Заради ветото на Радев: Адвокатите готвят протести

Те са несъгласни с мотивите на президента
22 сеп 2024 22:45, Нели Христова
50
Заради ветото на Радев: Адвокатите готвят протести
Снимка: БГНЕС

Изразяваме пълното си несъгласие с мотивите на президента, с които се приравнява адвокатската услуга на търговската дейност. Адвокатската дейност по представителство пред съд не е проста услуга, а дейност в интерес на правосъдието, която цели да осигури защита на правата и интересите на гражданите и юридическите лица и независимо, че генерира доход за адвоката има различна от стопанската цел – да осигури ефективна защита и да гарантира правото на справедлив процес. Това се казва в декларацията на председателите на адвокатски съвети в страната във връзка с ветото на президента на Румен Радев относно Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата.

Публикуваме останалата част от текста без редакторска намеса:

Противопоставяме се на грубото погазване на принципа на свобода на договарянето, на който се основава адвокатската услуга, която е услуга intuitu personae, страни по който договор са единствено адвокатът и неговият доверител и всякаква намеса на трети лица в тези доверителни отношения е заплаха за правата доверителите ни.

Констатираме, че мотивите на президента, с които налага вето и връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, изцяло преповтарят мотивите на Съюза на съдиите, което буди основателни съмнения за зависимости и поставя въпроси от какво са породени те.

Проявата на неуважение към представителите на единствената конституционно закрепена свободна професия, призвана да подпомага гражданите и организациите при защита на техните права и законни интереси и да бъде коректив на съда, намираме за проява на неуважение към правовия ред изобщо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Общество
За ремонт, за уют у дома и хубава градина... Цените падат, възползвайте се!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Познавам малко честни и адекватни адвокати. Тези, които казват "всичко е за пари". Поне с тях мога да работя. Най-забавни са ми идеалистите, които някак си са минали през месомелачката и са останали такива. За съжаление, има много малко от тях. Повечето лъжат, най-вече себе си, че го правят за нещо различно от статус и пари.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Алекс - Възможно е и да я платят, защотопечалбите им ще са по-големи но знаем, че няма да го направят.
28
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
Наглите адвокати ще протестират,безочието им е посочено още от цар Фердинанд при създаването на ГПК,където е посочено за недобросъвестни лица при упражняването на "занаята"им
27
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 4 дни
Адвокатите готвят протест за закон,който е в противоречие с правото на ЕС и за който ще ни бъде наложена глоба.Президентът иска да избегнем глобата и за това налага вето.Адвокатите дали ще я платят или те са свикнали само да кешират?
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Адвокатската колегия, която дълги години бранеше минималните адвокатски хонорари? Какви прекрасни хора :) ... А и как се засягат, като кажеш, че лъжат. МааллИИии. .. айде, щото не съм имал вземане-даване с вас.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дори съдиите се възмущават от адвокатските хонорари за защита на клиентите си.А Щом има клиенти значи е търговска сделката.Ако пък не е търговска би следвало доходите им да се облагат по друг начин.А когато адвокатската защита се счита за търговска сделка,трябва да се начислява и ДДС.М оже и това да е целта.Да се внасят в държавния бюджета и пари от адвокатската услуга.
24
0
 
1
 
! Отговори
09 преди 4 дни
До 37- толкова си прав, че нямам думи.Но законите са такива, а тях ги правят хора,мислещи само за джоба си.
23
4
 
4
 
! Отговори
Карачанаков преди 4 дни
Чух че Фигуранта щял да ходи в Щатите и се учудих на смелостта му е той ще си понесе последствията руският поп ще му запали врата
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тези са даже още по зле и от търговци, какво се оплакват? Толкова се повишиха таксите и хонорарите на адвокати, че стана недостъпно за човек да води дело за нещо и да търси справедливост, когато се чувства измамен
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само така наречените журналисти са по-продажни от тия.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 30 - Идеята е, да не се напълни с адвокати, таксуващи по левче.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Президентът иска да има конкуренция като във всеки бизнес," Катонпри енергото? ВиК? БДЖ?
18
12
 
13
 
! Отговори
Itso преди 4 дни
Радев е най-добрият български президент.
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Някой разбра ли защо ще протестират? Цялата им декларация е пълна с клишета. Президентът иска да има конкуренция като във всеки бизнес, нашите бай *** искат както до сега - централно да се определя възнаграждението им. Адвокатската дейност не била проста услуга, а мисия в живота, направо ще се разплача!
16
0
 
29
 
! Отговори
Дядката преди 5 дни
Адвокатите са търговци кожодери и това е факт неоспорим!
15
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Амбициозни полуюристи- съветници на Радев, не практикували и ден, се изявяват на гърба на адвокатите като много принципни и загрижени за гражданите! Евтина реклама си правят и увреждат имиджа на Радев! Много са смели *** гърба на адвокатите, но за друго се спотайват! Гнусни натегачи!
14
3
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 5 дни
А, може би и да няма Кирил и Методий, умнико? А на света да няма България и в света да си само ти бездомен, безроден, ***, да те префъргат мижитурките!
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Адвокат ли е както и да го шамаросаш ще му отива. Най-щастливата страна е Андора, където няма адвокати. А у нас се прескачат на прескочи кобила. Повече от половината ми съученици станаха адвокати и направиха едни кореми и шии като праски пред заколение.
12
5
 
2
 
! Отговори
Бренда преди 5 дни
Щом има кой да плати(имал - дал),при спечелено дело другата страна ги плаща на победителя,а не че било прекомерно и клъц от съда.Все едно съдията при вкаран гол да каже,че ще зачете половин гол,а цял гол при втори вкаран гол.ДЕОНА ПРЕЗИДЕНТ!
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Търговия с фалшиви подписи, кухи фирми и убийци на пътя с условни присъди!