за мин .председателите гласували това решение и осталите 5 милиарда към Зеленски за кока и дрога
175
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каиши , няма да се оправи България, който може да емигрира а и последния да угаси лампата че тока е скъп!
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 180 Е не можеш заради 100-200 индивида да слагаш всички под общ знаменател щото тоя конак и сега щеше да го има
173
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Факт е, че всичко ще приключи със смъртта на 90% от населението на земята. До тогава всеки ще се мъчи да спечели войната.
172
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 176 Е България ще се оправи тогава когато почнат да се гледат първи българските интереси,а не ,както сега само чужди това важи и за украинците пък за Русия те си гледат и сега техните
171
0
 
5
 
! Отговори
До Татул преди 2 месеца
Ние какви ресурси имаме та да им трябват?Нужни са им *** да *** срещу Русия вместо тях ,само че удариха на камък.Ще ни смучат кръвта през сглобката още малко и ще се изнесат, тук няма нищо дето да си струва загинали американци ,а българите се вижда че няма да умират за еврогъйски ценности.
170
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите са преди всичко слуги. Из българските хроники: отива един българин в Конака и казва, че иска да стане мюсюлманин. Питат го:Защо? Българинът отговаря: Защото давате храна и един кат дрехи. Нима българинът Делян Пеевски не е в ДПС за единия кат дрехи? Или въпросният е в ДПС, защото се чувства в безопасност, защото мюсюлманите не закачат предателите?!(...и не ядат свинско)
169
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най мъ кефи Урсула..... тая инфантилна невротичка .... каза вчера "ние даваме 50млрд. Евро и това е послание към Путин" е ..... ся има още укри..... А кат свършат на кой че дават пари?!? Че западните пенделчета нещът да са войници! Ай със здраве!
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 171 Е щото не са българи,а тролей на НПО та даже не знаят кога падна комунизма и,че в България мобилния интернет не е лукс и е доста качествен е има и някой друг укопитек ,ама всички се пишат българи щото трябва да се пробутва украинската простотия .Е с преводача не е трудно,ама пак се познават щото речника име беден
167
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според генетичните изследвания македонците са с идентични на нашите гени. Ние сме ларж и сме о.к.те да са отделна държава. Украинците и руснаците също са генетично идентични като наследственост. Руснаците не са о.к.с това украинците да са отделна държава. В очите на руснаците украинците са предатели на общата родовата памет. И в двата случая с Македония и Украйна големите играчи на световната сцена приложиха принципа"Разделяй и владей".
166
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия и Украйна ще се оправят някак си. България няма да се оправи. Именно, в това е трагедията, че допуснаха бивши комунисти- руски слуги да управляват държавата, която стана член на ЕС само фасадно." А още по-голямата трагедия е, че точно тия дори не са били и комунисти, а просто утaйката, която винаги си гледа интереса и е готова за пари и мaйка си да продаде и да сервилничи на всеки, от когото ще има изгода.
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой няма да победи, да това е вярно. Но на едните им помага целия свят, а другите се справят сами.
164
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
УКРАИНЦИТЕ УМИРАТ СМЕЛО ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ. ДО ПОДЛЕДНАТА УКРАИНКА.
163
1
 
10
 
! Отговори
Татул преди 2 месеца
До 171 Мхм, прав си брато, на американците ние не сме им нужни. Нужни са им териториите и ресурсите ни!
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 167 НЕ Малко са ми дебели пръстите
161
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Меритократичната идея, че личният успех е смисълът на живота, че доброто лично битуване е успех, ще превърне България и Украйна в земя на прицел за всеки, който я пожелае. Нямам усещане, че живея сред българи. Живея сред хора, които оцеляват не в държава, а в животинско-битово непространствено безвремие. В този смисъл се чувствам емигрант в собствената си държава.
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 167 Е има една приказка.Нд духай туй що не гасне, защото може да порасне