БАН: Тази магнитна буря е най-мощната от измерваните досега

Причинява главоболията и нарушенията на съня
26 мар 2024 09:51, Петър Бойчев
11
БАН: Тази магнитна буря е най-мощната от измерваните досега
Снимка: БГНЕС

Български учени регистрираха най-високи нива за магнитна буря по 9-степенната скала, което прави сегашната буря една от най-силните, отчитани до момента. Тя започна през уикенда, като за денонощие са регистрирани близо 20 изригвания, съобщи пред БНТ доц. Петя Трифонова, ръководител на Геомагнитната служба в НИГГТ при БАН.

Самото изхвърляне на слънчева плазма е станало още на 20 и 21 март, но смущенията при достигане на частиците до геомагнитното ни поле още се усещат след пика събота и неделя.

Най-силната буря за тази година е била кратка, разказа още доц. Трифонова - в рамките на 2-3 дни. Но въпреки че се забелязва затихване, Слънцето все още е много нестабилно и има активни области, които може отново да изригнат и смутят магнитното поле на Земята.

Вчера е имало още две изригвания, така че в рамките на следващите три дни може да достигнат до нас и да причинят нови смущения.

Електропреносната система и телекомуникациите са най-засегнатите при магнитни бури. Във високоволтовите трансформатори се наблюдава иницииране на допълнително напрежение. Заради силата на сегашната буря в САЩ е издадено предупреждение към операторите на такива съоръжения.

Спътниците във високата атмосфера пък са още по-силно уязвими на тези аномалии, така че геомагнитните бури причиняват смущения в комуникациите.

Метеочувствителните хора имат проблеми със съня, трудно регулират кръвното си, усещат и главоболие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
0
 
! Отговори
мда преди 1 месец
Причинява главоболие и безсъние в психично болните. В здравите и нормалните нищо не причинява. То и от смяната на часовника нещо им ставало.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как е най-силната като е степен 8 по 9-балната скала? Имаше и по-силни, че и продължителни геомагнитни бури през изминалите години... Нищо ново не се случва, ама някой се опитва да прави сензации с пр...ня.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
8ми април звучи добре. Понеделник е точно след като сме си починали събота и неделя.
7
1
 
15
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Като изваден от бетонобъркачка съм тези дни, явно има защо.
6
1
 
16
 
! Отговори
Стенли преди 1 месец
а аз се чудя що почти всеки ден ме боли главата , мисля и мисля какво съм видял зор , па то.....че и да спя не мога, само се въртя - едно като полубудно състояние
5
5
 
6
 
! Отговори
алов преди 1 месец
Края на света идва 8 април
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пишем ги цяла седмица магнитни - нема бачкане само леж :)))
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1 Какво общо имат колите с двг и слънчевата активност, англоробче? Учудващо е, как толкова неграмотни хора имат достъп до интернет.
2
1
 
10
 
! Отговори
Пе преди 1 месец
И после ще ми вдигат цената на тока. Ми ето - слънчевото изригване им генерира допълнително напрежение БЕЗПЛАТНО. А аз ще им плащам по - скъпо.
1
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
карайте още трошките с двг и не вервайте на науката, росор0бчета :)))