Кратерите на Марс може да крият тайни за извънземен живот

В райина на Тарсис са най-големите вулкани в Слънчевата система
12 юни 2024 23:00, Инна Ангелова
18
Кратерите на Марс може да крият тайни за извънземен живот
Снимка: Pixabay

Мистериозните кратери на Марс, които предизвикаха интерес, могат да крият тайни за извънземен живот. Изображенията са заснети от камерата HiRISE през 2022 г., предаде БГНЕС.

Тези особености, разположени по склоновете на древни вулкани в района на Тарсис, предизвикаха любопитство към потенциалното им научно значение. Районът на Тарсис е известен с това, че там се намират най-големите вулкани в нашата Слънчева система, се намират тези ями или "небостъргачи", за които се смята, че са резултат от срутване на земята над подземни лавови тръби.

Марс не е вулканично активен, но съществуването на тези лавови тръби представя интригуващи възможности за бъдещи изследвания.

Брандън Джонсън, геофизик от университета "Пърдю", който специализира в областта на ударните кратери в Слънчевата система, предполага, че тези небостъргачи биха могли да служат като входове към обширни подземни мрежи. "Тези лавови тръби, ако са подобни на тези на Земята, биха могли да предложат безопасни убежища за астронавтите, предпазвайки ги от вредната радиация", обяснява Джонсън. Действителната дълбочина и обхват на тези ями обаче остават несигурни.

Рос Байер, планетарен учен от Института SETI, добави, че на Земята лавовите тръби се различават значително по размер, като някои са достатъчно големи, за да може да се преминава през тях, докато други са малки или прекъснати. Тази променливост означава, че ямите на Марс могат да доведат до обширни пещерни системи или да бъдат изолирани вдлъбнатини. "Няма да разберем истински природата им, докато не проведем подробни изследвания", отбелязва Бейер.

Изследването на марсианските ями могат да съдържат важни ключове за разбирането на извънземния живот и геоложката история на Марс. Мистериозният характер на тези ями и потенциалът им да приютяват среди, поддържащи живот, ги правят приоритетни за бъдещи научни мисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Марсвулканиизучаване
Още от Наука
Луната се отдалечава бавно от Земята, денят се удължава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
GardiansOfMars vol.1 преди 5 дни
Кратерите на Марс може да крият тайни за извънземен живот......може, ама ние като не можем да стигнем чак до там и да проверим, само ще си стоим в удобните столчета, ще чоплим от носовете си разни предположения и теории и ще правим планове как някога ... ама не сега ще отидм на Марс и ще я колонизираме. Някога... В бъдещето... В много далечното бъдеще... п.с. Стенли Кубрик вече остаря, пък и не може да пази тайна, ама дано Марвел се съгласят да организират един "полет до Марс" .
10
3
 
1
 
! Отговори
Марс Шмарс преди 5 дни
*** буржоазна пропаганда за залъгване на простите. От Витоша небето може да се барне с ръка, а "звездите" са евтина пластмаса от али експрес.
9
0
 
3
 
! Отговори
Дейвид Духовни преди 5 дни
Извънземни има и тук на Земята - всичкото *** и кемтрейлсаджии
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Може да може, можеи да не може. "Може"- любимата думичка на "учените".
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А може и нищо да не крият, нали
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Грамотно, колко да е грамотно- лавови тръби? Такъв термин в българския език няма. А от тия извънземни вече и до тоалетната ме е страх да ходя сам. Ха ха ха, тия западняци се наакаха с глупостите. Четете Парадокса на Ферми и знайте, че търсят извънземни за да плюят на Християнството наглите сатанисти. Въпроса е идеологически!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Грамотно написана статия, както никога в тази медия.
4
1
 
2
 
! Отговори
мдаааа преди 5 дни
абе кви тайни на Марс ?! македонци живеят там от поне 2-3 хиляди години !
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Много зaгyбeни тия извънземни бе. Да живееят в пещери.
2
5
 
6
 
! Отговори
Дейвид Айккъмробите преди 5 дни
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
1
5
 
3
 
! Отговори
бачкотещ бачкер преди 5 дни
изванземини нияма.само ние сме на земята живити.това са промивани на мозацити зада доиде новиат световен рет да ниплашат