Умствените ни способности може и да се увеличават след 70

С годините се развиват мъдрост и интуиция
6 юли 2024 17:35, Нели Христова
16
Умствените ни способности може и да се увеличават след 70
Снимка: Pixabay/artvizual

Умствените способности не намаляват задължително след 70-годишна възраст и в някои случаи те се увеличават, уверяват лекари, които изучават стареенето и мозъчната функция. Те разбиха популярния мит за влошаването на паметта и мисловните процеси при възрастните хора в разговор с Men's Health.

Скот А. Кайзер, директор на Центъра за гериатрично когнитивно здраве към Тихоокеанския невронаучен институт в Калифорния (САЩ), каза, че с възрастта кръвоносните съдове в мозъка стават по-малко еластични и в тях се появяват плаки. Въпреки това, според него, като цяло това не засяга способността на мозъка да изпълнява функционалните си задачи.

На свой ред неврологът Марек Марсел добави, че всеки човек има различна способност да се съпротивлява на промените, свързани с възрастта.

"Ако си представите група от 5-годишни деца, те вероятно ще имат сходен ръст, речник и когнитивни способности. Но ако съберете 85-годишните заедно, те ще бъдат много различни", казва лекарят.

Той обясни, че някои ще имат болестта на Алцхаймер, други ще имат остър ум, а повечето ще показват средни когнитивни способности. Марсел твърди, че различните темпове на стареене на мозъка се обясняват с генетиката, факторите на околната среда и начина на живот на човека.

Смята се също, че с възрастта мозъкът придобива важни умения, които младите хора нямат.

Чип Конли, съосновател на образователна институция за възрастни хора и автор на книгата "Мъдростта на работа: Създаването на модерен старейшина", вярва, че с годините се развиват мъдрост и интуиция, които помагат да се вземат правилните решения. Освен това, според Конли, невронните връзки между клетките се натрупват с годините, което помага за по-добрата адаптация към новите обстоятелства, контролирането на емоциите и по-ясното виждане на сложните проблеми.

"Ако хората са отворени към нови идеи и преживявания, това е знак, че са в отлична психическа форма", обобщава експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коментарите под тази новина доказват, че учените са прави и умствените способности може и да се увеличават след 70.
15
7
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Доматите, не доматито! Старите не поумняват, а стават консервативни и заядливи, освен това и скъперници, стига сте лъгали!
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В този смисъл Байдън е по-добър от Тръмп? А дано ама надали.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време когато не е имало комунизъм за унищожаване на РОДАТА..... то в родата, най-стария човек е давал знания на своите синове и внуци. Тогава младите са целували на своите дядовци, баби, пра дядовци и прабаби ръцете и са им благодарили.... а не като сега след отродяването, оскотяването, обеземляването и комунизиране на ума на населението.... тия дет са на телефоните и компютрите си мислят, че гроздето, доматито, лютите чушки и парите растат по телефоните и компютрите!
12
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако ти се появи бяла течност по венците от възпаления на костите или те заболи Зъб, слагаш си в устата Хвощ, Пиринска Билка и Прополис. Възпалението се премахва и болката която нервът дава сигнал, че боли се праемахма. Доктора няма да ти вади нерва, за да не чувстваш болка и по този начин запазваш функциите на Зъба си. Нерва в зъба всяка секунда дава информация: Дай ми този Атом, Тази Молекула за да изграждам зъба. Без Нерв в зъба след време зъбът ти е унищожен!
11
4
 
14
 
! Отговори
Йордан преди 2 месеца
Сега обясняват, че Байдън става все по-умен, а ние затъпяваме.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, след 70 години можем да пратим най-после човек на Марс дето е на един к....р място от нас.
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато имаш възпаление на ухото в него си слагаш едно памуче натопено в Шведска Горчивка. В устата си слагаш Хвощ и Пиринска Билка и възпалението след време се възвръща и слухът се възстановява.
8
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
И полови атлети могат да станат над 70.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слагаш си в устата билките "Хвощ" и "Пиринска Билка" и с тях спиш. Те ти възстановяват Силиция в Нервната Система и в Мозъка и си постоянно млад. В Пясъка да живеят Бактерии? Не! Билките Хвощ и Пиринската билка избиват в устата всички недобри бактерии..... Сутринта като се разсъбудите си слагате в устата Добри Бактерии от Киселото Мляко и всичко е наред. Добре е от време на време да си хапвате и по една малка лъжичка ЧИСТ ПЯСЪК! Шафран и Ашвагандха възстановяват Метаболизма!
6
7
 
7
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 месеца
Путин, Байдън, Си Дзипин и Тръмп са над 70 и са много умни. Направо пращят от ум.
5
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е вярно Гледайте Путин След 70 окончателно се побърка и нападна Украйна
4
20
 
7
 
! Отговори
Панел преди 2 месеца
След 40 годишна възраст мозъкът изцяло спира да работи и залинява. Затова никога не взимам хора над 40 годишна възраст на работа, както и като станат на 39 почвам дати тормозя психически и те напускат до една година или ги уволнявам дисциплинарно.
3
8
 
5
 
! Отговори
катя преди 2 месеца
С тези научни изводи само 80-90 годишни ще ни управляват.Гледай Байдън и вярвай.:)))
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даже ставаш и физически по-силен и здрав. Дигнете пенционната възраст. Нали затва е статийката или за пробайдъносване ?
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ставаш ку-ку като бай Дън :)))