»зследване: ѕушачите не спират заради "Ќ€ма да се случи баш на мене"

90 но сто са на€сно с рисковете
20 мар 2024 22:15, —тела —то€нова
22
»зследване: ѕушачите не спират заради "Ќ€ма да се случи баш на мене"
—нимка Ѕ√Ќ≈—, архив

≈дна от причините над 90% от пушачите да са на€сно в детайли с рисковете, които води след себе си пушенето и въпреки това да продължават с вредни€ си навик, е т.нар. нереалистичен оптимизъм. “ака учените наричат състо€нието, при което хората осъзнават възможността да се разболе€т от рак на бели€ дроб, друг вид онкологично забол€ване или да разви€т сърдечно-съдови болести, но да не спират цигарите заради иде€та, че “н€ма да се случи на мен”. Ќачините и инструментите, които могат да помогнат за пром€ната на вредните навици, с акцент върху спирането на тютюнопушенето, са множо важна тема, категорични б€ха учените по време на уебинар, организиран от ћеждународна асоциаци€ за контрол на тютюнопушенето и намал€ване на вредата (SCOHRE) в партньорство с британски€ университет ќксфорд Ѕрукс.

„Ќ€ма магически бутон да накараме пациентите да направ€т това, което тр€бва. ѕослани€та трудно достигат до т€х, когато те не искат да направ€т дадената пром€на“, посочи основни€т лектор на семинара,  ула јсимакопулу, професор по здравна психологи€ и заместник-декан по научните изследвани€ в университета ќксфорд Ѕрукс във ¬еликобритани€. ќбединеното кралство е известно с една от най-ефективните и прогресивни политики за отказване от тютюнопушенето. ƒържавната подкрепа за пушачите, които искат да се откажат от вредни€ навик включва стимулиране за преминаване към електронни цигари и поведенческа подкрепа от психолози по специални програми.

«ащо хората см€тат, че поведенческата пром€на е трудна?

ѕо думите на здравни€ психолог 50% от лекарските съвети към пациенти се забрав€т на момента. ƒанните от проучване сред пациенти и здравни специалисти установ€ват, че специалистите помн€т повече от пациентите си. ’ората помн€т повече какво ги е довело в лекарски€ кабинет, но не помн€т никаква препоръка, ко€то са получили в него, ко€то се отнас€ до бъдещето им. ќсвен нереалистични€ оптимизъм, пушачите не спират да пушат и заради неподход€щите послани€ – например създаването на страх от рисковото поведение чрез ужас€ващите картинки върху кутиите цигари не работи и причините са чисто психологически, см€тат учените.

„ѕричината за това е, че хората реагират различно в ситуаци€ на страх. Ќапример гледайки картинките върху кутиите цигари част от хората ще си помисл€т: „“ук сме, за да ни е хубаво, не е задължитело да е вечно“. ƒруги ще практикуват философи€та: „ƒа, разбрах. Ќо това н€ма да се случи на мен“, об€сн€ва здравни€т психолог.

Ќавиците и наградите

Ќавиците са нещо, което правим без да мислим много – те са автоматично поведение. ¬ здравно отношение те активират дадено поведение за възнаграждение –  хората пушат или пи€т, когато искат да си починат. Ќапример, ако в петък вечер искате чаша червено вино, € възприемате като награда за изминалата седмица, в ко€то сте работили.

„јко например навикът ви е в петък да излезете с при€тели и да пушите, това което тр€бва да направите е да замените този навик с друга „награда“, за да е ефективен подходът ви за отказване на цигарите. —тари€т начин да се наградите тр€бва да бъде разбит и заменен с друго поведение – например да се насочите към здравословни€ начин на живот и да отидете на фитнес. —лед известно време ще се почувствате наградени от постижени€та си върху физиката си“, разказва заместник-деканът по научните изследвани€ в „ќксфорд Ѕрукс“.

”становено е, че формирането на нови€ навик отнема от 18 до 254 дни, а нещастните хора по-трудно промен€т навиците си. „ћного е важно дали обществото подкреп€ тези усили€ да промените навиците, както и колко упорито се опитвате да го направите. Ќ€кои характери са по-трудни в това отношение и е по-трудно да изпитат удоволствие по друг начин и да замен€т вредни€ навик“, коментира проф. јсимакопулу.

≈лектронните цигари са първата крачка към отказа от пушене.
„ѕреминаването на електронни цигари може да се окаже точно подкрепата, с ко€то пушачите да не се връщат към вредни€ навик. ≈лектронните цигари са средство,  което е успешно за отказване от тютюнопушенето и опитът доказва това“, за€ви и д-р  арл Ћунд, изследовател в Ќорвежки€ институт по обществено здраве. Ќорвеги€ е една от страните, в ко€то пушенето е на изчезване успоредно със зам€ната му с бездимни издели€ като тютюн за орална употреба, попул€рен в страната като снус.

ќт гледна точка на поведението си, никога не вървим направо – систематично опитваме да променим навиците си, но има дълъг път до постигането на тази цел. „¬с€ка стъпка извън вредни€ навик и всеки инструмент, който можем да използваме, може да бъде подкрепа за отказване на вредното поведение. ќт научна гледна точка н€ма логика да не вървим постепенно към отказването от цигарите, замествайки напълно тютюнопушенето с алтернативите с намалена вреда“, коментираха още изследователите, пише скенер.нюз.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


22
ќще по темата: цигарипушачирискове
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
17
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕушачите са хора със слаба вол€ и хазартни проблеми. –уска рулетка ц€л живот - ще ме хване ли рак, н€ма ли да ме хване? »гра€т със сво€ си живот и възпитават следващото поколение слабохарактерни пушачи и вейпъри.
16
5
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—игарките се отказват с трева...
15
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬земе ли човек да се притесн€ва, че ще умре, това вече не е живот.
14
5
 
6
 
! ќтговори
—ата Ќј“ќ преди 1 месец
ѕо-надолу в коментарите може да откриете всички иддийодтщини, които пушачите измисл€т, за да оправда€т иддийодтщината си. ѕушенето е просто поза, н€кой н€кога ги е научил, че това е пичовско и като изпразнени от друго съдуржание, се утешават, чупейки стойки с цигарката.
13
4
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕушачите са пълни иддийоти, това го казвам с увереност като бивш пушач. јз лично ги отказах чак след като си докарах астма. Ќо най-потресен б€х когато на погребение на човек, който беше умр€л от рак на бели€ дроб и в ковчега приличаше на муми€, всички опечалени пушачи изл€зоха и циврейки си запалиха по цигарка... Ќе съм лапвал цигара повече от 10 години и см€там, че това е едно от най-правилните решени€ в живота ми.
12
6
 
7
 
! ќтговори
¬еселинъ 7112136860 преди 1 месец
јз лично не спирам защото обичам да пуша. ћного си падам н€кой да ми морализаторствува и да ме кара да не пуша. ≈дна от причините да ни нат€кват,че не тр€бва да се пуши е ,че бизнеса с търгови€ на органи Ќе може да разчита на чарковете ни ако не са в кондици€ за присаждане. » ще пуша и ще си пи€ на вол€! ѕознавах много млади хора,които си отидоха от всичко друго,само не и заради тютюнопушене .јз съм на 53 , в перфектна сексуална форма съм, сърцето ми действува добре,н€мам оплаквани€.
11
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«а хора с 40% подкожни мазнини не само цигарите са опасни, за т€х всъщност почти всичко е опасно.
10
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
11, браво! ўе живееш вечно! ѕокъртително.
9
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕиенето е по-опасно. ¬ «ƒвѕ и правилника му, е забранено пиенето, а не пушенето, нали така?
8
10
 
4
 
! ќтговори
до 6 преди 1 месец
въпроса е живе€т, но как? –азликата между мен и съученичка ми, ко€то пуши от 13 годишна е, че т€ изглежда с поне 10 години по-стара, не може да качи стълбите до т€х и пие шепа хапове за кръвно, холестерол и диабет. јз днес ходих 10 км и правих йога след работа. ≈й това е разликата.
7
0
 
10
 
! ќтговори
—упер преди 1 месец
» храната е вредна.
6
2
 
3
 
! ќтговори
ƒдд преди 1 месец
ƒо ѕатриот “и с помощ ли отказа цигарите, или защото сам реши да не пушиш???
5
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
’ората тр€бва да бъдат подкрепени да контролират своите зависимости.
4
10
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ семейството ми от три поколени€ не е имало пушачи - д€до ми казваше не в€рвай на хора, които н€мат вол€ да спрат нещо, което ги убива. » си беше прав човека. ќриенталски долен навик за необразованите. —метнете колко пари давате на година за цигари, от които смърдите на печка.
3
5
 
8
 
! ќтговори
 окоЅийч преди 1 месец
≈динствени€ начин да спреш цигарите е да осъзнаеш какво си причин€ваш, пушейки ги. “.е. веднъж осъзнаеш ли, че се самоубиваш бавно и си плащаш за това( което е най-гадно) тогава инстинкта за самосъхранение взима връх над зависимостта и ги спираш. Ќ€ма друг начин.
2
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«ависимостите работ€т така. —ам се заблуждаваш до следващата доза. —лед не€ е малко по-добре. ѕолсе пак. » колелото се върти.
1
10
 
14
 
! ќтговори
ѕатриот преди 1 месец
ƒрън, дрън, дрън.... ѕушенето е наркомани€ и вс€какво оправдание е лъжа. ѕушачите съвсем €сно осъзнават рисковете, но не могат да спрат. ѕо-лошото е, че ги е срам да потърс€т помощ! ѕиша го като човек, който от дванадесет години не е захапвал цигара след почти тридесет годишен тютюнджийски стаж!