Телескоп наблюдава за първи път океан от водни пари около звезда

В диска могат да се родят планети от много млада звезда
1 мар 2024 09:21, Елка Василева
5
Телескоп наблюдава за първи път океан от водни пари около звезда
Телескопът АЛМА. Снимка: архив, БГНЕС

Радиоастрономическият телескоп АЛМА (ALMA) предостави първите подробни изображения на водни молекули в диска, където могат да се родят планети от много младата звезда HL Телец (HL Tauri), предаде АФП, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. "Нейчър астронъми".

"Никога не съм си представял, че можем да получим изображение на океан от водна пара в самия регион, където е вероятно да се образува планета", казва Стефано Фачини, астроном от Миланския университет и водещ автор на изследването.

Разположена в съзвездието Телец и много близо до Земята - "само" на 450 светлинни години, два пъти по-масивната от Слънцето звезда HL Телец отдавна е в полезрението на земни и космически телескопи.

Причината е, че нейната близост и младост - най-много един милион години, предлагат невероятна гледка към протопланетния й диск. Това е масата от газ и прах около звезда, която позволява образуването на планети.

Според теоретичните модели този процес на формиране е особено плодотворен на специфично място на диска - линията на леда. Това е мястото, където водата, която е под формата на пара в близост до звездата, преминава в твърдо състояние при охлаждането си. Благодарение на леда, който ги покрива, зрънцата прах коагулират по-лесно помежду си.

От 2014 г. телескопът АЛМА предоставя неповторими изображения на протопланетния диск, на които се виждат редуващи се светли пръстени и тъмни бразди. Смята се, че последните издават наличието на зародиши на планети, които се формират чрез натрупването на прах.   

Изследването припомня, че други инструменти са открили вода около HL Телец, но с твърде ниска разделителна способност, за да се очертае точно линията на леда. От своята голяма надморска височина - над 5000 метра в чилийската пустиня Атакама, радиотелескопът на Европейската южна обсерватория (ESO) е първият, който определя тази граница.  

Учените отбелязват още, че към днешна АЛМА е единственото съоръжение, способно да разреши пространствено наличието на вода в студен планетообразуващ диск.

Радиотелескопът е открил еквивалента на поне три пъти по-голямо количеството вода от  съдържащото се във всички океани на Земята. Откритието при това е направено в район, който се намира сравнително близо до звездата, с радиус, равняващ се на 17 пъти разстоянието между Земята и Слънцето.  

Вероятно още по-значимо, според Фачини, е откриването на водна пара на различни разстояния от звездата, включително в пространство, където в настоящия момент е възможно да се формира планета.

Според изчисленията на друга обсерватория за формирането й не липса суровина - масата на наличния прах се равнява на тринадесет пъти тази на Земята.
       
Изследването следователно ще покаже как наличието на вода може да повлияе на развитието на една планетарна система, както е било преди 4,5 милиарда години в нашата собствена Слънчева система, отбелязва Фачини.

Въпреки това разбирането на механизма на формиране на планетите от Слънчевата система остава непълно.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
ХмХ преди 2 месеца
Бат Бойко ще направи магистрала до там
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Космическите агенции пускат в Туитър информации. Който желае, може да ги чете. Не знам как стоят нещата с комерсиалната употреба!
3
1
 
1
 
! Отговори
Мамудун сики преди 2 месеца
Ще се заселим след 100 светлинни години...благодаря за информацията!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БРАВО,БРАВО С КАРТИНКА ОТ РАДИОТЕЛЕСКОП ОТКРИЛИ ВОДА,БРАВО,БРАВО!!!...
1
6
 
2
 
! Отговори
AAA преди 2 месеца
наблюдавали те... да... всичко което наблюдават е интерпретация и фотошоп