Слънцето се доближава до нов максимум на активност

То преминава през цикъл на висока и ниска активност на всеки 11 г.
8 май 2024 11:36, Елка Василева
8
Слънцето се доближава до нов максимум на активност
Снимка: архив, БГНЕС

Слънцето увеличава активността си, както се очакваше, и се доближава до поредния максимум, съобщи Юнивърс тудей.

Само за 24 часа - на 5 и 6 май има три изригвания на Слънцето със сила X1.3, X1.2 и X4.5. Те бяха регистрирани от Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА.

Не е лесно да бъде предвидено кога започва слънчевият максимум, а понякога това се потвърждава едва след като настъпи. Според Центъра за прогнозиране на космическото време (SWPC) на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) слънчевият максимум вероятно ще настъпи от май 2024 г. до началото на 2026 г.

Слънцето преминава през цикъл на висока и ниска активност приблизително на всеки 11 години, който се определя от магнитното му поле. Сигнал за нея са честотата и интензивността на слънчевите петна на повърхността. Слънчевите изригвания са експлозии на Слънцето, при които се освобождават мощни изблици на енергия и радиация, идващи от магнитната енергия, свързана със слънчевите петна. Колкото повече са слънчевите петна, толкова по-голям е потенциалът за изригвания.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и след това X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е числото, толкова по-силно е изригването.

Изригванията са най-големите експлозивни събития в нашата Слънчева система. Те се виждат като ярки области на Слънцето и могат да продължат от минути до часове. Обикновено забелязваме слънчевите изригвания по фотоните (или светлината), които те отделят и които са с различна дължина на вълната. Понякога, но не винаги, слънчевите изригвания могат да бъдат придружени от изхвърляне на коронална маса, при което гигантски облаци частици от Слънцето излитат в космоса.  Ако имаме късмет, тези заредени частици предизвикват полярни сияния на Земята, без да засегнат електрическите мрежи или спътниците.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да видим дали ще оцелеем и как ще се справяме като му мине
6
2
 
1
 
! Отговори
до Да Ви светна преди 1 месец
А ти знаеш ли, че това е само теория и че няма сигурен метод за измерване възрастта на неорганична материя?
5
0
 
7
 
! Отговори
До затоплянето преди 1 месец
По-вероятно има връзка с глобалното печатане на пари безразборно. И говоренето за дигитален карбон отпечатък, докато същите които говорят за него бълват от заводите си всякакви вредни химикали.
4
0
 
1
 
! Отговори
Тва дали има преди 1 месец
нещо общо с глобалното затопляне? :D
3
3
 
4
 
! Отговори
Да Ви светна преди 1 месец
Знаете ли ,че слънцето е по-старо от земята. Но водата на земята е в пъти по-стара от слънцето. ... Време за размисъл.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2-ри, който е внимавал в час ги знае тези неща, и не се връзв на меко-активисити, послдни поколения, които явно са пропуснали тези часове. За политиците е много удобно да повтарят една мантра и по този начин да управляват "робите", които сляпо се връзват (защото е по-лесно)
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има 11 годишен цикъл, но има и 12 000 годишен цикъл. В момента сме близо до максимума и на двата, което обикновено е съпътствано и с промяната на магнитните полюси на Земята. В миналото това събитие е заличавало голяма част от живота на планетата и е причинявало унищожението на предишните цивилизации. То е причината за библейския потоп, както и за глобалното затопляне, което се наблюдава в цялата слънчева система и няма нищо общо с човешката дейност.