"Евклид" вече разгадава тайните на вселената: Вижте първите му кадри

Проучването на телескопа ще бъде едно от най-фундаменталните
Обновена: 7 ное 2023 16:32 | 7 ное 2023 16:32, Нели Христова
34

Конската глава е голям облак от газ и прах, където се раждат звезди. Той е сравнително близо, само на 1300 светлинни години от Земята. Много телескопи са заснели тази сцена, но никой не е направил това с комбинираната ширина и острота, които "Евклид" може да постигне.

СНИМКА: НАСА

Европейският телескоп "Евклид" е готов да започне мисията си да разбере най-големите мистерии във Вселената, а светът видя пъвите му изящни изображения. Кадрите показват, че неговите възможности са изключителни.

През следващите шест години "Евклид" ще изследва една трета от небесата, за да получи някои улики за природата на така наречената тъмна материя и тъмна енергия. Тези неизвестни "влиятели" изглежда контролират формата и разширяването на всичко, което е навън.

Изследователите обаче признават, че не знаят почти нищо за тях, въпреки че вероятно представляват 95% от съдържанието на космоса.

Нито тъмната материя, нито тъмната енергия се откриват директно. Единствената ни надежда да придобием известно разбиране е да проследим фините им сигнали в нещата, които виждаме.

Това ще бъде работата на "Евклид": да наблюдава контурите, разстоянията и движенията на милиарди галактики, на някои от чиято светлина е отнела почти цялата епоха на Вселената, за да достигне до нас.

Някъде в статистиката на тази 3D космическа карта - най-голямата правена някога - учените очакват да намерят отговори.

"Проучването на "Евклид" ще бъде едно от най-фундаменталните", твърди проф. Карол Мандел, директор на науката в Европейската космическа агенция (ESA). "Ние сме хора, искаме да разберем всичко около нас. Независимо дали това е било като древни хора, които гледат нощното небе и рисуват съзвездия върху нашите пещери, или се опитват да разберат дали Слънцето ще се върне след зимата – ние търсим това знание и прозрение“, каза тя пред BBC News.

"В момента не разбираме 95% от Вселената, вселена, която е на 13,8 милиарда години. Ние сме съзнателни същества, които са съществували малка част от това време, но може да сме видът, който ще разбере всичко навън."

Тъмната материя и тъмната енергия са сред най-големите пъзели в съвременната астрофизика.

Първият може да е някаква все още неоткрита частица. Астрономите правят заключение за присъствието му от гравитационното привличане, което упражнява върху материята, която виждаме. Галактиките щяха да се разлетят, ако го нямаше.

Последното представлява съвсем различен проблем. Може да е някакъв вид енергия във вакуума на космоса. Каквото и да е, изглежда, че работи срещу гравитацията, за да раздалечава галактиките с все по-ускоряваща се скорост.

Телескопът "Евклид", който струва 1,4 милиарда евро излетя в космоса през юли. Оттогава инженерите го донастройват фино.

Имаше някои ранни притеснения. Първоначално оптиката на Евклид не можеше да фиксира звездите, за да направи стабилно изображение. Това изисква нов софтуер за сензора за фино насочване на телескопа.

Инженерите също откриха, че някаква разсеяна светлина замърсява снимките, когато обсерваторията е насочена по определен начин. Но след като всички тези проблеми вече са разрешени, "Евклид" е готов - както се вижда от публикуването на пет примерни изображения във вторник.

"Те са фантастични", каза проф. Изабел Хук, която е работила върху един от екипите през 90-те години на миналия век, които първи откриха, че Вселената се разширява с все по-бързи темпове.

"Най-накрая видях изображенията в пълна разделителна способност в понеделник и те наистина ме взривиха. Очаквахме Евклид да се представи много добре и наистина оправда всичките ни очаквания. Това е голямо облекчение и наистина прекрасно за гледане", от университета Ланкастър ентусиазиран астроном.

Разположен само на 7800 светлинни години от Земята, NGC 6397 е това, което се нарича кълбовиден куп. Това е древна група от звезди, някои от които са почти толкова стари, колкото самата Вселена. Те са космически вкаменелости, които ни разказват за историята на галактики като нашия собствен Млечен път.

Нито един предишен космически телескоп не е успял да съчетае широчината, дълбочината и остротата на зрението, които "Евклид" може.

Удивителният телескоп Джеймс Уеб, например, има много по-висока разделителна способност, но не може да покрие количеството небе, което Евклид прави в един кадър.

"Тази гигантска камера с милиарди пиксели вече е готова да тръгне и да изследва далечната Вселена и обекти в огромен диапазон от небето – огромен обем от небето в пространството и във времето", каза проф. Марк Маккогриан.

"Само като разгледаме огромен брой галактики, ще можем да разгадаем тези фини сигнали за тъмна енергия и тъмна материя, което е основното за "Евклид“, каза старши научен съветник на ESA пред BBC News.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
красота
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
динозавър е,не е кон!
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мъглявината Конска Глава!
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това е динозавър
17
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
...и разбира се,"ПО ЗАКОН",представените снимки като илюстрация към темата,са СТАРИ и отдавна известни изображения....Що се отнася до тъмните материя и енергия,първо трябва да осъзнаем едно:..-Ще дам пример с радиоразпръскването:-В света има стотици хиляди радиостанции..Но ТИ слушаш САМО ЕДНА,на която си настроил приемника си...Същото е и във Вселената :-Просто нашите сетива и възприятия са настроени на "НАШАТА честота"..."Т.М." и "Т.Е." НЯМА КАК да ги регистрираме..Нужна е ДРУГА настройка на въ
16
3
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 3 месеца
Твоят е по - жалък, защото го пропиляваш да *** мухите и да си трошиш мозъчните клетки за глупости!
15
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само с гледане не става.Все едно да гледаш отдалече красива жена а да не знаеш нито как се казва,от къде е,на колко е години.От много гледане човека е на това дередже.Никога няма да разберем тайните на Вселената защото тя не иска.Вселената е всемогъща и ако реши ще ни унищожи за миг.Вселената е Бог.
14
1
 
0
 
! Отговори
11 преди 3 месеца
До Анонимен 15 ---- Прав си, ама вземи един Буквар, пък го разгледай малко...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Коментарите са нормални за същества не разбиращи и не можещи нищо. Няма кого да изненадате.
12
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Туй Евклид руско творение ли беше?
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
кл0шара дето спи на пейката под блока ми разказа всичко за космоса, извънземните, кемтреълс, путин и т.н.
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тези вселенски тайни ще помогнат ли на контранастъплението на Зелята ?
9
7
 
0
 
! Отговори
Нели Христова преди 3 месеца
Аз разбирам и от Космоса, да! Разбирам от Хикс Бузоми през Биохимия та чак до Метеорология, психология и петрохимия. ЗАВИЖДАЙТИ МИШКИИИ
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И пък русия изстреля поредната ракета, койято може да носи атомни бомби и да унищожи някой град в рамките на секунди. Приоритети.
7
4
 
2
 
! Отговори
по Дайнов преди 3 месеца
До Не ми били тайни - Фотошоп означава снимка на поети с ватенки.
6
6
 
3
 
! Отговори
НАСА яко бачка,бачка преди 3 месеца
И НАСА трябва да изкара все нещо, за да може да оправдае мулти-трилионният си бюджет, който отива за разработка на свръх-секретни технологии, с които да Русия да бъде изпепелена.
5
9
 
2
 
! Отговори
Не ми били тайни преди 3 месеца
Най ми били фотошоп
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да , даже има снимка на украинци линчуващи Зелята, заради ocpaната война !
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А къде е "Азис -любимеца на всички българи" ?
2
2
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Учените казват: - Фактът, че никой от Вселената не ни се обажда - е най- сигурното доказателство за това, че съществува високоразвит и разумен живот извън Земята...